Met deze Pokémon games kun je het beste beginnen

Article
donderdag, 27 januari 2022 om 14:00
h2x1 gb pokemonred engb image1600wf1624631802
Het is inmiddels 25 jaar geleden sinds Pokémon voor het eerst in ons leven kwam. In die tijd zijn er 18 Pokémon-games verschenen en nog talloze spin-offs. Voor nieuwkomers kan het dan ook lastig zijn om te kiezen waarmee ze moeten beginnen. Tijd om alle Pokémon-games op een rijtje te zetten met waar je het beste kunt beginnen.
Voor we beginnen moeten we even zeggen dat je het jezelf niet te moeilijk moet maken. Er zijn wel wat games die wat lastiger zijn om mee te beginnen, maar uiteindelijk wordt elke game gemaakt met in het achterhoofd dat het iemands eerste Pokémon-game kan zijn. Ga dus geen dure hardware achterna voor de ultieme eerste ervaring, maar kies liever het beste beginpunt dat je kunt spelen met de systemen die je in huis hebt.
We zullen de systemen waarvoor een game een grote release had bij de titel vermelden. Hetzelfde geldt voor recente downloadmogelijkheden en games op andere platformen. Als een systeem cursief vermeld staat heeft de versie van de game op dat systeem een voordeel ten opzichte van versies op andere hardware.
Verder is dit een rangschikking op basis van waar je het beste kunt beginnen, niet op hoe goed de game is. Mindere games zullen uiteraard niet al te hoog eindigen, maar ook goede games kunnen lager komen te staan als er iets uitzonderlijks aan de hand is waardoor die game bijvoorbeeld erg afwijkt van hoe een Pokémon-game normaal gesproken werkt. Vat het dus niet persoonlijk op als jouw favoriet laag staat.
h2x1 gbc pokemongold engb image1600wf1624632228

Gotta Catch ‘Em All

Pokémon Red & Blue - E (GB, GBA, 3DS)
We trappen af met de originele titels, Pokémon Red & Blue, die uitkwamen voor de originele Game Boy in 1996 in Japan, waarna de twee games in 1999 pas in Nederland uitgebracht werden. Voor velen heeft het origineel een speciaal plekje in het hart, maar een hele goede titel is het niet om mee te beginnen. Veel features waar de games inmiddels mee pronken waren er nog niet, terwijl de game in zwart/wit ook niet meer moeders mooiste is.
Pokémon Yellow - D (GB, GBC, GBA, 3DS)
Wie de Kanto-generatie in een iets betere staat wil spelen kan natuurlijk ook kiezen voor Pokémon Yellow waarbij Kanto dankzij kleur wat meer leeft. Deze vertelt het verhaal van Red & Blue op een alternatieve wijze waarbij je veel meer het verhaal van de anime in de game vermengd ziet worden. Daarnaast loopt Pikachu achter je en krijg je alle drie de starters als je wil, iets wat vrij uniek is voor Pokémon-games. We raden, net als met de oorspronkelijke titel, aan om voor de 3DS-versie van de game te kiezen want daarin kun je draadloos ruilen met andere spelers.
Pokémon Gold & Silver - D (GBC, GBA, 3DS)
Ook Gold & Silver kwamen uit voor de Game Boy Color en brachten een compleet nieuwe generatie met zich mee, namelijk de Johto-regio. Deze ligt direct links van Kanto en de game is dan ook een verkapt vervolg op Red & Blue. De game speelt zich namelijk drie jaar na het verhaal uit de originele game af, wat Gold & Silver direct minpunten oplevert ten opzichte de eerdere games. Wat de game wel boven Red & Blue doet rangschikken is het feit dat je met Gold & Silver ook heel de Kanto-regio kunt ontdekken en je daardoor bijna twee keer zoveel tijd in de game kunt steken, terwijl het verhaal toch toegankelijk blijft zonder het origineel gespeeld te hebben.
Pokémon Crystal - D (GBC, GBA, 3DS)
Waar Pokémon Yellow wezenlijk het verhaal op de schop gooide via een derde versie van de game, geldt hetzelfde niet voor Pokémon Crystal. Legendarische Pokémon Suicune krijgt een wat grotere rol via wat nieuwe verhaalelementen, maar de game verandert niet onwijs veel. Ook niet als het aankomt op de grafische kwaliteit. Pokémon Crystal is als het ware een deluxe editie van de games die er al waren wat dat betreft.
si gba pokemonruby engb image1600wf1624632199

