De beste multiplayer games van 2021

Article
vrijdag, 31 december 2021 om 13:00
halo infinite master chieff1616493849
Het einde van het jaar is in zicht en daarom is het tijd om terug te blikken naar de beste multiplayer games van 2021. Het zijn er een hoop, maar helaas haalden maar tien titels dit lijstje.

Halo Infinite

De nieuwe Halo bevat een multiplayer. In het begin was er wel het een en ander over te klagen, maar 343 industries luistert enorm goed naar haar publiek en is druk bezig geweest om alle problemen aan te pakken. De multiplayer in het spel beschikt over een paar mappen en verschillende wapens om jouw tegenstander uit te schakelen. Op sommige van die mappen zijn ook voertuigen beschikbaar. De gamestudio heeft de wapens overigens enorm goed gebalanceerd, waardoor er geen must-have wapen in de game zit.
De gratis multiplayer is enorm leuk om te spelen, maar dan moet je natuurlijk wel de beste op het slagveld zijn. Hoe krijg je dat eigenlijk voor elkaar? Wij bij XGN hebben zowel een artikel als video voor jou voorbereid zodat jij de beste Spartan in Halo Infinite kan worden. Happy shooting soldiers.
new worldf1626952326

New World

De game New World was vanaf launch een enorm grote hype, maar het lijkt erop dat de game net zo'n downfall krijgt als Fall Guys. New World verliest veel spelers, en het is duidelijk dat spelers niet tevreden zijn met wat de game te bieden heeft. Toch was het spel vanaf het begin enorm leuk om met vrienden, of alleen te spelen. De MMO is evengoed enorm leuk om te spelen, vol met events en real-time gevechten. Veel streamers hebben het spel een tijdje gespeeld, wat ervoor zorgde dat ook veel andere gamers het spel oppakten.
Maar toch is het spel nu minder populair dan voorheen, maar aangezien het zo'n goede start had, is zijn plek in dit lijstje meer dan verdiend. Het klinkt misschien een beetje overdreven, want er zitten op het moment van schrijven gewoon 62.000 spelers in het spel. Genoeg om een flinke oorlog te beginnen.
call of duty vanguardf1636115508

Call of Duty Vanguard

Ook Vanguard had bepaald geen sterke start. Veel gamers keken uit naar de nieuwste Call of Duty game, maar tijdens de alpha en beta werd duidelijk dat er flink wat aanpassingen moesten worden gemaakt. Die aanpassingen zijn inmiddels gemaakt en het spel is beter dan ooit. Alhoewel Vanguard een slappe singleplayer heeft, is de multiplayer versie juist enorm sterk. Vanguard beschikt over maar liefst 20 verschillende maps en allerlei wapens om jouw tegenstander kapot te knallen. Ook zijn er nieuwe gamemodi zoals Champion Hill en Patrol.
Wat Vanguard erg prettig maakt, is dat je zelf kan instellen hoe chaotisch je de gevechten wilt hebben. Op elke map kan je selecteren of je 6v6, 12v12 of 24v24 wilt spelen. Gooi daar de gigantische hoeveelheid levels, diverse wapens en optics, killstreaks en operators bij en je hebt wederom een geweldige game die zich bij de Call of Duty franchise aansluit. Tot slot beschikt de game over een zombiemodus, want is een Call of Duty spel wel een Call of Duty spel als het geen zombies heeft? Benieuwd hoe je het makkelijkst de multiplayer domineert? Check hier onze tips!
back 4 bloodf1623840996

