Dit is wanneer de volgende F1 Grand Prix van start gaat

Article
dinsdag, 20 september 2022 om 15:30
max verstappen gp nederland 2022f1662362725
Met de Grand Prix van Italië heeft Max Verstappen drie weekenden op rij gewonnen. Nu moeten we alleen even geduld hebben. Dit is namelijk wanneer de volgende F1 Grand Prix pas weer wordt georganiseerd.
Hoewel het voor het personeel in de Formule 1 niet zo prettig is, is het voor F1-fans juist genieten wanneer er een triple header is. Drie weekenden achter elkaar kunnen we dan voor de buis zitten om een spannende Grand Prix te aanschouwen. Tenminste, als je de dominantie van Max Verstappen niet meerekent.
Het is in F1 nu niet meer zozeer de vraag wie de race zal winnen, maar eerder of Verstappen dit seizoen een aantal bizarre records kan breken. Zo is de regerend wereldkampioen hard op weg om het meeste aantal overwinning per seizoen te pakken, dat momenteel op naam staat van Michael Schumacher met 13 races. En dan is er nog het ogenschijnlijke onmogelijke record van Sebastian Vettel van 9 overwinningen op rij. Verstappen staat momenteel op 5 races op een rij.
Het grootste obstakel om Vettels record te verbreken zal de Grand Prix van Singapore zijn. We moeten alleen wel even geduld hebben voor de race, ondanks dat het de eerstvolgende race op de kalender is. De Grand Prix van Singapore wordt namelijk gehouden op 2 oktober. Tussen Monza en het Aziatische stratencircuit zit dus maar liefst drie weken.
si201909220441 newsf1663254004

Waarom duurt het zo lang tot de volgende Grand Prix?

Het klinkt als een opvallend lange pauze in de Formule 1 en dat is het ook. Helemaal gezien het feit dat het seizoen dit jaar eerder stopt, om de races niet te laten samenvallen met het WK voetbal in Qatar.
De reden voor de pauze is de Grand Prix van Rusland. Of beter gezegd, een gebrek aan de race in Sochi. De Grand Prix stond aan het begin van het jaar namelijk gewoon op de kalender, maar daar kwam verandering in toen Poetin besloot om Oekraïne binnen te vallen. Om een signaal af te geven werd de GP in Rusland meteen ‘geschorst’ en later helemaal van de kalender gehaald.
Formula One Management en Liberty Media hebben nog wel geprobeerd om het gat op te vullen. Dit jaar moest namelijk ook een nieuw record neerzetten met 23 Grands Prix in één seizoen. Zo hebben de partijen gesprekken gevoerd met onder andere de organisatie van Istanbul Park, maar zijn uiteindelijk niet tot een overeenkomst gekomen. En een race in Qatar, zoals in 2021, was niet mogelijk door weer hetzelfde WK.
si202204240611 newsf1653639087

Dit staat nog allemaal op de F1-kalender dit jaar

Na de Grand Prix van Singapore hoeven we gelukkig niet lang te wachten op de volgende race. Het weekend erop is het namelijk alweer tijd voor de Grand Prix van Japan. Op Suzuka Circuit is het ook goed mogelijk dat Verstappen zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 wint, hoewel het in theorie ook in Singapore al kan. In Japan zou alleen wel een mooi moment zijn, gezien het de thuisrace is voor ‘motorleverancier’ Honda.
Na Japan hebben de coureurs weer even een weekje om uit te rusten, om daarna te beginnen aan het ‘Amerikaanse seizoen’. Op 23 oktober wordt de Grand Prix van de Verenigde Staten georganiseerd in Austin, gevolgd door de Mexicaanse GP in Mexico Stad. De laatste double header begint op 13 november in Brazilië en wordt, zoals gebruikelijk de afgelopen jaren, afgesloten in Abu Dhabi op 20 november.
Daarna begint het lange wachten totdat het 2023-seizoen van start gaat. Tijdens de winterstop kunnen we in ieder geval allemaal druk speculeren of Mercedes en Ferrari het gat met Red Bull Racing kunnen dichten. Of zal Verstappen dat jaar zijn derde titel op rij pakken? De toekomst zal het ons leren.