Dit kun je van de Just Cause 4 tornado verwachten! [interview met Robert Meyer]

  De Just Cause 4 tornado doet flink wat stof opwaaien en niet alleen omdat er huizen uit hun grondvestte gerukt worden. Het is één van de nieuwe weersomstandigheden waarmee je in de game te maken gaat krijgen. In Londen spraken we Robert Meyer, Senior Game Designer van Avalance Studios over het extreme weer.

  Square Enix

  Just Cause 4 is van plan het plezier dat je van de serie gewend bent naar het volgende niveau te tillen. Letterlijk, want de Just Cause 4 tornado sleurt alles wat los en vast staat van de grond. Samen met sneeuwstormen, een goede dosis onweer en zandstormen zal het extreme weer voor een nieuwe dreiging zorgen.

  De Just Cause 4 tornado blaast je omver

  ‘Het is een gigantische cycloon die door middel van realistische fysica de wereld van Just Cause 4 beïnvloedt,’ begint Meyer vol trots. Het is begrijpelijk, want Meyer vertelt dat de Just Cause 4 tornado zijn favoriet is. ‘De tornado was één van de eerste prototypes die we ontwikkeld hadden en iedereen vindt het zo leuk om er in gezogen te worden.’

  “Het is alsof je van een hele hoge glijbaan glijdt en je veel maar niet alle controle kwijtraakt.”

  Meyer benadrukt dan ook dat je als Rico niet volledig de controle kwijtraakt wanneer je in de tornado gezogen wordt. ‘Het neemt niet alle controle weg, maar je merkt dat de tornado aan Rico trekt.’ Op die manier verandert de Just Cause 4 tornado de gameplay, want als de tornado aan Rico trekt, doet deze dat ook aan vijanden bijvoorbeeld.

  Meyer stelt dan ook voor dat spelers maar eens moeten proberen om vijanden met de Air Lifter de lucht in te laten vliegen wanneer ze in de buurt van een tornado zijn. ‘Dan worden die vijanden zo de tornado ingezogen,’ glundert Meyer. ‘Je kunt jezelf ook met de grijphaak vastbinden aan iets wat in de tornado getrokken wordt en jezelf op die manier van door de tornado heen manoeuvreren.

  Bliksem en donderstralen

  Er zijn natuurlijk meer extreme weersomstandigheden dan alleen de Just Cause 4 tornado, want je hebt bijvoorbeeld ook nog onweer. Verwacht hierbij veel flitsen en harde knallen, want een bliksemschicht kan zomaar links of rechts van je neerdalen en je levend roosteren. ‘Er zit een logica achter,’ zegt Meyer. ‘Het onweer probeert datgene te raken wat het hoogste in de lucht hangt.’

  “Je wilt niet het hoogste punt in de lucht zijn wanneer de donder inslaat.”

  Wat optimaal zou zijn, is om iets met je grijphaak net boven je in de lucht te smijten. “Er is een hele nieuwe manier van gameplay wanneer het op de donder aankomt,’ pronkt Meyer. Je zal de donder dan ook zeker in een aantal missies van Just Cause 4 volgens hem gaan ontmoeten.

  Het land van de blinden

  Als derde zijn er de zandstormen, iets wat je volgens Meyer op bepaalde manieren kunt vergelijken met de tornado.

  ‘Er zijn zware windstoten, maar ze zijn niet zo krachtig als die van de tornado,’ benadrukt Meyer. ‘Ze hebben nog wel steeds een effect op hoe je je kunt bewegen, zowel bij Rico als de vijanden en het heeft invloed op je gezichtsveld.’

  Wanneer het op de zandstormen aankomt is Rico niet de enige wie niets meer kan zijn. Volgens Meyer heeft Rico dan ook het voordeel wanneer hij te voet aan de stok krijgt met vijanden. De vijanden zijn namelijk ook stekeblind en daar kan Rico zijn voordeel uithalen.

  Koukleumen

  Als laatste zijn er de sneeuwstromen en die zal de speler gaan vinden in de bergtoppen van Solis. ‘Elk type weer bevindt zich in zijn eigen gebied,’ legt Meyer uit. Hierdoor zal je een sneeuwstorm bijvoorbeeld niet vinden in de woestijn of het tropische regenwoud.

  De sneeuwstorm is misschien wel de extreme vorm van weer die je als laatste moet gaan ontdekken.‘De sneeuwstorm heeft een combinatie van een aantal elementen uit de andere weersomstandigheden,’ zegt Meyer. ‘Daarnaast is er ook nog eens sprake mist en een witte gloed.’ Je zou daardoor haast denken dat de kerstdagen aangebroken zijn, maar Rico heeft natuurlijk nog een eiland te redden.

  Een tropisch paradijs?

  Al die extreme weersomstandigheden vind je natuurlijk niet zonder reden in de game. Het weer speelt namelijk een rol in het verhaal en dan bedoelen we niet door middel van een weerbericht dat je op een televisie ziet. ‘Er zijn verdenkingen over dat de weersomstandigheden niet natuurlijk zijn,’ zegt Meyer.

  Hoewel de overheid van het eiland Solis, de plek waar Just Cause 4 zich afspeelt de bevolking kalm probeert te houden door te zeggen dat het weer door opwarming van de aarde komt, gelooft niet iedereen dat. ‘Rico heeft informatie gekregen van personages die je in de game gaat ontmoeten dat het te maken heeft met een onderzoekscentrum genaamd Illapa,’ vertelt Meyer met een mysterieuze blik. ‘Dat is dan ook één van de grote mysteries van de game.’

  Hoe dat allemaal verder gaat, moet je zelf ontdekken. Vanaf 4 december kun je dat doen, want vanaf dan is Just Cause 4 verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en PC. Voor die tijd kun je lezen wat er allemaal op de Just Cause 4 map te doen is. We hebben de game in Londen al vier uur gespeeld en hebben flink rondgevlogen door de wereld om te ontdekken wat er te doen is.

  Just Cause 4

  Verkijgbaar vanaf 4 december 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.