Nintendo heeft over de jaren flink wat iconische stukjes plastic op de markt gebracht, maar slechts weinig konden aan de Game Boy tippen. De handheld console die tal van iteraties kreeg is nu terug van weggeweest in een high-end jasje, genaamd de Analogue Pocket. Alles wat je over de hardware moet weten, leggen we je haarfijn uit.
Het Amerikaanse bedrijf Analogue kwam een tijdje geleden met een stukje hardware genaamd de Analogue Pocket. Als zoete broodjes ging het apparaatje over de toonbank, maar inmiddels is de voorraad wat beter beschikbaar. Maar is de handheld een simpele imitatie van de Nintendo Game Boy of toch wat meer?
De Analogue Pocket is niet zomaar een slap aftreksel van de Game Boy die Nintendo in 1989 op de markt bracht. Integendeel zelfs, het is een vernieuwde versie van het apparaat dat niet door Nintendo is gemaakt. De Analogue Pocket is namelijk geen emulator die games van dit platform nabootst.
Het apparaat is ontworpen om Game Boy-, Game Boy Color-, en/of Game Boy Advanced-cartridges te lezen. Dat betekent dat als je nog GB(C of A)-games hebt liggen, deze werken zoals op de Game Boy die je vroeger had. Wie zijn collectie bewaard heeft, kan zijn games dus nog gewoon spelen, maar dan een stukje beter.
Houd hier dan ook rekening mee, want het prijskaartje is niet mals. De Analogue Pocket kost 219,99 dollar (iets meer dan 202 euro), waarna de verzendkosten en importkosten de prijs al snel naar de 300 euro laten oplopen.
Het Amerikaanse bedrijf heeft namelijk een aantal upgrades doorgevoerd. Zo is de 3.5-inch, 615 ppi backlit display met 1600 x 1440 resolutie stukken beter dan dat van Nintendo’s hardware uit de jaren ‘90. Het backlit display zorgt er boverdien voor dat je in het donker nog gewoon kunt gamen. Iets wat niet mogelijk wat met de originele Game Boy.
De resolutie is daarnaast tien keer zo goed, terwijl het apparaat wat extra functies heeft door dat mooie, nieuwe scherm. Je kunt namelijk schermeffecten aan of uit zetten, waardoor je kunt kiezen tussen de schermmodi van de verschillende soorten Game Boy. Het is alsof de Analogue Pocket een filter van het type Game Boy aanzet.
Wil je dat Pokémon Red eruit ziet zoals op de originele Game Boy? Dan kies je dat filter, maar je kunt natuurlijk ook voor het Game Boy SP-filter kiezen, die de game alweer wat anders laat ogen. Standaard gaat het apparaat alleen wel voor de meest vloeiende visuele versie die door de nieuwe techniek mogelijk is. Dat wat de ontwikkelaars vroeger al wilden, maar niet konden wegens technische limitaties.
Het mag dus duidelijk zijn dat je Game Boy-games in alle soorten op de Analogue Pocket kunt spelen. Zolang je Game Boy-cartridges hebt en deze nog graag speelt, is deze handheld dan ook wellicht een goede optie om naar te kijken. De USB-C aansluiting voor het opladen is bijvoorbeeld een hele fijne upgrade.
Toch kun je meer dan alleen Game Boy-games spelen, want er zijn adapters beschikbaar voor het apparaat. Afhankelijk van welke adapter je haalt, kun je ook nog Game Gear, TurboGrafx-16 en Neo Geo Pocket Color-games spelen. Ook hier is uiteraard de voorwaarde dat je deze games nog fysiek hebt liggen.
Wat de Analogue Pocket voor sommigen ook interessant maakt, is dat het mogelijk is om een SD-kaart aan de zijkant toe te voegen. Bij het eerste gebruik van het apparaat wordt aangeraden om de nieuwste firmware te installeren, via de officiële website, waarna tal van nieuwe opties te gebruiken zijn.
Eén daarvan is het gebruik van openFPGA, een geraamte om allerlei soorten hardware simulatie mogelijk te maken van andere systemen. In andere woorden; de Analogue Pocket kan hierdoor fungeren als emulator van allerlei retroconsoles en handhelds. Het is vooral een manier om je GB-gamescollectie sneller te spelen.
Je kunt bijvoorbeeld je cartridges als eigen rom dumpen op je PC en vervolgens op een SD-kaart zetten die je in de Analogue Pocket stopt. Opslagdata van de oude games die je hebt liggen, kun je dan ook meenemen, waardoor je niet langer je hoes met cartridges mee hoeft te nemen als je op reis gaat en de Analogue Pocket meeneemt.