De pro’s en cons van een Kishi controller voor Xbox cloud gaming

Article
zondag, 30 mei 2021 om 9:00
20210527 razer kishi reviewf1622141600
De snelheid van technologie is ongekend: zat je in de jaren ’90 van de vorige eeuw nog simpel een spelletje als Snake te spelen op je Nokia 3310, kun je tegenwoordig zo’n beetje je volledige Xbox bibliotheek spelen waar je maar wilt. En hoe? Vanaf je telefoon! Welkom in de wondere wereld van games, iPhones en de Kishi controller.
Er zijn diverse manieren om on the go te gamen. Niet alleen heb je een scala aan (oude) retro handhelds, een Nintendo Switch, maar ook zijn er diverse manieren om het mobiele gamen te verbeteren. In dit artikel lees je alles over de beste controller grips voor handheld gaming.
Eén van de opties die we in dit artikel bespraken was de Kishi controller van Razer, toen alleen nog de Android-versie ondersteund werd. Inmiddels is de Razer Kishi controller ook verkrijgbaar voor iPhone gebruikers. Daar betaal je zo’n 110 euro voor. In dit artikel gaan we het hebben over onze ervaringen en de pro’s en cons uiteen zetten.
20210527 razer kishi review 2f1622141207

Pro

Je sleept met vrijwel niets extra’s. Het is namelijk je iPhone die rechtstreeks transformeert in een handheld. De Kishi controller is namelijk ingeklapt nog minder groot dan 13 bij 9 centimeter. Kortom: iets wat je zo in je jaszak stopt. Als je de controller uitklapt, wat zo gebeurd is, klik je daar simpel je iPhone in (diverse types) en dan kun je gamen.
Het gaat dan wel om cloud gamen. Daarvoor is het belangrijk dat je wel een abonnement hebt op een bepaalde service om te gebruiken. Denk aan: Google Stadia, Nvidia of Xbox. Ondergetekende is een Xbox gamer in hart en nieren en heeft daar via de controller volop mee gespeeld.

Con

Daarmee komen we wel meteen op het grootste nadeel terecht. Anders dan de Android Kishi controller, waar je met een gerust hart, op afstand kan gamen, is dat met de iPhone nog niet helemaal het geval. Je Xbox moet namelijk continu aanstaan. Dus ga jij een weekend weg en wil je op afstand even verder met je Yakuza of Assassin’s Creed game, dan moet je dus al die uren je Xbox aan laten staan of op zijn minst op Instant On hebben staan. Dat betekent dus ook dat als er een stroomstoring komt of je internet er uit knalt, je verbinding weg is en je dus onderweg in de aap bent gelogeerd. Een hele zure aap dus. Waarschijnlijk zal dit in de toekomst nog wel veranderen.
20210527 razer kishi review 3f1622141258

Pro

Het voordeel is wel dat je enorm veel games kunt spelen. Dit zijn namelijk niet alleen Xbox Game Pass titels, maar je complete bibliotheek. Dus als jij Assassin’s Creed Valhalla hebt gekocht of een andere titel, kun je die op je telefoon spelen en dat ziet er nog eens gelikt uit ook! Je weet wat je iPhone in huis heeft en dus wat je kan verwachten. De meeste games werken prima. Al zal een enkele titel niet ondersteund worden, maar soit.

Pro

Nog een voordeel is dat de besturing heerlijk werkt. Het is bijna alsof je speelt met een Xbox controller, omdat de knoppen hetzelfde werken. En de knoppen zitten ook min of meer op dezelfde plek. Het enige rare is dat de kleuren niet kloppen. Waar op een normale Xbox controller de A-knop groen is, is dat op de Kishi rood. Alle kleuren zijn anders ingedeeld, maar ach, de rest werkt hetzelfde. Dat betekent dat je games dus heerlijk bedienen!
20210527 razer kishi review 5f1622141299

Pro

Nog een voordeel is dat de power rechtstreeks uit je telefoon wordt gehaald. Mocht je bang zijn dat je accu te snel leeg, is heb je gelukkig de mogelijkheid om tussendoor op te laden. Dit werkt dus net zoals bij bijvoorbeeld een Switch.

Con

Een nadeel is wel dat je altijd verbonden moet zijn aan het internet en dus een stabiele verbinding nodig hebt. Zoals we allemaal weten is het Wifi-netwerk in de treinen niet echt om over naar huis te schrijven en zal het er waarschijnlijk op neerkomen dat je je eigen databundel moet leeg trekken en dan nog is het de vraag hoe de verbinding in een trein zich verhoudt. De vraag is in hoeverre jij dit er voor over hebt. Een vraag die alleen jijzelf kan beantwoorden.
20210527 razer kishi review4f1622141386

Con

Een ander nadeel is dat omdat je gamet vanaf je telefoon, je niet meer bereikbaar bent voor de rest van de wereld – waar een telefoon in eerste instantie toch een beetje voor bedoeld is, nietwaar? Als je ongestoord wilt kunnen gamen zul je je iPhone op niet storen moeten zetten. Als je dit namelijk niet doet en je laat afleiden door een telefoontje of een appje, zal onmiddellijk de verbinding met je game verbroken worden. En de vraag is maar over wat voor zenuwen je dan beschikt als je progressie nog niet opgeslagen was. Een appje ontvangen, maar vervolgens niet aantikken, hoeft geen invloed te hebben op je game. Maar het is wel heel irritant als je net Resident Evil Village aan het spelen bent, dat iemand je met iets onzinnigs stoort.

Con

Een nadeel is het materiaal van de Kishi controller. Dit ziet er namelijk écht uit alsof je het absoluut niet meer dan honderd euro waard is. Het oogt als een goedkoop stukje plastic.
20210527 razer kishi review 7f1622141533

Pro

Maar vergis je niet. Het stukje plastic is veel stabieler dan je denkt én het werkt. Zodra je je iPhone erin hebt zitten, wat een kwestie is van luttele seconden, is gamen nog nooit zo makkelijk geweest. En nogmaals, het ding weegt niets. Genieten!

Pro

Nog een voordeel is dat er zo goed als geen latency optreedt. Als Michael Jackson nog zou leven had hij vast dit stukje techniek beoordeeld als een ‘smooth criminal’.

Pro

Tot slot komen we bij het grootste voordeel en dat is natuurlijk dat je, mits je een goede verbinding hebt, zowel thuis omdat je Xbox aan moet staan, als onderweg voor je Kishi controller, je gewoon on the go verder kunt spelen. Eerlijk: in de vorige eeuw zou dit echt dé droom geweest zijn van ondergetekende. Dat je thuis je favoriete game speelt, ineens er DLC aangekondigd wordt, maar jij net dat weekend niet thuis bent, maar tóch verder kan met je game. Alleen al om die reden is de aanschaf van een Kishi controller het tweehonderd procent waard.

Populair Nieuws