Game Boy Advance

Pokémon Ruby & Sapphire - D (GBA, DS)
De derde generatie van Pokémon kwam ook daadwerkelijk naar een nieuwe generatie Game Boy, namelijk de Game Boy Advance. Het is tevens de generatie die slechts op één platform speelbaar is in deze vorm, namelijk diezelfde Game Boy Advance. Toch is het geen slecht startpunt als je nog nooit eerder Pokémon hebt gespeeld, want naast een gloednieuwe regio, Pokémon en verhaal worden ook nieuwe mechanics geïntroduceerd zoals Double Battles, Innate Abilities en Natures.
Pokémon FireRed & LeafGreen - A (GBA, DS)
Met Pokémon FireRed en LeafGreen kun je eigenlijk niet fout gaan. Deze remakes van de Kanto-games vertellen het verhaal opnieuw, maar dit keer compleet met de GBA-graphics die in Ruby en Sapphire geïntroduceerd werden. Tevens wordt er nieuwe content toegevoegd die de link legt met de Hoenn-regio van Ruby en Sapphire die de speelduur nog lekker wat verhoogd.
Pokémon Emerald - C (GBA, DS)
Een langere speelduur is ook bij Pokémon Emerald te vinden, de vernieuwde versie van Ruby & Sapphire die het verhaal van de twee games als het ware bundelt. Naast deze vernieuwde versie van het bekende verhaal brengt Emerald ook een gloednieuw gebied in de vorm van de Battle Frontier met zich mee waar spelers eindeloze uren aan plezier konden vinden.
h2x1 nds pokemonplatinum engb image1600wf1624632140

Nintendo DS

Pokémon Diamond & Pearl - C (DS, 3DS)
Inmiddels zijn we aangekomen bij Diamond & Pearl, de vierde generatie van Pokémon die de Sinnoh-regio introduceert. Deze generatie voegt wederom een aantal nieuwe features toe, zoals een aantal widgets op het tweede scherm van de DS. Toch zijn het de nieuwe verbeteringen in de RPG-elementen, zoals types tegen aan de aanvallen van Pokémon, die de gameplay nog wat dieper en toffer maakt. Verder zijn de online-features in Diamond & Pearl ook verrassend leuk, net als de ondergewaardeerde Underground minigame.
Pokémon Platinum - B (DS, 3DS)
Pokémon Platinum doet op zijn beurt alles wat Diamond & Pearl heeft een stapje beter. Het verhaal wordt net wat toffer en dieper uitgewerkt, de mechanics verfijnd, maar ook wordt er een goede post-game voorgeschoteld. Zo werd de Battle Frontier teruggebracht en waren er speciale uitdagingen met je Rival die steeds een stapje sterker werd. Het zorgde ervoor alsof de wereld daadwerkelijk leefde, iets wat tot die tijd nooit echt het geval was.
Pokémon HeartGold & SoulSilver - S (DS, 3DS)
Wie het heeft over de beste Pokémon-games ooit, brengt al snel Heartgold & SoulSilver naar boven en dat is niet heel verwonderlijk. De uitstekende Gold & Silver worden namelijk in een modern jasje gestoken terwijl ook nog eens geliefde features van recentere games geïmplementeerd zijn. Zo is er een speciaal café waarin je na het uitspelen van de game weer tegen de Gym Leaders, Elite Four en Rival kunt strijden, terwijl Pokémon verder standaard achter je aanlopen. Er zijn maar weinig games beter om mee te beginnen dan deze liefdesbrief aan de reeks.
De vijfde generatie van Pokémon is weer een nieuw beginpunt, maar gaat daarin wel een stukje verder dan andere generaties. De Unova-regio brengt namelijk 150 gloednieuwe Pokémon met zich mee, experimenteert met nieuwe technieken en brengt nieuwe gevechtsstijlen met zich mee. Toch is de game erg toegankelijk door alleen die 150 nieuwe Pokémon in de game te brengen en een tof en vooral ook interessant verhaal voor te schotelen.
Het nadeel van de uitstekende Black & White is dat het directe vervolg Black 2 & White 2 niet bepaald de beste keuze zijn om mee in te stappen. De game pakt het verhaal twee jaar later op en voegt wel een aantal nieuwe locaties toe. Het is juist doordat dit vervolg daadwerkelijk het verhaal doorzet van Black & White valt het daarom absoluut niet aan te raden om hier te starten, maar om dan juist voor Black & White te kiezen.
si 3ds pokemonx image1600wf1624632096

