Het is moeilijk te geloven, maar Zelda: Tears of the Kingdom">The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom is alweer een jaar oud. Intussen werkt Nintendo ongetwijfeld ijverig aan de volgende game, al is daar nog niet veel over bekend. Een directe sequel wordt het dit keer niet en dat is maar goed ook, want eigenlijk moet het roer weer om.
Breath of the Wild en Tears of the Kingdom moesten de Zelda-franchise nieuw leven inblazen en dat is dubbel en dwars gelukt. Het probleem was niet zozeer dat Zelda niet meer gewaardeerd of gespeeld werd, maar er was een groeiende kritiek dat de reeks steeds hetzelfde kunstje uitvoerde. Er was met het enorm invloedrijke Ocarina of Time een formule gevonden waar niet meer zoveel van werd afgeweken.
Die formule is nu in de grote nieuwe games het raam uit en het werkt inderdaad verfrissend. Meer dan ooit kun je naar eigen inzicht op avontuur en vrijheid proeven in Hyrule. De wereld werpt bijna geen blokkades meer op en je vaardigheden zijn, vooral in Tears of the Kingdom, erop ontworpen dat je je op elke denkbare manier door de wereld kan bewegen. Maar hoe lang werkt dat nog verfrissend?
Hoe snel wordt een formule eigenlijk oud?
Je staat er misschien niet zo bij stil, maar nu Tears of the Kingdom een jaar bestaat, is de nieuwe Zelda-stijl meer dan zeven jaar geleden geïntroduceerd. Er gaat meestal heel wat tijd overheen voor er een nieuwe Zelda wordt uitgebracht. Tegen de tijd dat er een nieuwe Zelda in de winkel ligt op de schaal van Breath of the Wild en Tears of the Kingdom, zijn we zo een jaar of vijf verder en dat is een optimistische schatting.
Dat zou betekenen dat de nieuwe stijl rond de 12 jaar oud is tegen de tijd dat er een nieuwe game in verschijnt. Voor context: toen Nintendo in 2013 en 2014 begon te praten over het doorbreken van de Zelda-formule was Ocarina of Time, vaak gezien als de oorsprong van die formule, 15 tot 16 jaar oud.
The Legend of Zelda - Tears of the Kingdom - Nintendo Switch
Toegegeven, in die 15 jaar verschenen er meer nieuwe Zelda-games met dezelfde formule dan in de 12 jaar tussen Breath of the Wild en de volgende Zelda. Spelers hadden veel meer dan twee Ocarina of Time-achtige games achter de kiezen toen het geklaag over een formule begon. Als je kijkt naar het aantal games is de nieuwe stijl juist piepjong.
Maar dan vergeten we één ding. Een game als Ocarina of Time, The Wind Waker of Twilight Princess kost een uurtje of 20. Aan een Breath of the Wild of Tears of the Kingdom kun je er makkelijk een paar honderd kwijt. Bovendien zijn er veel spelers voor wie zelfs dat eigenlijk peanuts is.
Als Nintendo pech heeft, is de huidige stijl met maar twee games voor veel fans net zo overbekend als de oude stijl. Een derde game op precies deze manier zal door velen ongetwijfeld alsnog verslonden worden, maar wat verandering lijkt op zijn plaats.
Het roer omgooien is misschien wat overdreven. Maar er moet toch een gevoel zijn dat je met iets nieuws te maken hebt. Er zijn verrassend veel gameplay-verschillen tussen Breath of the Wild en Tears of the Kingdom, maar het gevoel dat je bij beide games krijgt komt toch erg overeen.
Gelukkig geen vervolg
Zelda-producer Eiji Aonuma heeft gelukkig al gezegd dat een direct vervolg op Tears of the Kingdom wat te gortig zou zijn. Dat betekent dat we waarschijnlijk in ieder geval een nieuwe map krijgen in de volgende game. Dat is alvast een stap in de richting van iets verfrissends.
Het is alleen te hopen dat de game zich ook weer qua gameplay echt kan onderscheiden. Het zal wel weer een open-world game zijn, maar laten we hopen dat open-world geen trucje wordt. Er is echt maar een paar games voor nodig voordat spelers het trucje doorzien en er wel ongeveer genoeg van hebben. Assassin's Creed-fans hadden ook maar een game of drie nodig om de open wereld een beetje moe te worden.