Originele Pokémon artwork is anders dan je denkt

News
donderdag, 20 april 2023 om 12:30
h2x1 gb pokemonred engb image1600wf1624631802
Er zijn weinig game-personages zo herkenbaar als de originele Pokémon. Vrijwel iedereen die een beetje affiniteit heeft met de franchise weet hoe een Charizard of Venusaur eruit ziet. Maar het blijkt dat de afbeeldingen die je kent niet helemaal kloppen.
De originele Pokémon games zijn echte klassiekers en de originele illustraties van Ken Sugimori zijn iconisch te noemen. Het blijkt alleen dat de scans van die illustraties die we in het westen vaak zien helemaal niet kloppen. Nu zijn er nieuwe scans gemaakt die veel accurater zijn.
Pokémon archivist Lewtwo heeft nieuwe scans ontvangen van software-ontwikkelaar ExcaliburZero. Daaruit blijkt dat de Pokémon illustraties die in de jaren 90 in Amerika en Europa vaak werden gebruikt vaak vervormd waren en de kleuren verkeerd weergaven. Het is bijvoorbeeld duidelijk te zien aan Venusaur, die in veel officiële publicaties blauw was met een oranje bloem, terwijl een accurate scan dezelfde kleuren heeft als in de games, namelijk groen met een roze bloem.

Hoeveel Pokémon artwork is er anders?

Vergelijkbare verschillen zijn te zien in vrijwel alle designs van vóór de derde Pokémon generatie (in totaal 251 in Red, Blue, Yellow en Gold, Silver en Crystal). Ook daarna worden nog wel eens scans gebruikt die de originele illustratie vervormen of doen verkleuren. In sommige gevallen is het mogelijk dat dat op zich een artistieke keuze is. Lewtwo vindt dat zijn archief de originele visies van de Pokémon moet bewaren en gaat zoveel mogelijk de nieuwere, accurate scans gebruiken.
In de games is het overigens voorgekomen dat de kleuren van Pokémon per game veranderden. In sommige gevallen is het dus moeilijk te zeggen wat de ‘echte’ kleur van een Pokémon is. In de recentere games zijn er gelukkig minder afwijkingen tussen de in-game Pokémon en de bijbehorende illustraties..