Final Symphony Sfeerverslag - Kippenvel in het Concertgebouw!

Article
zondag, 08 mei 2016 om 20:36
xgn google image
De legendarische JRPG-reeks Final Fantasy bestaat alweer bijna 30 jaar. Deze fantasierijke games staan niet alleen bekend om hun karakteristieke werelden, unieke monsters en memorabele personages, maar ook om hun prachtige soundtracks. Drie arrangementen werden gisteren door het Nederlands Philharmonisch Orkest uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam. Lees er alles over in ons Final Symphony sfeerverslag!
Het Nederlands Philharmonisch Orkest wordt deze avond begeleid door dirigent Eckehard Stier. Samen voeren zij drie arrangementen uit met muziekstukken uit de soundtracks van legendarisch componist Nobuo Uematsu. De arrangementen bevatten nummers uit Final Fantasy VI, Final Fantasy VII en Final Fantasy X.
Final Symphony Sfeerverslag

Binnenkomst

In de lange rij die er voor het Concertgebouw in Amsterdam staat, blijkt meteen dat we met een gevarieerd publiek te maken hebben. Zo staan er veel jonge mensen gekleed in merchandise die duidelijk fan zijn van de langlopende JRPG-reeks, maar hier en daar spotten we ook chique gekleden mensen op leeftijd die er voornamelijk voor het orkest lijken te zijn.
Aangekomen in het Concertgebouw, krijgen we plekken toegewezen op het balkon met een geweldig uitzicht over de prachtige Grote Zaal. Het orkest zit er al helemaal klaar voor en dat geldt ook voor ons. Laat de nostalgische melodieën maar door de ruimte klinken!
Final Symphony Sfeerverslag

Final Fantasy VI

Na een kort intro komt Eckehard Stier het podium op en kan het feest van herkenning beginnen. Het orkest begint met een arrangement bestaande uit nummers van Final Fantasy VI. De muziek van deze Super Nintendo-game bestond oorspronkelijk uit chiptune-bliepjes en het is dan ook een genot om de soundtrack volledig georkestreerd te beluisteren.
Vooral het herkenbare Terra's Theme dat meermaals terug te horen is in het arrangement doet ons opleven en brengt ons terug naar de bijzondere overworld uit één van de beste games in de hele reeks. Het arrangement blijft grofweg twintig minuten opbouwen en eindigt met een spectaculaire finale. Een goed begin om ons meteen al kippenvel te bezorgen!
Final Symphony Sfeerverslag

Final Fantasy X

Voor het tweede arrangement verlaat Eckehard het podium en neemt een andere dirigent tijdelijk zijn plaats in. Ook komt pianiste Katharina Treutler op dit moment het podium op. Samen met het orkest zullen zij de muziek van Final Fantasy X ten gehore brengen, de eerste Final Fantasy-game voor Playstation 2.
Het arrangement begint met de pianomuziek van To Zanarkand en hier is het arrangement dan ook grotendeels omheen gebouwd. Dit kleine, maar prachtige muziekstuk bouwt geleidelijk op en herinnert ons aan de epische reis van Tidus door Spira. Ook Song of Prayer, het muziekstuk dat in de tempels van Spira te horen is, mag natuurlijk niet ontbreken.
Final Symphony Sfeerverslag

Final Fantasy VII

Na een korte pauze komt het moment waar veel mensen in de zaal op hebben gewacht. Er zal vanaf nu namelijk alleen nog maar aandacht besteed worden aan één van de meest succesvolle Final Fantasy-games aller tijden: Final Fantasy VII! Voor dit arrangement verlaat pianiste Katharina het podium weer en keer dirigent Eckehard terug.
Als het nostalgiegehalte bij de vorige twee arrangementen nog niet hoog genoeg was, moet dit met het arrangement van Final Fantasy VII toch wel makkelijk bereikt zijn. Alles van het onheilspellende One Winged Angel tot de epische Main Theme komt langs. We wanen ons weer terug op de eerste 3D overworld met de levensgevaarlijke Sephiroth op onze hielen.
Na bijna veertig minuten aan bombastische muziek komt het arrangement van Final Fantasy VII helaas alweer tot een einde. Het publiek, zowel jong als oud, overspoelt het orkest met een daverend applaus en Eckehard trakteert ons niet op één, maar zelfs twee toegiften!
Final Symphony Sfeerverslag

Final Symphony Sfeerverslag - Nostalgie ten top!

Final Symphony is een groot succes en dit komt met name door de enorm getalenteerde musici en de briljante akoestiek in het Concertgebouw. Maar er komt natuurlijk ook een enorme dosis nostalgie bij dit evenement kijken. Het zal dan ook niet verbazen dat wij meerdere keren met kippenvel werden overdonderd door deze fantastische uitvoering.
Bovendien is het erg mooi om te zien hoe het thema van de avond bij jonge mensen interesse weet te wekken in symfonieorkesten. Er is voor ons dan ook geen twijfel over mogelijk; ook Final Symphony II mag snel uitgevoerd gaan worden in het Concertgebouw!