Deze vergeten games willen we terug zien op de Switch 2

Article
zaterdag, 13 april 2024 om 9:00
star fox zero
De populariteit van de Switch heeft ervoor gezorgd dat een aantal games veel meer verkochten dan eerst. We hebben bovendien gezien dat Nintendo een aantal oude franchises ineens terugbracht, vaak met succes. Die trend zien op de Switch 2 graag doorgaan met deze games.

Star Fox

Star Fox draait al heel wat jaartjes mee, maar helaas zijn er ook meerdere games niet helemaal in de smaak gevallen. Ook Star Fox Zero wist het publiek niet echt in te palmen en sindsdien is er geen nieuwe game meer verschenen in de reeks. Fans staan nu al jaren in de kou.
De vraag is natuurlijk hoe een on-rails shooter vandaag de dag nog in de smaak valt, al sluiten we niet uit dat het zou kunnen werken. Star Fox zou alleen niet de eerste franchise zijn die zich opnieuw uitvindt voor een nieuwe generatie. Er zijn andere gameplay-stijlen voor een game met ruimteschepen en misschien kan er zelfs weer een geëxperimenteerd worden met secties op de grond. Nintendo heeft een unieke sci-fi wereld in handen en het zou zonde zijn als die voortaan gaat verstoffen.

Kid Icarus

Het is bijna vreemd om Kid Icarus een franchise te noemen, want er zijn maar drie games. Twee daarvan zijn zelfs grotendeels vergeten, maar Kid Icarus Uprising wordt nog steeds vaak aangehaald als één van de beste games op de 3DS. Helaas is er nooit een vervolg of zelfs een remaster verschenen voor de Switch.
Het is ook redelijk duidelijk waarom: regisseur Masahiro Sakurai en zijn bedrijf Sora hadden het wat druk met Super Smash Bros. Maar Nintendo franchises blijven niet altijd bij dezelfde ontwikkelaar, dus waarom zou Kid Icarus afhankelijk moeten zijn van de beschikbaarheid van Sakurai? We zeggen er geen nee tegen als hij een sequel wil maken, maar als iemand anders de franchise wil voortzetten op of wil heruitvinden voor Switch 2, laat diegene dat dan vooral doen.

Golden Sun

Als er één genre is waarvoor je echt gebakken zit met de Switch, is het de RPG. In het bijzonder de JRPG is goed vertegenwoordigd. De Golden Sun-games worden regelmatig geprezen als fantastische voorbeelden van dat genre, maar helaas doet Nintendo er maar weinig mee. De eerste twee games staan op Switch Online, maar daar blijft het tot dusver bij.
Een Golden Sun 4 is na alle jaren sinds de vorige games misschien een wat grote gok. Maar Nintendo maakt steeds vaker remakes van Game Boy Advance-games. De eerste twee games in een nieuw jasje op Switch 2 lijkt een goede manier om de interesse in deze franchise even te peilen.

Donkey Kong Country

Donkey Kong is één van Ninendo’s oudste succesvolle games, maar de presentie van de aap is nogal wisselend. Op de Switch is er bijvoorbeeld geen enkele nieuwe game. Je kunt je natuurlijk prima vermaken met de Mario vs. Donkey Kong remake en de Switch-port van Tropical Freeze, maar het is hoog tijd dat de Kong-familie weer in de spotlight staat. We hebben al eens voorgesteld dat Nintendo zich weer waagt aan een 3D-Donkey Kong, maar als dat teveel gevraagd is, is een nieuwe Donkey Kong Country ook zeer welkom.
Gevoelsmatig is Tropical Freeze misschien nog niet zo oud: veel mensen zullen die game voor het eerst op de Switch hebben gespeeld. Maar bedenk vooral ook dat de originele Wii U-versie van die game dit jaar 10 wordt. Retro Studios heeft het momenteel wat druk met Metroid Prime 4, maar ook hier geldt dat een andere studio best mag laten zien wat hij in huis heeft. Retro zelf nam de reeks per slot van rekening ook over van Rare.

F-Zero

Technisch gezien heeft F-Zero net een nieuwe game gekregen in de vorm van F-Zero 99. Een battle royale game gebaseerd op de originele F-Zero is leuk, maar niet echt wat fans al heel lang willen. Een F-Zero als vanouds, met een keiharde single-player modus en even moeilijke multiplayer is al zo’n 20 jaar niet meer verschenen.
Af en toe hoor je vanuit Nintendo dat daar een reden voor is, namelijk dat Mario Kart de belangrijkste race-game voor het bedrijf is en dat het een beetje ontbreekt aan nieuwe ideeën voor F-Zero. Maar als je het ons vraagt is het grote verschil in moeilijkheidsgraad tussen F-Zero en Mario Kart reden genoeg om ze beide in leven te houden. Wat betreft nieuwe ideeën is er één ding dast F-Zero 99 bewijst: er is serieuze potentie in online multiplayer voor Captain Falcon en zijn vrienden (en vijanden).

Poll