Back 4 Blood

Dat zombiegames vaak een simpel en doorsnee verhaal hebben is wel bekend. Bij Back 4 Blood is dat dan ook niet anders. Er is een of ander zombievirus, en de helden moeten bijspringen om de dag te redden. Maar geen zorgen, want de gameplay maakt dit doorsnee verhaal meer dan goed. In het spel is er namelijk een AI die constant kaarten speelt wanneer jij met een leven begint. Deze kaarten doen iets met dit leven om het jou net iets moeilijker te maken. Pas daarom ook op met de moeilijkheidsgraad want de AI is onvergetelijk. Gelukkig kan je zelf ook kaarten spelen aan het begin om het iets minder moeilijk te maken.
Je bent in Back 4 Blood verplicht om online met andere mensen te spelen en aangezien willekeurige teamgenoten niet altijd even goed meewerken is de game het leukst om met vrienden te spelen. De levels kunnen onvoorspelbaar zijn, en daarom is het prettig om te kunnen communiceren met je teamgenoten. De game is leuk om met vrienden te spelen en al met al biedt Back 4 Blood een leuke en vooral vermakelijke game ervaring aan.
age of empires 4 trailer screen shotf1635146792

Age of Empires 4

In 2021 kregen we ook eindelijk een nieuwe RTS-game. Niet zomaar eentje, maar een nieuwe game in de Age of Empires franchise. Een game franchise die in 1997 op gang is gezet en nu in 2021 nog steeds bezig is. Age of Empires 4 is niet zo zeer een vervolg op Age of Empires 3, maar eerder een verbeterde en mooiere versie van Age of Empires 2. Waar AOE3 vooral gericht was op een grote diversiteit in militaire manschappen tussen de verschillende landen, focust AOE4 vooral op een diverse economie. AOE 3 is dan ook wel het buitenbeentje in de AOE franchise, maar AOE4 is een ontzettend goede opvolger met een groot aanbod aan gameplay.
In Age of Empires 4 kun je kiezen uit verschillende landen (bijvoorbeeld Nederland) om tegen een AI of echt persoon te vechten. De games kunnen tot max 4v4 gespeeld worden, en elk land biedt een andere manier van spelen aan. Met China wil je bijvoorbeeld vooral richten op een late aanval, terwijl je met de Engelsen zo snel mogelijk een aanval in wilt zetten. De game krijgt nog steeds flink wat updates en balancering. Veel bugs zal je dus niet vinden.
monster hunter risef1609964578

Monster Hunter Rise

Vanaf Monster Hunter World is de Monster Hunter serie echt doorgebroken. En het is eigenlijk alleen nog maar beter geworden. Monster Hunter Rise is namelijk de perfecte toevoeging aan de Monster Hunter sequel, niet alleen voor veteranen maar ook voor gamers die hun eerste stappen in de game sequel zetten. De instapdrempel is in Rise verlaagd, zodat het voor nieuwe spelers makkelijker is om op te starten. Veteranen hoeven zich geen zorgen te maken. Er is namelijk ook een nieuwe gadget toegevoegd zodat je vliegensvlug door de begin levels grindt.
Monster Hunter Rise kent allemaal nieuwe gadgets, maar toch is het spel een beetje hetzelfde gebleven. Het zorgt ervoor dat de gameplay afwisselend is van vorige Monster Hunter games, maar toch zien we veel elementen terug die het enorm goed in deze games doen. Het is eigenlijk wat Blizzard probeerde te doen met Diablo 2: Resurrected, alleen faalde de game studio. De game studio van Monster Hunter, Capcom, lijkt zijn zaakjes wel op orde te hebben.
forza horizon 5f1635864043

Forza Horizon 5

Forza Horizon 5 heeft in 2021 enorm goed gescoord. Als het spel niet met connectie-problemen kampte, en een minder cliché verhaal, dan had het spel van ons een dikke tien ontvangen. Helaas waren die twee aspecten er wel, maar om heel eerlijk te zijn maakt het geen donder uit. Forza Horizon 5 is een ontzettend goede game, met heerlijk geluid en puike graphics. De map is ontzettend divers en met een keuze uit 500 voertuigen blijf je je vermaken.
Als je TikTok, Twitter of YouTube een beetje in de gaten houdt zijn de ontzettend realistische graphics in Forza Horizon 5 ongetwijfeld voorbij komen. Het spel ziet er zo levensecht uit dat het bijna eng is, een ontzettend grote stap in de toekomst van games. Het spel heeft in tegenstelling tot zijn voorganger een gigantische map, met kleine bergweggetjes tot een groot strand met hoge duinen. Er is zelfs een jungle waar je in kan racen. Deze game heeft zijn plek in deze lijst dubbel verdiend.
riders republic 3f1623415904

