De 25 beste Playstation Vita games aller tijden

Article
zaterdag, 03 april 2021 om 11:00
xgn google image
Nu de geruchten steeds hardnekkiger worden dat de Vita Store deze zomer nog gaat sluiten, is het hoog tijd om de balans op te maken. Welke games moet je nu nog spelen op Sony's voorlopig laatste handheld console? Wij sommen de allerbeste games voor jullie op.

Tearaway

Afkomstig van dezelfde makers als LittleBIGPlanet is het niet verbazend dat deze volledig uit papier opgetrokken platform game uitstekend gebruik maakt van de mogelijkheden van de Vita. 'Jij' verschijnt met je gezicht als zon in het spel, je kan blaadjes wegblazen, vijanden een tik geven en ook de touchscreen en backpanel werd veelvuldig ingezet. De game is bijzonder kleurrijk en innoviatief en laat de creatieve geest van de makers goed zien. Ook leuk is dat je veel van de figuren in de game zelf na kan bouwen met te ontsluiten bouwplaten! Tearaway is een bijzonder creatieve game die Rox destijds terecht met een 8.0 beloonde.

Uncharted: Golden Abyss

Natuurlijk is Nathan Drake ook vertegenwoordigd op de Vita. Uncharted Golden Abyss maakte onderdeel uit van de launch lineup van de handheld en was daarmee vaandeldrager van de introductie. Golden Abyss kent een typisch Uncharted verhaal over verborgen schatten en figuren uit mythen en legendes. Uiteraard kan je onderweg weer allerlei kleine schatten vinden, maar de hoofdmoot is toch het typische klim- en klauterwerk, het oplossen van puzzels in epische locaties en vijanden die bij voorkeur vanuit dekking met diverse wapens beschoten moeten worden. Golden Abyss is in alles een échte Uncharted game, die meteen al vanaf dag één liet zien waar de Vita allemaal toe in staat was.

XCom Enemy Unknown Plus

XCom heeft al een lange historie, die teruggaat tot 1994. Ook deze reboot uit 2016 hanteert in grote lijnen dezelfde basisprincipes als die allereerste versie: turnbased gevechten waarbij een squad soldaten van diverse pluimage het opneemt tegen buitenaardsen, met tussen de missies door een base-building simulatie. Dat deze formule werkt was al bekend door het enorme succes van de eerdere delen en ook Enemy Unknown Plus, zoals de Vita versie heet, mag er zijn. De 'plus' slaat op de uitbreidingen en DLC die bij deze versie bijgesloten zijn, zodat je meteen het totale pakket speelt.

Assassin's Creed III Liberation

Een Assassin's Creed op de Vita? Jazeker! Lange tijd is Liberation een beetje ondergesneeuwd geweest tussen al het geweld rond Assassin's Creed III en Assassin's Creed IV Black Flag. Toch kan Liberation zeker op eigen benen staan met een verhaal dat weliswaar speelt in dezelfde tijd als de belevenissen van Connor, maar verder een heel eigen insteek heeft. Liberation had de eer om als eerste een vrouwelijke lead te hebben in de vorm van Aveline de Grandpré, dochter van en Franse vader en Afrikaanse moeder. Aveline trekt zich het lot aan van de slaven waarin destijds nog ruimschoots gebruik gemaakt werd. De game is later in een Remastered versie uitgekomen voor PS3, PS4 en andere platformen, maar de oorsprong ligt toch echt op de Vita.

LEGO Star Wars: The Force Awakens

Er zijn diverse LEGO games uitgekomen op de Vita, maar wij kozen voor The Force Awakens. Niet alleen is het de meest geavanceerde LEGO game op de Vita, het is ook de laatste LEGO game die op het platform uitgebracht is. De game kan moeiteloos de vergelijking met de releases op de 'grotere broertjes' aan, daar waar voorgangers vaak een nogal slap aftreksel waren van de console-versie. De game is daarnaast een mooie opmaat naar de later dit jaar te verschijnen Skywalker Saga, waarin uiteraard ook The Force Awakens zijn opwachting zal maken. Helaas zullen we daarvan geen Vita versie meer zien verschijnen.

