Deze Game Boy klassiekers zijn na 35 jaar nog steeds de moeite waard

Article
zondag, 19 mei 2024 om 13:00
game boyf1650353899
De Game Boy was qua hardware eigenlijk nooit bijzonder indrukwekkend. Maar dankzij een sterke bibliotheek aan games is hij toch de geschiedenis ingegaan als een icoon. In het jaar van zijn 35-jarig jubileum moet je sowieso deze games spelen, op de Game Boy, Switch Online of misschien wel je Analogue Pocket.

Tetris

Wie Game Boy zegt, zegt al snel ook Tetris. De game is weliswaar niet oorspronkelijk ontwikkeld voor de Game Boy, maar was er wel uitermate geschikt voor. Op een systeem dat je overal mee naartoe kan nemen, is een game die je altijd en overal even snel kunt spelen niet te missen.
Nintendo Switch Online - 12 maanden Online Lidmaatschap - Nintendo Switch Download Image
Nintendo Switch Online - 12 maanden Online Lidmaatschap - Nintendo Switch Download
EUR20.59
Op voorraad
Koop op bol.
Je kent het concept ongetwijfeld: om de beurt vallen verschillende blokjes naar beneden over je scherm en je moet ze in rijen aan elkaar vast leggen. Het idee is simpel, maar vraagt een zekere vaardigheid, zeker omdat de blokjes steeds sneller vallen. En potje kan een poosje duren, maar kan ook zo voorbij zijn. Heb je een minuut of tien? Even Tetris op de Game Boy en de tijd vliegt voorbij.

Donkey Kong ‘94

Technisch gezien heet deze game Donkey Kong, net zoals Nintendo’s eerste grote succes in de arcades. Op het eerste gezicht lijkt Donkey Kong ‘94 ook op een simpele Game Boy-port van die game. Je speelt de vier levels van de arcadegame en daarna ben je klaar voor een andere game, zo lijkt het.
Maar niets is minder waar. Na die vier levels gaat de game namelijk een hele andere richting in. Ergens begint het al bijna op het latere Mario vs. Donkey Kong te lijken. Wat content betreft kom je met 101 levels ook niets te kort. Als je ook maar een beetje liefde hebt voor Donkey Kong, Mario of platformers, is dit een game die je zeker eens moet spelen.

Super Mario Land 2: The 6 Golden Coins

Een Nintendo-systeem zonder Mario-game is als een pizza zonder saus: iets dat niet zou mogen bestaan. Op de Game Boy heb je dan ook best wel wat keuze. Je bent misschien geneigd om te denken dat Super Mario Land de game is om te spelen, maar aan die game merk je nog goed dat het even zoeken was naar wat de Game Boy zoal kon.
Super Mario Land 2: The 6 Golden Coins weet dat al een stuk beter. De game heeft meer levels, in meer werelden. Die werelden kun je bovendien in elke gewenste volgorde spelen, bijna alsof het een soort vroege open-world game is. Ook leuk om te weten: Mario gaat in deze game naar de ruimte, 15 jaar voor Mario Galaxy verscheen.

Pokémon Red/Blue/Yellow

Sommige mensen zullen vinden dat de originele Pokémon-games de beste games voor de console zijn. Daar is zeker een lans voor te breken. Het is sowieso de Game Boy-game die de grootste culturele impact heeft gehad.
Maar de games hebben ook nog wat probleempjes. De balans tussen de verschillende types is nog niet optimaal en programmeerfouten maken dat nog erger. Toch is dit een iconisch avontuur dat je een keer gespeeld moet hebben. Als je eenmaal bekend bent met de dingen die niet ideaal in elkaar zitten, heeft dit avontuur een magie die volgens sommige fans nooit meer echt is teruggekomen.  

The Legend of Zelda: Link’s Awakening

The Legend of Zelda: Link’s Awakening is een aparte game. De setting van Zelda zit normaal al vol bijzondere personages en eigenzinnige fantasie, maar Koholint Island gooit er nog een schepje bovenop. Een andere Zelda die echt is als Link’s Awakening is er eigenlijk niet.
Toen de ontwikkeling begon was het eigenlijk niet zeker of een Zelda-game op de Game Boy eigenlijk wel mogelijk was. Link’s Awakening was aanvankelijk een projectje na werktijd om een beetje te experimenteren met wat de Game Boy zoal kon. Pas toen het er een beetje veelbelovend uit begon te zien, vroeg het team toestemming om er officieel aan te werken.
Gelet op de zwakke hardware van de Game Boy is het indrukwekkend wat Nintendo met deze game wist te doen. Hij hoort misschien niet bij de titanen van de Zelda-franchise, maar het is een van de meest solide en charmante avonturen die je op de Game Boy kunt beleven. Bovendien is het maar de vraag waar de originele 2D-gameplay van de franchise was gebleven als deze game er niet was geweest.

Populair Nieuws