Riders Republic

We blijven voorlopig nog even in het racegenre. Ook Riders Republic heeft in 2021 zijn debuut gedaan. In tegenstelling tot Forza gaat het hier niet alleen om auto's. In deze game kan je ook snowboarden, skiën, racen met een motorbike of gewoon voor een auto kiezen. De open map biedt ontzettend veel variatie, maar als je zin hebt in iets spannend zijn er ontelbaar veel races waar je aan mee kunt doen.
Iets wat wij nog misten in Riders Republic is wel de watersport, die er helaas niet aan te pas komt. De crossplay optie maakt wel weer een hoop goed, aangezien je nu echt de strijd tussen PlayStation en Xbox aan kunt gaan. Je kunt met maar liefst 50 mensen aan een race deelnemen, waardoor de kans dat je laatste wordt ook meteen flink uitgedund wordt. Hoe mooi is dat?
f1 2021f1625236226

F1 2021

Of je nou fan bent van Verstappen of een enorme passie hebt voor snelle auto's, F1 biedt een ongeloofelijk realistische Formule 1 ervaring. Het spel heeft een nieuwe en verbeterde UI en grafisch is het spel simpelweg topnotch. Het spel ziet er enorm realistisch uit, waardoor de uitgebreide campaign nog spannender wordt. Op verschillende circuits race je tegen de bekendste race legendes om die eerste plek op te eisen.
In het spel zitten allerlei beroemde en bekende coureurs, elk met zijn eigen statistieken. De ene racer is misschien beter in de bochten, terwijl een ander juist snellere reacties heeft. Een paar minpuntjes hebben wij helaas wel gevonden, zoals een niet realistische tracklimit. In het echt is de tracklimit erg accuraat, maar in F1 2021 voelt hij willekeurig aan. Dit zorgt ervoor dat je soms gestraft wordt voor helemaal niks. Ook zijn er soms willekeurige crashes, waardoor je soms helemaal uit je concentratie wordt gehaald.
chivalry 2 torn banner studios titels uitgesteld tot 2021f1606741958

Chivalry 2

We sluiten de lijst af met een heerlijk middeleeuws spel. Het spel komt uiteraard niet uit de middeleeuwen, maar je bevindt je daar wel. In tegenstelling tot de eerste Chivalry game heeft de tweede versie een iets makkelijkere instapdrempel. In het spel zit nog wel een serieus skill-gap, en je kunt dus echt daadwerkelijk beter zijn dan iemand. Toch is het voor beginners iets makkelijker gemaakt, zodat je niet in een keer op het slagveld afgemaakt wordt. Dit slagveld is trouwens erg groot, met maar liefst 64 kan je meedoen aan een free-for-all.
In plaats van een systeem waar je zelf een kit maakt, heeft Chivalry 2 maar liefst 12 pre-made kits waar je uit kunt kiezen. Je begint met drie, en terwijl je levelt krijg je er meer bij. Elke klasse kan je ook weer levelen, zodat je meer wapens vrijspeelt. Wat ook wel fijn is aan Chivalry 2 is het balanssysteem. Je bent ongetwijfeld wel eens een game ingegaan (in wat voor game dan ook) en je hebt meteen door dat de tegenstander het slagveld flink domineert. In Chivalry 2 zorgt een AI ervoor dat er dan aanpassingen worden gedaan aan het team, zodat de teams meer gebalanceerd zijn.