Gravity Rush

Een bijzondere game die opvalt door de grafische cel-shaded stijl en de protagoniste Kat, die er achter komt dat ze de zwaartekracht kan manipuleren. Dat komt goed uit, want de wereld waarin ze leeft wordt bedreigd door vreemde wezens die de wereld uit elkaar proberen te trekken. Terwijl Kat haar krachten probeert te leren kennen blijkt ze ook een nogal onzeker meisje die een eigen plekje probeert te vinden en die vrienden wil maken in een stad waar haar acties niet altijd positief begrepen worden. Gravity Rush maakt op een mooie manier gebruik van de tilt-functie van de Vita, waardoor je je soms net zo onbehouwen voelt als Kat. Gravity Rush verdiende later nog een remaster en een tweede deel, beide voor de PS4.

Killzone: Mercenary

Voordat het Amsterdamse Guerilla Games haar grote hit Horizon: Zero dawn maakte, bracht de studio diverse Killzone games naar PS2, PS3 en PS4. Ook werd er een uitstapje naar de PSP gemaakt met Killzone Liberation. Aan een vita versie brandde de studio zich niet, daar waren ze te druk voor met Shadow Fall. Mercenary werd uitbesteed aan Guerilla Cambridge. Hoewel vrij kort, mocht de game toch zeker smaken. Het was immers een van de weinige succesvolle FPS games op de portable console, mede doordat het toch wat lastig mikken bleek met de twee korte joysticks van de Vita. Toch mag deze Killzone als een van de betere FPS games niet ontbreken op ieders Vita verlanglijstje.

Lumines: Electronic Symphony

Lumines is een langlopende serie ritmische puzzelgames. Deze vita versie is al deetjte vier en is net al Child of Light een indie-achtige game van Ubisoft. Lumines is een soort gekantelde versie van Tetris. Het speelveld is breed in plaats van hoog en er loopt een tijdslijn van links naar rechts. De bedoeling is om blokken te roteren zodat er grotere blokken van één kleir van minimaal 2x2 ontstaan. Als de tijdslijn langs komt, verdwijnen die grotere blokken en scoor je punten, afhankelijk van hoe groot het blok geworden is. Deze race tegen de klok is uiteindelijk minder populair gebleven dan Tetris, maar is minstens zo verslavend. De gameplay en catchy muziek maken de game helemaal af en bieden uren en uren plezier.

Persona 4 Golden

Persona 4 kwam origineel op de PS2 uit en werd later opnieuw uitgebracht voor de PS3. Deze Golden versie was een verbeterde versie van die PS2 versie en geldt inmiddels als de ultieme P4 versie. Persona 4 Golden is een bijzondere mix van een Visual Novel en een RPG/dungeon crawler. Enerzijds beleef je een jaarlang het studentenleven in de stad Inab, anderzijds bezoek je de "TV Wereld" in een poging moorden te vermijden en op te lossen. De sfeer, stijl en muziek zijn uitmuntend en worden dan ook hoog gewaardeerd. Voor wie Persona 4 in optima forma wil spelen is er maar één keus: deze Vita Golden versie!

Zen Pinball 2

Of het nu Zen Pinball 2 of de Star Wars special Star Wars Pinball betreft: Zen Studios heeft met hun excellente flipperkast spellen een platform gecreëerd dat de meest originele flipperkast tafels voortgebracht heeft. Zowel tafels onder licentie (Marvel, South Park, Jurassic World, Plants vs Zombies, Alien en natuurlijk Star Wars) als eigen werk (Wild West Rampage, El Dorado, Excalibur), de mensen van Zen tonen telkens weer aan unieke elementen aan hun kasten toe te kunnen voegen waardoor elke tafel uniek aanvoelt. Daarbij levert de Vita versie leuke extra's, doordat het scherm gekanteld kan worden om in zogenaamde TATE mode te spelen, of zelf helemaal op de kop, waardoor de schouderknoppen echt als flipper buttons werken. Zen Pinball hoort met recht in dit lijstje met beste VIta games aller tijden.

