De beste Star Wars boeken voor wie er nog nooit één gelezen heeft

  Als je vaker op deze site komt is er een goede kans dat je Stars Wars-fan bent. Alle films heb je natuurlijk gezien en The Clone Wars, Rebels en Resistance zijn je ook niet vreemd. Maar heb je wel eens een Stars Wars boek gelezen? Nee? Dit zijn de beste Star Wars boeken om mee te beginnen!

  Penguin Random House Audio

  Voor deze lijst houden we het voor het gemak even bij boeken die binnen de huidige canon vallen. Natuurlijk zijn er in Legends een aantal pareltjes te vinden, dat ontkennen we geen moment. Het is alleen misschien wat verwarrend om je eerste uitstapje buiten de films en series buiten de canon te zoeken.

  9. From a Certain Point of View

  Wat de woorden “from a certain point of view” betekenen voor Star Wars hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Het idee dat je eigen blik de gebeurtenissen die je ziet kleurt staat centraal in dit boek. In From a Certain Point of View kun je veertig korte verhalen lezen met één centraal thema: hoe ziet A New Hope eruit voor andere personages?

  Als je je Star Wars verhalen nog nooit buiten de films hebt gezocht is dit één van de beste Star Wars boeken om mee te beginnen. Vanzelfsprekend ben je bekend met de films, dus in deze versie van A New Hope worden er weinig tot geen personages die je niet kent naar je hoofd geslingerd. Je zult hier en daar misschien een tegenstrijdigheid tegenkomen, maar ja, niet alle personages wiens verhaal je te lezen krijgt hebben alle feiten tot hun beschikking.

  Lucasfilm Ltd.

  8. Ahsoka

  Als je behalve de films ook de animatieseries volgt is Ahsoka bijna essentieel. Als je wil weten hoe het Ahsoka Tano is vergaan nadat ze uit de Jedi-orde stapte is dit het boek voor jou. Dit boek is geschreven toen er nog niks bekend was over de terugkeer van The Clone Wars, dus misschien dat het boek iets gaat overlappen met seizoen zeven. Gelukkig stopt het boek niet bij het einde van The Clone Wars.

  Schrijfster E. K. Johnston vertelt ons het verhaal van Anakins voormalige Padawan vanaf Order 66 tot het moment dat ze voor de Rebel Alliance gaat werken. Met andere woorden: dit boek overbrugt het gat tussen The Clone Wars en Rebels. Ben je fan van allebei? Dan is dit één van de beste Star Wars boeken die je kunt lezen.

  Lucasfilm Ltd.

  7. Queen’s Shadow

  Heb jij ook altijd het gevoel dat er in de tien jaar tussen The Phantom Menace en Attack of the Clones te weinig gebeurt? Voor sommige personages is het misschien geen bijzonder interessante tijd, maar Padmé heeft een carrière-switch van jewelste gemaakt wanneer we haar in Episode II terugzien. Als je benieuwd bent hoe dat is gegaan kun je Queen’s Shadow lezen.

  In dit boek zien we het begin van Padmés carrière als senator. Dat gaat niet zonder slag of stoot, er bestaan in de senaat twijfels of ze wel geschikt is en zich niet veel te veel richt op de belangen van haar eigen planeet. Queen’s Shadow is niet alleen maar politiek: ook Padmés persoonlijkere projecten komen flink onder de aandacht. Zeker één van de beste Star Wars boeken als je fan bent van Padmé!

  Lucasfilm Ltd.

  6. Catalyst: A Rogue One Novel

  Voor een eerste Star Wars spin-off film is Rogue One behoorlijk geslaagd. De film werd enthousiast ontvangen, ook door ons. Toch hebben wij altijd het gevoel dat er een groter verhaal is, waarvoor in de film geen tijd was. Krennic en de Erso familie zijn duidelijk bekend met elkaar, iets wat in de film niet zo sterk naar voren komt.

  Als jij ook zo nieuwsgierig bent naar de voorgeschiedenis van Rogue One is Catalyst één van de beste Star Wars boeken die je kunt oppikken. Het verhaal begint nog tijdens de Clone Wars, in een vroeg stadium van de bouw van de Death Star. In dit boek kun je lezen hoe wat de relatie van Galen Erso en Orson Krennic was. Belangrijker nog: hoe kwam Erso erachter waar zijn onderzoek voor gebruikt werd en hoe is hij ontsnapt?

  Lucasfilm Ltd.

  5. Lost Stars

  Tot nu toe hebben we het allemaal redelijk dicht bij de films en series gehouden, met boeken die bekende personages volgen, of situaties uit een andere hoek bekijken. Misschien durf jij het aan om je eerste uitstapje naar geschreven Star Wars iets verder van huis te zoeken. In dat geval is Lost Stars een goede keuze.

