F1 zomerstop recap: Wat gebeurde er met Max Verstappen en social media?

Article
zaterdag, 14 augustus 2021 om 9:00
rsz uf1d unit 11414f1626704096
Het F1 seizoen van 2021 is er eentje van veel opmerkelijke gebeurtenissen. In de eerste helft van het seizoen is er veel gebeurd, onder andere op social media. Nu de zomerstop is gearriveerd voor de Formule 1, is het een goed moment voor een recap.

Eindelijk een uitdager voor Hamilton

De afgelopen seizoenen in de Formule 1 zijn niet heel spannend geweest al het aankomt op het kampioenschap. Lewis Hamilton heeft namelijk met speels gemak zeven wereldtitels op zijn naam kunnen zetten, omdat er geen enkele uitdager was voor de Britse coureur. In 2021 is daar eindelijk verandering in gekomen.
Door de nieuwe reglementen voor de vloer is het gat tussen Mercedes en Red Bull Racing namelijk gedicht, wat al meteen duidelijk werd tijdens de Grand Prix van Bahrein - de eerste race van het seizoen. Tijdens de eerste paar races waren de bolides van de twee topteams aan elkaar gewaagd en moesten Max Verstappen en Lewis Hamilton het uitvechten op het asfalt. De ene keer kwam de Brit als overwinnaar uit het gevecht en andere keren de Nederlander.
Iets wat wel duidelijk werd tijdens het eerste helft van het F1-seizoen van 2021, is dat Hamilton een stuk meer fouten maakt dan normaal. De coureur van Mercedes wordt normaal gezien als een feilloze rijder, maar nu er druk op de ketel is gezet door Verstappen, maar de Brit een stuk meer fouten. Zo ging hij van de baan in Imola en maakte hij een cruciale fout in Baku.
rsz vr 191116 bragp487951f1585049969

Verstappen pakt de leiding

Terwijl Red Bull Racing en Mercedes tijdens de eerste aantal races aan elkaar gewaagd zijn - inclusief een paar circuits waar Mercedes duidelijk dominant was. Vanaf Monaco komt daar alleen einde aan. In de krappe stratencircuits van Monaco en Baku is de RB16B duidelijk een betere auto dan de W12. Met name in Monaco kan Verstappen goede zaken doen dankzij een mislukte strategie van Mercedes, waardoor de Nederlander voor het eerste in zijn carrière het wereldkampioenschap in de Formule 1 leidt.
Het momentum ligt op dat moment duidelijk bij de Nederlander en hij zet daar vol op in. Tijdens de Grand Prix van Frankrijk weet Verstappen dankzij een briljante strategie én uitvoer in de laatste rondes de leiding over te nemen van Hamilton. En in de twee ‘thuisraces’ in Oostenrijk op de Red Bull Ring laat Verstappen zijn dominantie zien voor het voltallige Oranje Leger op de tribunes.
Met een voorsprong van maar liefst 32 punten na de Grand Prix van Oostenrijk en de zomerstop in zicht, lijkt Max Verstappen de ideale uitgangspositie te hebben om het kampioenschap naar zit toe te trekken. Maar verandert plotseling alles…
12f1621424416