LittleBIGPlanet

Denk je aan Playstation, dan denk je aan Sackboy. Tenminste, dat was lange tijd het geval, voordat Astro Bot Sackboy van de troon stootte. Sackboy beleefde ook avonturen op de Vita. Sackboy is cute, en LittleBigPlanet werd door Rox destijds terecht gezien als de allerbeste game op de Vita, en scoorde de game met een welverdiende 9.2. De besturing is innovatief, strak, de levels kleurrijk en creatief. Nieuw in de game waren de rocketlauncher en een echte racewagen, wat later de opmaat tot een volwaardige kart-game bleek te zijn.De game haalt bovendien het beste uit de besturingsmogelijkheden naar boven.

Metal Gear Solid HD Collection

Wie Metal Gear zegt denkt meteen aan Kojima, de levende legende die deze gameserie voortgebracht heeft. Deze HD collectie bestaat uit Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty en Metal Gear Solid: Snake Eater. Helaas is Peace Walker op de Vita buiten de boot gevallen, maar deze twee games maken dit nog steeds tot een niet te missen pakket. Sluipend banen we ons een weg door de jungle vijandelijke installaties en zelf dwars door een heuse oorlog op weg naar ons doel. Gaandeweg komen we bijzondere vijanden tegen die elk een eigen aanpak vergen om ze te kunnen verslaan. Einddoel is de befaamde Metal Gear, een wandelende tank. Deze collectie mag eigenlijk op geen enkele Vita ontbreken.

Rayman Origin/Legends

In de 2d platformer Rayman Legends moeten Rayman en zijn vrienden rennen, springen en slaan door een enorm aantal levels. De game bevat meer dan honderd levels, vele collectibles en diverse bijzondere levels, waarbij vooral de muzieklevels bij gamers zeer geliefd zijn. In sommige levels moeten Rayman en zijn vriend Murray samenwerken, waarbij de speler afwisselend de mogelijkheden van beide helden moet gebruiken en timen. Rayman Legends wordt wel gezien als de ultieme platformer met zijn enorme variëteit, hoeveelheid content en strakke besturing. Laat deze ideale platformer nou het beste tot zijn recht komen op de Vita!

Final Fantasy X/X-2

Een lijst beste Vita games zonder Final Fantasy? Dat kan natuurlijk niet. Uit alle Final Fantasy delen die op de Vita verschenen zijn kiezen we FF X/X-2. Deze double-pack was zo omvangrijk dat hij niet op één kaartje paste, FF X was dan ook fysiek op het kaartje aanwezig, FF X-2 moest worden gedownload. Final fantasy X(-2) bevat alle ingrediënten van een echte FF game: prachtige graphic, een geweldig verhaal en hoofdpersonen om van te houden. Dat alles omlijst door bijzondere en krachtige muziek. FF X is één van de mooiere delen uit de serie en daarmee absoluut de moeite van het spelen waard.

Borderlands 2

Wie kent Borderlands niet? De looter-shooter met cel-shaded graphics doet het verbazend goed op de Vita. Borderlands 2 toont mooi aan dat de handheld van Sony uitstekende prestaties neer kan zetten en daarmee prima geschikt is voor adrenaline-gedreven spellen. Borderlands 2 bevat alles wat je van de game verwacht: een maf verhaal met nog maffere karakters, hoofpersonen die met een flinke skilltree uitgebouwd kunnen worden en wapens. Heel, heel veel wapens. Borderlands 2 is misschien wel het beste uit de serie.

