De beste indie games van 2022 op een rij

Article
woensdag, 04 januari 2023 om 15:00
neon white 1f1671729162
In 2022 zijn er weer een heleboel indie games uitgekomen die door kleine studio's gemaakt zijn. Een heleboel van deze indie games zijn dan ook indrukwekkend te noemen en kunnen zelfs concurreren met games van grote studio's. Wij geven daarom onze top 5 beste in die games van 2022.

5. Neon White

Ontwikkelaar Ben Esposito had in 2018 al een hit gescoord met Donut County. In 2022 heeft hij alweer een kwalitatieve indie game weten uit te brengen met Neon White. De game werd vorig jaar tijdens een Nintendo Direct aangekondigd. Het is vervolgens op 18 juni officieel op de Nintendo Switch en PC uitgekomen. Sinds deze maand is de game ook op PlayStation te spelen.
Neon White is een platformer shooter game, maar tegelijkertijd ook een kaartspel. Elk level maak je gebruik van een deck met verschillende kaarten met wapens erop. Met deze wapens kun je vijanden in het level verslaan, maar ook voor het parkouren zijn ze erg bruikbaar. Als je een kaart discard krijg je namelijk een boost die je karakter bijvoorbeeld sneller maakt of hoger laat springen.
De levels van Neon White zijn niet per se erg ingewikkeld, de echte uitdaging is om zo snel mogelijk door een level heen te spelen om een nieuw record neer te zetten. Deze verslavende factor en hoe fijn de game inelkaarzit maakt Neon White een geweldige indie game.
olliolli3f1643942416

4. OlliOlli World

Een andere indie game waarbij snelheid centraal staat is OlliOlli World. Dit is een skateboard game in de stijl van een 2D platformer. OlliOlli World is een reboot van de originele OlliOlli games. Het heeft een hele nieuw art style die veel weg heeft van de animatie serie Adventure Time. De game kwam op 17 februari uit op eigenlijk alle platformen en heeft inmiddels ook DLC ontvangen.
In OlliOlli World skate je door verschillende bijzondere werelden heen. Er zijn overal obstakels waar je omheen kunt werken doormiddel van verschikkende trucjes. Daarnaast heeft de game ook nog eens een verhaallijn. Een skateboarder die zichzelf de Skate Wizard noemt is opzoek naar een opvolger. Zij ziet veel potentie in jouw karakter en je moet je daarom bewijzen.
De gameplay van OlliOlli World zit goed inelkaar en de wereld heeft een goede en levendige sfeer. Daarom is OlliOlli World één van de leukste, vermakelijkste en beste indie games van 2022.
cult of the lambf1660461859

3. Cult of the Lamb

Een andere game die zeker weten onderdeel uitmaakt van de beste indie games van 2022 is Cult of the Lamb. Dit is een dungeon crawler gecombineerd met een management game. In Cult of the Lamb start je namelijk een eigen cult en onderhoud je de mensen en leefomgeving van deze cult. Maar het is daarnaast ook de bedoeling dat je door allerlei levels heen vecht om eindbazen te verslaan. Dit is het doel om uiteindelijk het beest dat jou als soort profeet uitgekozen heeft te bevrijden uit gevangenschap.
Dit dungeon crawler aspect van de game werkt erg goed samen met de rest van de game. Je moet namelijk de leden van de cult tevreden houden en ze af een toe offeren om sterker te worden. Hoe groter de cult en hoe meer goedgelovige volgers je krijgt, hoe sterker je wordt.
Cult of the Lamb was op 11 augustus uitgebracht op alle platformen door Devolver Digital. Deze uitgever staat bekend om kwalitatieve indie games met bijzondere concepten. Met Cult of the Lamb hebben ze weer een grote hit weten te scoren. Het was namelijk genomineerd voor Best independent Game door The Game Awards. In de eerste week dat het uitkwam was het ook al meer dan een miljoen keer verkocht. Cult of the Lamb is dan ook één van de beste indie games van 2022.
sifuf1629921445

2. Sifu

Als je het hebt over indie games met een origineel concept, mag Sifu zeker niet ontbreken. Deze game is van de makers van Absolver en op 6 februari op PC en PlayStation uitgekomen. Inmiddels is Sifu ook te spelen op Nintendo Switch.
Sifu is een beat 'em up game met een bijzonder concept. Wanneer Sifu jong is, wordt zijn vader vermoord. Daarom traint hij zijn hele leven zijn kung fu skills om op een gegeven moment wraak te nemen. Hij gaat achter alle leden van de groep aan die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn vader.
Hoewel dit allemaal heel bijzonder klinkt, heeft Sifu een grote twist. Elke keer als je karakter doodgaat komt hij meteen terug, maar dan een jaar ouder. Hierdoor krijg je steeds minder heatlh, maar sla je wel harder. Dit gebeurt tot je op een gegeven boven de 70 jaar wordt, dan is het namelijk game-over en kun je opnieuw beginnen.
strayf1627900721

1. Stray

De beste en meest geprezen indie game van 2022 is Stray. Bij de Game Awards heeft Stray al de prijzen mogen binnenhalen in de categorieën Best Indie en Best Debut Indie. Daarnaast was de game zelfs genomineerd voor de Game of the Year categorie, waar het verloren heeft van Elden Ring. Bij ons stond de game ook in 'beste games van het jaar 'lijstjes.
Als je nog niet bekend bent met Stray, heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd. Het was toen het uitkwam namelijk bijna niet te vermijden. Je speelt als een kat die zich post-apocalyptische cyberpunk wereld bevindt. De kat is erg realistisch en ook hoe het dier zich gedraagt. Hij vindt een drone die al snel zijn vriend wordt. Tijdens het avontuur van de kat los je allerlei puzzels op en neem je het zelfs af een toe op tegen vijanden, maar het allerbelangrijkste: je doet eigenlijk wat katten in het echt ook allemaal doen.
De animaties in deze game zijn fantastisch, het platformen en de puzzels zitten goed in elkaar en de kat is erg realistisch. Stray is een indrukwekkende game en daarom ook de beste indie game van 2022!

Populair Nieuws