Super Mario Odyssey 2 is niet meer nodig. Dat is de eerste gedachte die door ons hoofd schiet wanneer we bij Nintendo het kantoor uitlopen na drie uur lang Donkey Kong Bananza spelen. Is dat een dappere uitspraak? Nee. En als je snel onze Donkey Kong Banaza preview doorleest, snap je waarom Luuc wel met de billen bloot durft te gaan.
Donkey Kong Bananza swingt, slingert en beukt platformplezier. Het is gek om te zeggen voor een game die op het eerste gezicht vooral gericht lijkt op het slopen van alles wat los en vast zit. Het is alleen via die wandelende sloopkogel genaamd Donkey Kong dat je gaandeweg ontdekt dat deze 3D-platformer nét zo verslavend, vrolijk en veelzijdig is als de beste 3D-platformers met Mario. De benadering is alleen wat anders.
Dansen als een Donkey (Kong)!
In het eerste 3D-avontuur van
Donkey Kong sinds Donkey Kong 64 ligt de focus namelijk niet op het maken van de perfecte combinatie aan sprongen om op een bepaald platform te komen. Dat was Mario’s manier om iedere uithoek van Super Mario Odyssey te verkennen om zo elke mogelijke maan te vinden.
Donkey Kong is niet zo sierlijk of lichtvoetig. Hij is bruut, brutaal en bovendien naakt (want ja, zonder broek en met enkel een stropdas staat deze aap officieel in zijn blootje). Met DK sla je om je heen om zelf een platform te maken, klim je simpelweg op muren of stomp je tegen de grond om af en toe een platform te activeren waardoor hij omhoog schiet.
Met deze apenstreken heb je een arsenaal aan aanvallen specifiek bedoeld om de vele, open gebieden helemaal tot gort te rammen. En doe je dat om grote schurk uit het spel VoidCo te verslaan? Stiekem wel, maar dat boeit Donkey Kong natuurlijk niks. Hij wil gewoon bananen en die kan hij krijgen ook!
Verzameldrift
Iedere plek waar je komt, zit vol met gouden bananen om te verzamelen. Deze zitten werkelijk waar overal, net als verschillende soorten fossielen (maar daarover straks meer). Bananen kunnen simpelweg op een hoge richel liggen, maar ook verborgen in de muren van een grot of simpelweg meters onder de grond.
Om ze op te speuren kan DK in zijn handen klappen, wat als een sonar dient om verzamelobjecten te zien, mits je dichtbij genoeg bent. Het is één van de vele skills die Donkey Kong vrij kan spelen, want in Bananza heeft de behaarde baviaan een ware skill tree. En om die vaardigheden vrij te spelen heb je slechts één ding nodig: bananen.
Voor elke vijf bananen speel je een skill point vrij. Koop daarmee de optie om door hardere grond te breken, vergroot de sonar-ability of kies simpelweg voor meer health. Het zijn slechts een paar mogelijkheden, waarna veel skills ook nog eens te levelen zijn. In combinatie met natuurlijke nieuwsgierigheid moedigt het direct aan om de bananen-archeoloog uit te hangen.
Onderweg kom je dan ook wel eens een fossiel tegen, wat eigenlijk een soort valuta is om outfits te kopen voor Donkey Kong of Pauline. Ieder kledingstuk heeft zijn eigen voordeel, al geldt de “rule of cool” uiteraard ook gewoon. Het is dan ook nog te vroeg om te bepalen of de statusbonussen voor de outfits heel waardevol zijn. Daarvoor heeft ondergetekende simpelweg meer tijd nodig met het spel.
Race naar de planeetkern
Net als in Super Mario Odyssey draait het in Donkey Kong Bananza om het voltooien van levels, maar waar je in Mario’s avontuur manen nodig had om progressie te boeken is dat in Donkey Kong Bananza stiekem optioneel. De bedoeling is dat je met DK (en sidekick Pauline) verschillende ondergrondse lagen doorkruist om bij de kern van de aarde te komen om zo een wens in vervulling te laten komen.
Om dat te doen help je allerlei broeder- en zusterapen om problemen op te lossen die de kwaadaardige VoidCo veroorzaakt. Het bedrijf van een stel kwaadaardige Kong’s is ook op zoek naar de kern van de planeet en loopt steeds een stapje voor. Geregeld kom je dan ook in conflict en is het jou taak als Donkey Kong om je klauwen te laten wapperen.
Nu komt de aap uit de stropdas!
Na de speciale Donkey Kong Bananza Direct werd dus duidelijk dat DK niet door een rotsmonster vergezeld wordt, maar door niemand minder dan een jongere versie van Pauline! De deftige dame is hier nog een tiener die niet durf te zingen, maar haar gouden keeltje al snel moet laten gelden.
Alleen zo kan Donkey Kong één van zijn speciale Bananza-vormen aannemen. Tijdens onze sessie konden we DK’s supersterke Kong Bananza-vorm gebruiken. Daardoor is deze bulderende bruut vooral veel sterker en kan hij door metaal meppen, maar ook was er de Struisvogel Bananza-vorm.
Hierdoor kon de dwaze Kong ineens vliegen, vervolgens wat zweven en na het kopen van een skill zelfs eieren vanuit de lucht droppen alsof het bommen waren. Het is met deze vorm dat voor het eerst écht duidelijk wordt dat het platformontwerp ondanks de meer actievolle richting volop aanwezig is.
Met meer verticaliteit en opties in de lucht puzzel je gelijk allerlei manieren aan elkaar om plekken te bezoeken die lastig te bereiken lijken. Op die manier ontdek je bijvoorbeeld één van de vele geheime levels. Deze schotelen telkens weer unieke uitdagingen voor, zoals de Odyssey-levels ook deden. Soms betekent dat fantastische retrosferen, maar ook kan het een level zijn om je secuurder om te laten gaan met de graaf-mechanics.
Graaf je eigen geluk
Dan nog even over dat graven. Donkey Kong Bananza is als een zandbak vol geheimen. Daarin staat een graaf-mechaniek centraal, want met DK’s kracht kan hij vrijwel elke rotspartij of zandhoop uitgraven en zo tunnels maken. In het begin is dat even wennen, want je merkt dat de camera soms op een rare positie terechtkomt.
Het kan wat afschrikken, maar bang zijn hoeft niet. Binnen de kortste keren ben je helemaal gewend om kriskras door de hele wereld paden te graven of pak je het zand zelfs om daarmee nieuwe paden te creëren. Hoe meer je experimenteert met de verschillende grondlagen (die DK aanvankelijk niet allemaal kan slopen of bewerken) des te meer je nieuwe mogelijkheden ziet om de spelwereld naar je hand te zetten.
En dat is misschien wel de grootste reden om nóg meer naar Donkey Kong Bananza uit te kijken. Gelukkig is het wachten bijna voorbij. Donkey Kong Bananza verschijnt op 17 juli exclusief voor de Nintendo Switch 2 en speel je alleen of via lokale coöp met een minder uitgebreide rol voor speler 2.