Attack on Titan 2

Deze game is gebaseerd op de succesvolle anime-serie over het restant van de mensheid die wordt belaagd door mensetende reuzen, titanen genoemd. De mensen leren zich te verdedigen door aan touwwerken rond de titanen te vliegen en ze op strategische plekken aan te vallen met katana-achtige zwaarden. In dit spel volg je de serie en speel je missies in musou stijl. Dat laatste is niet zo gek als je weet dat de game afkomstig is van dezelfde makers als de Warriors games van Koei Tecmo. Het eerste deel (dat voor een groot gedeelte gelijk is aan deze tweede game) kreeg destijds een 8.0 van Laura, onder meer vanwege de snelle gameplay, de diepgang en de herkenbaarheid voor de fans van de serie.

Velocity 2X

Een favoriet van de redactie is Velocity 2X van Futurlab. Deze scroller-shooter bouwt voort op het origineel waar snelheid en bliksemsnelle reacties vereist zijn om de levels te overleven. In Velocity bestuur je een ruimteschip met de unieke eigenschap dat hij teleportatie-sprongen kan maken over het scherm heen. Dit biedt unieke gameplay mogelijkheden om hindernissen te ontwijken en om nog snellere tijden op de borden te zetten. In dit vervolg verlaat je regelmatig je ruimteschip om te voet, maar gelukkig nog steeds met teleportatie-krachten, 2D platforming-levels te spelen.

Sine Mora

Side scroller shoot 'em ups (shmup) kennen een rijke historie en dan vooral in de arcade-hallen waar games als Gradius/Salamander en R-Type furore maakten. Op de Vita bracht Sine Mora een heerlijke variant op het shmup, waarbij niet het aantal levens bepalend was, maar de tijd. Een combinatie van diverse schepen, upgrades, wapens en tijd-manipulaties zorgen voor een unieke game. De graphics waren voor die tijd uitmuntend en de muzikale ondersteuning geweldig. Fans van het genre mogen deze game niet missen.

TxK

TxK is de spirituele opvolger van Tempest 2000 en is gemaakt door Jeff Minter. Dat de game bestaat is al een wonder, Jeff Minter heeft lange tijd overhoop gelegen met Atari, die de rechten van Tempest bezat. Hierdoor is de Vita het enige platform waar deze game te spelen is. Hoe bijzonder is dat! In TxK beweeg je je schip langs de bovenrand van een tube. In die tube kruipen wezens naar boven. Het is aan jou om de wezens weg te schieten voor ze boven zijn. Klinkt simpel, maar in de praktijk is dat lastiger dan gezegd! De gameplay is akelig verslavend en dat is misschien nog wel de beste kwalificatie van deze game. heb je deze game nog nooit geprobeerd, dan is dat zeker de moeite waard!

Steins;Gate

De Vita huisvest diverse Visual Novels en Steins;Gate is misschien wel de bekendste daarvan. In de game volgen we Rintaro Okabe,een gekke professor. Dat is hij niet alleen, dat vindt hij zelf ook en hij laat niet na dat te benadrukken. Okabe doet onderzoek naar tijdreizen en hoewel hij dat normaliter nogal chaotisch doet, ontdekt hij dat de magnetron in zijn lab daadwerkelijk berichten naar het verleden kan sturen, die de loop van het verleden kan beïnvloeden. Wat volgt is een bizarre race met vele tijdssprongen om de dood van een vrouwelijke neurowetenschapper te voorkomen. Steins;Gate werd dermate populair dat er een tv-serie van gemaakt is die in Nederland via Netflix te bekijken is. Maar natuurlijk is het veel leuker om eerst de game op de Vita te spelen!