Nintendo 3DS

Pokémon X & Y - B (3DS)
Voor de 3DS werd eindelijk weer een beetje gevarieerd met de bekende reeks in de vorm van Pokémon X & Y. Deze titels brachten namelijk 3D graphics met zich mee, waardoor de serie een stuk moderner oogt. Verder doet de toevoeging van een nieuw type Pokémon ook veel voor de plaats op de ranglijst, want als je bij deze titel instapt heb je niet het probleem dat je verkeerd onthoudt welke aanval effectief is op welke Pokémon. Sommige oudere Pokémon veranderden namelijk van type door de toevoeging van de Fairy-soort.
Dat er vaak remakes zijn van Pokémon-games wordt door sommigen als lui gezien, maar doorgaans weet Game Freak wel een goede dosis toevoegingen met zich mee te brengen. In ieder geval, dat was het geval tot Omega Ruby & Alpha Sapphire. De remakes van de derde generatie doen dit namelijk niet drastisch, maar zijn nog steeds zeer vermakelijke titels in die nieuwe 3D-art style.
De zesde generatie van Pokémon is een vreemde eend in de bijt, iets wat te maken heeft met de eerste keer dat Game Freak daadwerkelijk af durfde te stappen van de traditionele gameplay stijl van Pokémon. In Sun & Moon vang je nog steeds Pokémon op je avontuur, maar zijn er geen Gyms meer. In plaats daarvan zijn eiland uitdagingen de manier waarop je progressie boekt, wat voor fans vanaf het eerste moment juist een toffe frisse wind is. Voor wie voor het eerst start met de reeks is het juist heel verwarrend en daarmee geen aanrader.
Waar Pokémon Black 2 & White 2 een slechte plek zijn om te starten voor beginners doordat het vervolgen zijn, hebben Ultra Sun & Ultra Moon hier minder last van. Hier wordt namelijk gekozen voor een alternatieve vertelling van het verhaal. Toch blijft de titel hetzelfde probleem hebben als dat van Sun & Moon, namelijk dat van de traditionele formule wordt afgestapt en de games daardoor voor beginners een verkeerde verwachting scheppen.
tier list pokemonf1624632005

Nintendo Switch

Het is misschien controversieel om de Let’s Go-titels op zo’n hoge plek te rangschikken, maar eigenlijk is dit in de basis één van de meest toegankelijke Pokémon-games die er is. Vaak wordt gezegd dat Pokémon voor een kind perfect is als de eerste RPG die ze ooit aanraken. De Let’s Go-games doen iets soortgelijks voor Pokémon door je met de gemakkelijke en bekende Pokémon GO-mechanics gemakkelijker Pokémon te laten vangen. De RPG-mechanics zijn dan ook een stukje minder diep in deze remake van de allereerste Pokémon-games en de game is op de Switch wat uiteraard ook helpt.
Als laatste is er de meest recente verschijning in de reeks, Pokémon Sword & Shield. Deze Switch-titels brengen één van de tofste vernieuwingen die de reeks ook daadwerkelijk nodig had, namelijk de toevoeging van de Raid Battles. Deze zorgen namelijk voor een co-op ervaring waarbij je samen met je vrienden Pokémon kunt vangen, terwijl de bekende Pokémon gameplay ook weer wat wordt bijgewerkt. Het is daarmee één van de meest toegankelijke games in de reeks, waardoor die magische S-rank hier op zijn plaats is.