GTA 5 heists - Wat voegen de heists eigenlijk toe?

  Na de grote aankondiging van Rockstar gistermiddag werd er veel informatie bekendgemaakt over de langverwachte GTA 5 heists. De heists die Rockstar al sinds het begin van de release op de PS3 en Xbox 360-versies had beloofd. Maar wat voegen de heists eigenlijk toe en wat kunnen we verwachten?

  Naast het feit dat de heists al enige tijd geleden zijn beloofd voor GTA 5 is er dan uiteindelijk toch meer informatie vrijgekomen. Het maken van heists voor GTA Online viel Rockstar toch iets moeilijker dan verwacht. Het simpel overzetten van de heists uit de singleplayer was het idee, maar dit moet wel leuk zijn voor vier spelers en hoe valt dat dan samen met andere onderdelen van GTA Online?

  GTA 5 heists uitgesteld door de ontwikkeling

  De heists zijn uitgesteld door onder andere het leuk maken van heists voor vier spelers. In de singleplayer speel je een heist in principe ook met meerdere spelers alleen bekleed je daar zelf alle rollen door te switchen van karakter.

  De heists vereisen dezelfde voorbereidingen die je in de singeplayer ook moet doen zoals het voorbereiden van bijvoobeeld een vluchtauto. Zo bestaat elke heist uit verschillende voorbereidings-missies waarna een finale volgt waar iedereen zijn eigen rol bekleed. Net zoals in de singleplayer kun je nog steeds een rol bekleden, alleen speelt nu elke online-speler een andere rol.

  Het ontwikkelen van online heists heeft zo lang geduurd, omdat het interessant houden van elke rol een moeilijk karwei is. Het kan zijn dat men een bank bestormd waarnaast de bestuurder van een vluchtauto constant buiten aan het wachten is tot overvallers of teamgenoten bij de vluchtauto zijn aangekomen. Dit is voor die persoon redelijk saai en om heists te ontwikkelen die voor iedereen uitdagend en leuk zijn, was het toch iets ingewikkelder dan Rockstar had verwacht. Ook de ontwikkeling van de PS4, Xbox One en PC-versie lopen hier nog naast.

  GTA 5 heists

  De benodigdheden voor een heist

  Om aan een heist deel te nemen moeten alle vier de spelers minimaal level 12 zijn. Eén van de vier spelers is de leider die de heist gaat organiseren. De leider moet beschikken over een duur appartement, aangezien alleen die appartementen beschikken over een bord waarop heists gepland kunnen worden.

  Het leiderschap kan leuk zijn, omdat je allerlei verschillende zaken kan doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kiezen van outfits, het bedrag bepalen wat je crew-leden krijgen na het voltooien van heist en het uitnodigen van crew-leden. De leider wordt geïnformeerd als er weer een heist beschikbaar is en daardoor heb je toch een streepje voor naast de crew-leden. Het nadeel is wel dat je als leider voor de kosten van de voorbereiding opdraait en deze pas na het voltooien van een heist terugbetaald krijgt.

  De crew-leden voeren hun werk uit en krijgen bijvoorbeeld direct betaald na een voorbereidingsmissie, wat het iets makkelijker maakt voor de crew-leden, want de leider krijgt ook dit geld pas aan het eind. Wat Rockstar hiermee wil bereiken is twee verschillende soorten jobs aanbieden die allebei erg leuk zijn om uit te voeren. Het is misschien niet direct voor iedereen weggelegd om een leider te zijn, omdat je misschien geen groot appartement hebt of een hoop geld om een heist te kunnen financieren.

  GTA 5 heists

  Een terugblik naar de heists uit de singleplayer

  De singleplayer had al een aantal verschillende heists die onderdeel uitmaken van het verhaal in GTA 5. Deze speel je door middel van verschillende rollen uit te voeren met de drie hoofdkarakters Trevor, Michael en Franklin. Daarnaast kan je op een planningbord een wijze kiezen hoe je een overval pleegt en of je dit dit op een slimme- of een luidruchtige manier wilt doen.

  Ook het kiezen van externe karakters kan je zelf doen. Kies je tussen professionele karakters die duur zijn of slordige karakters die minder geld kosten? Het switchen van rol zorgt voor een erg leuke ervaring die je alle kanten van een heist laat zien.

  Eenmaal de heists gedaan te hebben, kunnen deze nog wel herspeeld worden, alleen brengen ze geen geld meer op. Dit om te voorkomen dat je niet te veel geld krijgt en alles maar kan kopen. Over te veel geld gesproken: dat heb je zeker na het spelen van de heists in het verhaal van GTA 5!

  Een nieuwe manier van testen voor de GTA 5 heists

  Voor het maken van de heists heeft Rockstar aardig wat speelsessies achter de rug. Dit was volgens haar wel nodig aangezien alle rollen leuk moeten zijn en vooral niet saai. Het is natuurlijk niet leuk als je bijvoorbeeld als chauffeur niks te doen hebt zodra je vrienden lekker aan het schieten zijn. Daarom is Rockstar na veel testen toch tot een structuur gekomen waar het voor iedereen leuk is om te spelen.

  Uitdaging is er zeker, want er zijn ook checkpoints die aan een moeilijkheidsgraad vastzitten. Dit zorgt ervoor dat elke speler uitdaging heeft en dat er onderscheid gemaakt wordt tussen spelers.

  Hoe dit precies werkt is nog niet bekend. Dat je samen moet werken is wel duidelijk, want volgens Rockstar kunnen we veel teamwork verwachten en hangt het van de missie af met hoeveel spelers je samen moet werken. Hier is nauwe communicatie voor nodig.

  GTA 5 heists

  Beloningen die je krijgt in heist-missies

  De heists bestaan uit maar liefst vijf verschillende verhaallijnen die onderverdeeld zijn in 20 verschillende missies. Ze zijn allemaal herspeelbaar en kunnen dus opnieuw gespeeld worden. Rockstar zorgt door het toevoegen van 'Skip trips' dat je vervelende lange ritten die je al een keer gespeeld hebt gewoon kan overslaan.

  Spelers worden extra beloond als ze aan bepaalde criteria voldoen. Wat zorgt voor varierende gameplay en met de verschillende rollen is er dus een hoop te beleven met de heists van GTA 5. Dit doet ons een beetje denken aan de criteria die je bij het spelen van missies in het verhaal hebt. Hier kan je ook proberen om een missie steeds beter te doen.

  Wel is het duidelijk geworden dat Rockstar erg veel moeite in heeft gestoken in de heists en probeert om elke speler een zo goed mogelijke ervaring mee te geven. Als we het zo horen zijn alle missies goed herspeelbaar en is er dus keer op keer nog genoeg variatie om een heist nogmaals te spelen. De heists komen begin 2015 uit en daar zullen we dan nog even op moeten wachten.

  Door een eerste indruk uit de screenshots en trailer hebben wij er in ieder geval erg veel zin in gekregen en kunnen niet wachten op de GTA 5 heists.

  GTA 5 heists

  Grand Theft Auto V

  Verkijgbaar vanaf 17 september 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.