Frozen Synapse Prime

Frozen Synaps Prime is een tactische simulatiegame waarbij je van tevoren de bewegingen van een team van spelers kan inplannen, waarna deze uitgevoerd worden. De levels bestaan uit missies waarbij je het team van de tegenstanders uit moet schakelen, een personage moet begeleiden naar de uitgang, of waarbij je gijzelaars moet bevrijden. De game is zowel multiplayer online speelbaar, als in je eentje tegen een AI tegenstander. het bijzondere mechaniek van plannen en uitvoeren maakt dat deze game prima past in ons rijtje van onmisbare Vita games.

Child of Light

Child of Light is onderdeel van Ubisoft's pogingen om indie-achtige games te maken. De game draait om een meisje genaamd Aurora,. In haar slaap komt ze in de mythische wereld Lemuria terecht, waar ze de zon, maan en sterren moet gaan zoeken., samen met een vuurvliegje. De game is een typische platformer waarbij regelmatig gepuzzeld moet worden. De game ziet er prachtig uit met een mooie tekenstijl. regelmatig moet Aurora het gevecht aan met vijanden, in een soort van turn-based gevecht, dat het meeste weg heeft van wat we kennen van de Final Fantasy reeks. Child of Light is voor Ubisoft echt een hele andere richting dan wat we van hen gewend zijn. Helaas heeft het daarna niet veel gevolg meer gehad, maar we koesteren dit pareltje op de Vita.

Super Stardust Delta

Een PlayStation console zonder Super Stardust? Dat kan toch eigenlijk niet. De o zo succesvolle Super Stardust kwam uiteraard ook naar de Vita, met als subtitel Delta. Super Stardust is een snelle twin-stick shoot 'em up. Het idee is onveranderd, je beweegt met je schip rond een planeet en moet vijanden en blokkades vernietigen met een van drie soorten wapens. De gameplay is eenvoudig in het gebruik maar de snelle gameplay is vreselijk verslavend. Dat gecombineerd met geweldige graphics en geluid maken Super Stardust een must-play op de Vita.

Luftrausers

Ontwikkeld door Nederlandse indie-developers Vlambeer, is Luftrausers een demake van het originele Commodore 64 spel. Luftrausers is een vliegtuig shooter waarbij de speler de vrijheid heeft om alle kanten op te vliegen. Eenmaal in de lucht wordt je belaagd door andere vliegtuigen en kan je gronddoelen aanvallen. De game is in principe vrij simpel, maar de moeilijkheid zit hem in de besturing: hoewel je alle kanten op kan vliegen kan je alleen vooruit schieten, waardoor je dus rekening moet houden met je draaicirkel, de beweging van vijanden en je eigen positie en hok waaronder je vliegt. naarmate je meer speelt kan je je vliegtuig uitrusten met nieuwe motoren en wapens. Luftrausers is Neerlands trots op de Vita.

Pixeljunk: Monsters

De Pixeljunk games zijn een handelsmerk van ontwikkelaar Q-Games. Ondanks dezelfde naam in de titel zijn de games onderling erg verschillend. Pixeljunk Monsters is een tower-defense game waarbij je als Tikiman monsters weg moet houden bij het nest met jonge tikis. er zijn diverse soorten torens, die elk ervaring op kunnen doen. Met meer ervaring kunnen ze upgraden waardoor ze meer bereik krijgen of meer schade aanrichten. Torens oden ervaring op door vijanden te verslaan, of doordat de tikiman bij de toren gaat dansen. Dit zorgt voor een bijzonder strategisch onderdeel in de game: bij welke toren laat je de tikiman dansen, en voor hoelang voordat je naar een andere toren loopt? Pixeljunk Monsters heeft diverse vervolgen gehad, maar die waren minder succesvol dan het origineel.
Dat waren ze, onze onmisbare Vita games die je nu nog in de PlayStation store kan vinden voordat die voorgoed sluit. Doe er je voordeel mee, en sla nu je slag, nu het nog kan. Na deze zomer is het waarschijnlijk -helaas- voorgoed te laat.

Lang leve Vita? Ja, lang leve vita!