Disney Plus Nederland - Wanneer komt de Disney streamingdienst?

  Disney werkt momenteel hard aan haar eigen streamingdienst. Het lijkt een dienst te worden die veel te bieden gaat hebben en mogelijk een heftige concurrentiestrijd met Netflix gaat voeren. Maar wanneer verschijnt Disney Plus in Nederland en wat is er verder allemaal al bekend over deze video-on-demand-dienst?

  Disney

  Enorm veel content bij start

  Het ziet er naar uit dat er ontzettend veel content naar Disney Plus komt. Niet gek want Disney is een reus geworden in de filmindustrie, omdat het door de jaren heen ontzettend veel bedrijven heeft opgekocht. We kunnen niet alleen standaard Disney-films verwachten, Disney heeft ook de rechten over Marvel-, Star Wars- en diverse Fox-films. Dit betekent dat er waarschijnlijk bij release al een enorme lading aan content beschikbaar is.

  Mogelijk gaat Disney Plus dan een gevaar voor Netflix vormen. Er zijn Netflix-gebruikers die al hebben aangegeven hun abonnement op te gaan zeggen op het moment dat Disney Plus in Nederland uitkomt. Eerder schreven wij al een special waarin we speculeerden hoe Disney Plus mogelijk Netflix K.O. zou kunnen slaan in de streamingwereld. Misschien gebeurt dit ook, want Disney is bereid al snel 1 tot 2 miljard dollar per jaar in content te investeren.

  The Walt Disney Company

  Veel reboots in de maak

  Op het moment heeft Disney niet alleen een hele bibliotheek vol bestaande titels, maar er is ook al meer bekend over de grote hoeveelheid content die nog in ontwikkeling is. Zo werd onlangs bekend dat verschillende Fox-titels reboots krijgen die rechtstreeks naar Disney Plus komen. Denk aan titels als Home Alone, waar Disney zeker alles uit de kast moet halen om verrassend uit de hoek te komen. Het kan namelijk interessant worden hoe zo'n film werkt in een wereld waarin elk kind bijna met een smartphone in de hand wordt geboren.

  Andere films waar Disney op dit moment aan werkt zijn reboots van Night at the Museum, Diary of a Wimpy Kid en Cheaper by the Dozen. Deze franchises waren allemaal van 21st Century Fox en krijgen een soortgelijke behandeling als de Home Alone-reboot. Dit past erg binnen Disney haar reboot- en remakecultuur. De laatste jaren maakt Disney ontzettend veel film remakes van bekende Disney-verhalen. Sowieso komt als releasetitel nog een reboot van High School The Musical als serie naar de Amerikaanse versie van Disney Plus.

  The Walt Disney Company

  Marvel-series slaan nieuwe weg in

  Ook kunnen we een heleboel andere series voor deze streamingdienst verwachten. Zo publiceerden wij eerder al een overzicht waarin alle Marvel MCU Phase 4 films en series op een rij werden gezet. Naast de grote hoeveelheid films waar nu aan wordt gewerkt, komen er ook diverse series uit die op Disney Plus Nederland worden uitgebracht. Dit maakt de streamingdienst per direct interessant voor de doorgewinterde Marvel-fans die hun favoriete personages ook buiten de films om in actie willen zien. De series zijn namelijk nauw verbonden met de films.

  Om welke series gaat het? In de loop van 2020 en 2021 verschijnen The Winter Soldier and the Falcon, WandaVision, Loki, What If...? en Hawkeye op Disney Plus. Dit zijn allemaal series rondom bekende superhelden. Wel andere koek dan de Marvel series die eerder werden gemaakt rondom superhelden als Luke Cage, Daredevil en Iron Fist. De focus ligt duidelijk niet meer op die titels die eerder in samenwerking met Netflix werden uitgebracht.

  In Phase 4 lijkt het stil rondom deze titels van de streamingconcurrent. De vraag is of eerdere seizoenen van Luke Cage, Dardevil en Iron Fist sowieso worden voortgezet. Het schijnt dat Netflix in haar contract heeft opgenomen dat de helden tot twee jaar na het annuleren niet elders mogen opduiken. Het lijkt hier alsof Netflix en Disney eerder een vechtscheiding dan een samenwerking zijn begonnen.

  Netflix

  Waarop kunnen we de dienst bekijken?

  Het ziet er naar uit dat Disney Plus op een heleboel verschillende manieren toegankelijk zal worden gemaakt. Mogelijke platforms waarop de dienst zal worden uitgerold zijn Apple TV, Chromecast, Roku TV’s en de PlayStation 4. Daarnaast zal de dienst zeer waarschijnlijk via een webbrowser en mobiel te zien zijn. Het is niet duidelijk op welke kwaliteit de films en series worden aangeboden. Er gaan geruchten dat er meerdere 4K- en HDR-films en series beschikbaar zullen zijn, al heeft Disney hierover nog geen duidelijkheid verschaft.

  Eerder werd al de link gelegd tussen Netflix en Disney Plus. Opnieuw is die link te leggen omdat Disney Plus enkele functies zal hebben die Netflix ook heeft. Denk bijvoorbeeld aan de optie om series en films offline te kunnen kijken. Het is nog niet duidelijk of alles kan worden gedownload of enkel een selectie. Bij Netflix kan enkel een selectie worden gedownload om offline te bekijken. Disney heeft het grote voordeel dat ze haar eigen series en films aanbied en daarom niet afhankelijk van contracten met derden, zoals Netflix dat wel is.

  The Walt Disney Company

  Disney Plus in Nederland

  Er is nog veel onduidelijkheid over wanneer het enorme aanbod van Disney Plus in Nederland aangeboden gaat worden. Op het moment staat een Amerikaanse release van Disney Plus gepland op 12 november. Mogelijk komt de dienst net iets later ook in enkele andere landen uit. Rond die tijd is de kans in ieder geval groot dat er steeds meer nieuws rondom Disney Plus zal verschijnen, waaronder mogelijk ook een exacte releasedatum voor Disney Plus Nederland. De dienst is binnen twee tot vier jaar wereldwijd beschikbaar, dus als Nederland pech heeft en niet bij de eerste releaselanden hoort, kan het een flinke tijd duren.

  Eerder waren er geruchten dat Nederland de primeur kreeg om een testversie van de dienst te ontvangen, maar tot nu toe heeft Disney hier niets over bevestigd. Het ziet er niet meer naar uit dat dit gaat gebeuren. Wel geeft dit hoop dat Nederland één van de landen is waar de dienst snel zal worden uitgerold. Nu gaan er geruchten rond dat Nederland mogelijk bij één van de eerste landen hoort die het naast de VS zal krijgen. In dat geval komt de dienst begin 2020 uit in ons land.

  Maar wat zal het prijskaartje van Disney Plus Nederland zijn? Het lijkt er tot nu toe op dat een los Disney Plus-abonnement rond de 6,99 dollar per maand gaat kosten. Een jaarabonnement zal zoals het nu lijkt 70 dollar gaan kosten. Wij verwachten dat Disney het dollar-teken in Europa simpelweg voor een euro-teken gaat omwisselen, zoals dat vaak het geval is. Voor Netflix betaal je in Nederland minimaal 7,99 euro per maand.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.