Controverse en social media ruzies

Na de dubbele header in Oostenrijk gaat het Formule 1-circus naar Silverstone toe voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Lewis Hamilton wil daar natuurlijk voor eigen publiek winnen, maar het is ook hét moment voor de Brit om het momentum van zijn grote rivaal af te remmen. En na de allereerste sprintrace van het seizoen gebeurt dat dan ook op dramatische wijze.
De race van Verstappen duurt namelijk nog niet eens één ronde op zondag. Vanaf de eerste bocht vechten Hamilton en de Nederlander een bloedstollend gevecht uit op het historische asfalt van Silverstone, waarna Verstappen eindelijk Hamilton van zich af lijkt te schudden bij Copse. Hamilton kiest daar namelijk voor de binnenkant van de bocht - naast de racelijn - maar verremt zich en tikt vervolgens Verstappen hard aan. De Nederlander vliegt uit de bocht en komt vervolgens keihard in aanraking met de bandenstapel. Een crash van maar liefst 51G.
Terwijl de race nog bezig is zorgt het incident al voor de nodige ophef. Mercedes en Red Bull Racing zijn druk aan het communiceren met de wedstrijdleiding om respectievelijk geen straf en een harde straf voor Hamilton te bepleiten. De Brit krijgt uiteindelijk een tijdstraf van tien seconden en weet alsog als eerste over de finish te komen. Tijdens het podium-interview legt Hamilton de schuld bij Verstappen, om vervolgens de overwinning met de fans te vieren alsof het kampioenschap binnen is. Een actie die niet op goedkeuring van Verstappen kan rekenen.
De Nederlander beticht de Brit via social media van onprofessioneel gedrag en onsportiviteit. Verstappen ontvolgt ook nog eens Hamilton op Instagram en er lijkt een einde te zijn aan de goede band tussen de twee topcoureurs. De discussie over het incident houdt voorlopig ook niet op, waarbij zelfs de teambazen nog net met elkaar op de vuist gaan. Pas een paar dagen voor de volgende Grand Prix wordt de aandacht ergens anders op gelegd.
1f1628767859

Opnieuw getorpedeerd door een Mercedes

De laatste Grand Prix voor de zomerstop is namelijk een belangrijke. Tijdens de Grand Prix van Hongarije kan Verstappen of zijn zwaar geslonken leiding in het kampioenschap weer wat verder opbouwen of Hamilton kan een zware klap uitdelen en de leiding overnemen. De Hungaroring is historisch gezien een circuit dat de auto van Red Bull Racing goed ligt, maar de laatste jaren heeft Lewis Hamilton juist keer op keer de race gewonnen.
Voor iedereen zit de druk er flink op, maar tijdens de kwalificatie is het Mercedes die aan het langste eind trekt. Het team weet de voorste startrij te bezetten met hun auto’s, waardoor het een uitdaging zal zijn voor Max Verstappen en teamgenoot Sergio Perez om voorbij de Zilveren Pijlen te komen. De Hungaroring staat namelijk bekend als ‘Monaco zonder muren’, een circuit waar inhalen flink lastig is.
Eén aspect kan zondagmiddag alleen voor verrassingen gaan zorgen en dat is de regen. De baan is goed nat gemaakt door een paar buien, waar niet iedereen goed mee kan omgaan. Eén daarvan is Valtteri Bottas en dat laat hij bij de start goed zien. De Fin komt dramatisch weg van zijn startplek en remt vervolgens veels te laat voor de bocht. Hij torpedeert daarmee Lando Norris, wiens McLaren vervolgens doorschiet in de zijkant van de auto van Max Verstappen. Bottas zelf glijdt ook door en schakelt daarmee Sergio Perez uit. Met één dramatische actie zorgt de Mercedes-coureur ervoor dat beide Red Bull Racing-coureurs geen kans meer hebben op de overwinning. Na een rode vlag kan Verstappen nog wel verder, maar met een halve auto weet hij niet meer dan één punt te scoren. Hamilton eindigt op de derde plaats en weet daarmee de leiding in het kampioenschap over te nemen. De droom na Oostenrijk is in twee races tijd een nachtmerrie geworden voor Verstappen. Hij kan er gelukkig wel al grapjes over maken.
De Nederlander hoeft de hoop dan ook nog niet op te geven. Na de zomerstop staat er namelijk meteen een triple header op de planning, met een aantal interessante races. De tweede helft van het Formule 1-seizoen gaat weer van start met de Grand Prix van België - waar Verstappen waarschijnlijk een straf zal nemen voor een nieuwe motor -, een circuit waar alles mogelijk is. De week erna is het alleen helemaal interessant. Dan keert de Formule 1 terug naar Nederland met de Grand Prix van Zandvoort. Het Oranje Leger zal er alles aan doen om Verstappen naar de overwinning te schreeuwen en zijn plaats bovenaan het kampioenschap terug te claimen.