Wie is Yasuke? Van Afrikaanse samoerai tot protagonist in Assassin's Creed

Article
zondag, 19 mei 2024 om 12:00
assassins creed shadows key screenshot 4
Assassin’s Creed Shadows heeft een unicum voor de reeks: het heeft namelijk de eerste protagonist die echt heeft bestaan. Maar wie was de samoerai Yasuke?
In de verschillende Assassin’s Creed games zijn er talloze historische figuren te vinden. En daar zitten een aantal wereldberoemde mensen tussen. Zo was Leonardo Da Vinci verantwoordelijk voor de wapens van Ezio Auditore da Firenze in de Assassin’s Creed II en Brotherhood en verscheen niemand minder dan Cleopatra in Assassin’s Creed Origins.
De personages zijn niet altijd even historisch accuraat en Ubisoft maakt dan ook altijd de disclaimer aan het begin van elke game dat de verhalen slechts geïnspireerd zijn op historische personages, locaties en gebeurtenissen. En die creatieve vrijheid is helemaal handig met het aankomende Assassin’s Creed Shadows. Voor het eerst kunnen spelers namelijk zelf aan de slag met een historisch karakter.
In Assassin’s Creed Shadows zijn er twee protagonisten, net zoals dat het geval was in Assassin’s Creed Syndicate. De games zijn dan ook allebei gemaakt door dezelfde studio. Maar waar de twee personages uit Syndicate op papier van elkaar verschilden qua gameplay, viel het in de praktijk wel mee.
In Shadows moet dat anders zijn. De shinobi Naoe is namelijk een dodelijke assassin vanuit de schaduwen, terwijl de samoerai Yasuke met brute kracht en een scherpe katana het opneemt tegen vijanden. Yasuke is bovendien ook een stukje groter en breder dan de andere ‘ridders’ in Japan. Hij is namelijk van Afrikaanse afkomst en gebaseerd op een echt persoon uit de historie.

Bijzondere verschijning in Japan

Van het leven van Yasuke voordat hij in Japan kwam is vrijwel niets bekend. De Afrikaan kwam het Aziatische land binnen in dienst van de Jezuïet-missionaris Alessandro Valignano, die de opdracht kreeg om de Jezuïetenmissies in Indië te inspecteren. In 1581 vertrok de groep naar de hoofdstad van Japan, om daar een audiëntie te krijgen met de Daimyo Oda Nobunaga, de machtigste man van het land op dat moment.
Toen Nobunaga te horen kreeg dat er een donkere man meereisde met Valignano, eiste de heer dat Yasuke ook aanwezig zou zijn bij de audiëntie. De Japanse krijgsheer geloofde zijn ogen niet toen hij voor het eerst de Afrikaan zag, volgens de Annual Report on Japan van Luís Fróis.
Nobunaga geloofde het daadwerkelijk niet en dacht dat de man met een substantie gekleurd was. Hij gaf de opdracht om hem van zijn kleren te ontdoen en hem van top tot teen te wassen. Toen de natuurlijke huidskleur van de vreemde bezoeker bevestigd was, viel Yasuke meteen in de smaak bij de Daimyo. Niet alleen door zijn huidskleur, maar ook door de grootte en spierkracht van de man.
Hij vroeg aan Valignano om hem over te dragen en hij gaf hem de naam zoals we hem nu kennen. Wat de oorspronkelijke naam was van Yasuka is niet bekend. Hoewel de legende van Yasuke is dat hij de eerste donkere samoerai was, is die titel nooit teruggekomen in historische stukken. Wel is duidelijk dat hij een dienaar en retainer was van Nobunaga.
assassins creed shadows key screenshot 5

Een korte dienst

Door de imposante verschijning van Yasuke, was hij vaak te vinden naast Nobunaga als bodyguard en persoon die spullen voor de krijgsheer droeg. Doordat hij een favoriet was van de Daimyo, dachten velen wel dat Yasuke uitgeroepen zou worden tot tono, een heer.
De dienst van de Afrikaanse man bij Nobunaga heeft alleen niet heel lang geduurd. In 1582, een jaar nadat de ontmoeting tussen de twee mannen plaatsvond, was Nobunaga nagenoeg de enige heerser van heel Japan. De aartsvijanden van de Oda-clan, de machtige Takeda-clan, waren in mei van dat jaar verslagen en bijna volledig uitgeroeid.
Het leek erop dat Nobunaga de titel van Shogun, de militaire heerser van heel Japan, zou claimen. Hij stond dan ook bekend als ‘The Great Unifier’, na jaren van oorlogen die het land verscheurden. Maar juni 1582 werd Nobunaga verraden door zijn vazal Akechi Mitsuhide bij de Honno-ji tempel. De Daimyo werd geforceerd om seppuku te plegen.
Assassin's Creed Shadows - Special Edition - PS5 Image
Assassin's Creed Shadows - Special Edition - PS5
EUR69.99
Op voorraad
Koop op bol.

Heroïsche laatste slag

Yasuke was met Nobunaga mee naar de tempel en haastte zich na de aanval naar Nijo Shin-gosho, waar Oda Nobutada was, de zoon en erfgenaam van Nobunaga. Volgens de overleveringen heeft Yasuke lang gevochten tegen de troepen van Akechi, maar uiteindelijk moest de man zich overgeven en werd Nobutada ook gedwongen om zijn eigen leven te nemen.
De vazal van Akechi die aan het hoofd stond van de aanval op Nijo Sin-gosho besloot om het leven van Yasuke te sparen. Hij werd naar Nanban-ji gestuurd om zijn verwondingen daar te laten behandelen door Jezuïeten. Wat er daarna met de opvallende verschijning in Japan is gebeurd, is niet bekend.
Het verhaal van Yasuke is in de geschiedenisboeken daar geëindigd, maar wat er in Assassin’s Creed Shadows met het personage zal gebeuren, daar komen we op 15 november 2024 achter. Dan komt de game namelijk uit voor de PlayStation 5, Xbox Series X/S en PC.

Populair Nieuws

Laatste Reacties