Mario VS Donkey Kong Review - Puzzelend een aap verslaan

Review
woensdag, 14 februari 2024 om 14:00
mario vs donkey kong titelschermf1706736091
Mario VS Donkey Kong deed zijn intrede in 2004 op de GameBoy Advance en doet nu opnieuw zijn intrede op de Switch. Is er veel veranderd als dat al überhaupt het geval is? Lees verder om onze indruk ervan te lezen.

Meer dan een nieuwe likje verf

Zodra je Mario VS Donkey Kong opstart, zie je meteen dat het grafisch een 3D opknapbeurt heeft gekregen. De tussenfilmpjes zijn volledig geanimeerd in plaats van stillevens en de velden zien er hedendaags uit. De soundtrack bevat onder andere remixes van Super Mario Bros, Donkey Kong en meer muziekstukken. De gameplay is een mix van elementen eerdere games. Donkey Kongs Jungle bevat bijvoorbeeld klimelementen uit Donkey Kong 2.
Wat nieuw is aan deze titel, is ondersteuning van co-op. Eén persoon kruipt in de huid van Mario, terwijl de ander Toad bestuurt. De tweede speler heeft een eigen sleutel die in het slot van de deur moet worden gestoken. Tenslotte zijn er twee moeilijkheidsgraden, classic of casual, als je moeite hebt om door het veld heen te komen. In Casual is de timer uitgeschakeld en heb je “pitstops” waarnaar je tot vijfmaal toe wordt teruggebracht in een “krachtveld” wanneer je normaal dood zou zijn gegaan en het veld helemaal opnieuw moet beginnen.
mario vs donkey kong mini marios doosf1706736480

Come back and play

Elke wereld heeft een aantal velden waarbij je een sleutel in het slot moet steken, een Mini Mario die je moet redden of begeleiden naar de deur als het de sleutel heeft. Na het uitspelen van die velden is er een baasgevecht tegen Donkey Kong. Alle velden, behalve het baasgevecht hebben elementen als cadeautjes en timer die een rol spelen in het geheel. Als je niet alle cadeaus in het veld hebt verzameld, kun je het veld opnieuw spelen om ze allemaal te verzamelen waardoor je een gouden ster verdient. Verzamel genoeg gouden sterren om de Mini Landstages te unlocken.
Je kunt jouw eigen uitdagingen maken door jouw recordtijd proberen te verbeteren. Of het baasgevecht tegen Donkey Kong te winnen zonder geraakt te worden door zijn aanvallen.
mario vs donkey kong wereld 3 vlamvulkaanf1707707558

Maar wacht, er is meer

Heb je de eerste wereld uitgespeeld? Dan heb je de time attack modus en de plus werelden vrijgespeeld. In de time attack modus neem je het op tegen een standaard recordtijd die jij moet verbeteren om het veld uit te spelen, over extra tijdsdruk gesproken! In de velden van de pluswerelden heeft de mini Mario de sleutel om de deuren te openen. De mini Mario kan op plaatsen komen waar Mario niet kan komen. Het is dus zaak om mini Mario te loodsen langs de gevaren en obstakels om alle cadeaus te pakken en naar de deur te brengen.
Heb je na acht uren de plus werelden allemaal uitgespeeld? Gefeliciteerd dan kun je aan de slag met de Expert-stages.
mario vs donkey kong wereld 1 plusf1707707648

Speelplezier op hoog niveau

Waar het spel initieel makkelijk begint en in de eerste velden nog overzichtelijk zijn omdat ze een scherm beslaan, worden de obstakels en omgeving geleidelijk aan steeds moeilijker en onoverzichtelijk doordat ze meer schermen beslaan. Hierdoor word je gedwongen om goed na te denken over de gevolgen van wat je doet.
Gelukkig kun je door de rechter schouderknop ingedrukt te houden door het veld scrollen in alle vier de richtingen: links, rechts, boven en beneden. Dit pauzeert tegelijkertijd het spel wat jou de tijd geeft om rustig alles te verkennen en te bedenken hoe en wat je gaat doen. Heb je eenmaal een route uitgestippeld, dan kom je erachter dat je de juiste timing nodig hebt om vijanden of omgevingsgevaren te trotseren ook dat nog.

Mario vs. Donkey Kong - De moeite waard?

Voor degenen die het op de GameBoy Advance hebben gespeeld, is het oude puntensysteem vervangen door een sterrenscore en de bonusgame. Na het klaren van elke level verandert in een bonuslevel waarin je door het veld achter een vliegende sleutel jaagt voor extra levens. Waarom de prijs hoger is dan andere Nintendo remakes en remasters komt omdat er twee extra velden zijn per wereld tijdens de eerste playthrough en omdat er zes tijdrovende animatiefilmpjes zijn. Tel dat op bij de eerder genoemde unlockables en toevoegingen en het is duidelijk dat er hard is gewerkt voor de vraagprijs.
Als je de Nederlandse taalinstelling niks vindt, ondersteunt het spel ook nog Japans, Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Koreaans en Chinees. Dat is een hele verandering ten opzichte van de GameBoy Advance versie van Mario VS Donkey Kong waarbij je gebonden bent aan een taal.
Kortom de Switch-versie van Mario VS Donkey Kong mag daardoor niet uit jouw puzzelplatformverzameling ontbreken wanneer je van dit genre houdt.
Cijfer: 8

Populair Nieuws