  Hoe is het om een goede vriend te hebben die aan de andere kant van de oorlog staat? Dat is de grote vraag in Lost Stars. Het boek volgt Thane Kyrell en Ciena Ree, twee vrienden - later geliefden - die zich beiden inschrijven als Piloot voor het Galactic Empire. Eén van hen loopt al snel over naar de Rebel Alliance. Als lezer volg je het perspectief van zowel Thane als Ciena helemaal tot aan de Battle of Jakku, waar het keizerrijk definitief verslagen werd.

  Lucasfilm Ltd.

  4. Master & Apprentice

  Om even terug te keren in de sferen van boeken over bekende personages hebben we Master & Apprentice. Er is maar weinig canon materiaal dat zich afspeelt voor The Phantom Menace en dit boek is er één van. Wie het jammer vond dat de films alleen de laatste dagen van Obi-Wan’s tijd met Qui-Gon Jinn lieten zien kan met dit boek aan zijn of haar trekken komen.

  In Master en Apprentice kom je niet alleen meer te weten over de relatie tussen Obi-Wan en Qui-Gon (die overigens complexer is dan hij lijkt). Ook kom je te weten wat Qui-Gon anders maakt dan de rest van de Jedi, iets waar al heel even over gesproken werd in The Phantom Menace. Voor Qui-Gon fans is dit één van de beste Star Wars boeken die je kunt lezen.

  Lucasfilm Ltd.

  3. Bloodline

  Bloodline is misschien wel één van de belangrijkste Star Wars boeken van dit moment. The Force Awakens bevat dan wel geen politiek geneuzel, maar dat gaat ten koste van enigszins belangrijke informatie over de New Republic. Waarom leidt Leia het verzet in haar eentje, met verouderde schepen? Is de republiek zich er wel van bewust dat de First Order iets in zijn schild voert?

  Die vragen en meer worden beantwoord in Bloodline. Lezers komen te weten hoe de New Republic in elkaar zit en hoe het komt dat deze de First Order ongestoord zijn gang liet gaan. We komen te weten hoe Leia’s identiteit als de dochter van Darth Vader haar politieke carrière beïnvloedde. Als je er tegen kan als er wat politiek in Star Wars zit is Bloodline zeker de moeite waard.

  Lucasfilm

  2. De Aftermath-trilogie

  Het bestaan van de First Order is op zichzelf al reden genoeg om te bedenken dat de restanten van het Galactic Empire zich niet zomaar gewonnen gaven na de slag op en boven Endor. Hoe de directe nasleep van de oorspronkelijke Star Wars trilogie er in de huidige canon uitzag lees je in de Aftermath-trilogie. Met name het eerste boek is op zichzelf niet per se één van de beste Star Wars boeken ooit, maar de trilogie is een goede plek om te beginnen als je nog nooit een Star Wars boek hebt gelezen.

  De trilogie speelt zich af in de maanden na Return of the Jedi. We zien het begin van de New Republic en het definitieve einde van het Empire. Of toch niet? We weten natuurlijk allemaal dat een overblijfsel van het Empire zich heeft weten om te vormen tot de First Order. Hoe de leiders van het Empire ontdekten waar ze heen konden voor een stille wederopbouw is slechts één van vele losse eindjes die de trilogie weet te beantwoorden.

  Lucasfilm

  1. De Thrawn boeken

  Wie Star Wars Rebels heeft gezien is ongetwijfeld bekend met Grand Admiral Thrawn. In dat geval heb je misschien ook meegekregen dat Thrawn eigenlijk zijn oorsprong heeft in de oude Legends boeken, door sommigen nog altijd gezien als de beste Star Wars boeken. In die boeken wist schrijver Timothy Zahn van Thrawn één van de meest geliefde personages buiten de films te maken. Het is dan ook geen wonder dat Thrawns herintroductie in de Star Wars canon heeft mogen leiden tot een nieuwe verzameling verhalen van de hand van Zahn.

  Als jij in Rebels kon genieten van Thrawns kille tactieken zul je intens genieten van de nieuwe Thrawn-boeken, die inmiddels een nieuwe trilogie vormen. We komen meer te weten over Thrawn, zijn achtergrond en zijn plaats binnen het Empire. Je zult veel continuïteit met Rebels tegenkomen, maar als je hoopt op antwoorden over hoe het na de serie met Thrawn afloopt zul je het hier niet vinden. Wie weet komt daar ook ooit een boek over.

  Wat vind jij de beste Star Wars boeken?

  Als je je ooit hebt verdiept in de Star Wars canon buiten de films heb je misschien al eens op het punt gestaan om een boek op te pikken. Welke wil jij als eerste lezen? Misschien is er een heel ander boek dat jij geweldig vindt, of heb je aanraders voor de beste Star Wars boeken in Legends. Dat horen we natuurlijk ook graag in de reacties hieronder!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.