De 10 beste Benedict Cumberbatch films tot nu toe - Van alle markten thuis!

  Eerder al schreven we een special met daarin 10 redenen waarom we graag naar deze acteur kijken. Benedict Cumberbatch’s laatste rol is die in HBO-film Brexit, des te meer reden om even stil te staan bij zijn rollen. Dit zijn de 10 beste Benedict Cumberbatch films tot nu toe.

  Gage Skidmore

  We kunnen natuurlijk niet alle Benedict Cumberbatch films opnoemen in deze special, want het zijn er wel meer dan tien. De films die niet in deze special staan, maar zeker het noemen waard zijn, zijn Mowgli, Third Star, Van Gogh, The Abominable Bride, The Current War, The Grinch en Penguins of Madagascar.

  10. Star Trek: Into Darkness

  We beginnen de lijst met Star Trek: Into Darkness. Benedict Cumberbatch speelt Khan Noonien Singh in deze sci-fi film en doet dat met overtuiging. Khan is een personage dat wordt gevangen door Starfleet omdat hij een aanslag had gepleegd op Starfleet. Terwijl Khan op de Enterprise gevangen zit, speelt hij met James Kirks gedachten. Cumberbatch is een ideale slechterik en is in Star Trek, in tegenstelling tot zijn vele andere rollen, emotieloos en koud.

  Door Cumberbatch ga je twijfelen aan de slechtheid van zijn personage. Hij weet Khans belangen goed over te brengen bij de kijker en zorgt ervoor dat helden in Star Trek: Into Darkness stralen. Benedicts optreden in Star Trek is er een om niet te vergeten.

  HBO

  9. Brexit

  Op nummer negen in deze lijst met beste Benedict Cumberbatch films staat Brexit. Deze film stond al kort in de intro, maar wordt hier nog eens uitgelicht. Brexit gaat zoals de naam al doet vermoeden over het Brexit-wetsvoorstel in Groot-Brittannië. In de film zien we Benedict Cumberbatch als Dominic Cummings, een politiek strateeg die campagne voert voor het Brexit-plan. Cummings is de bedenker van Brexit en wordt door velen als gek verklaard, maar gaat toch door met zijn controversiële plan.

  Cumberbatch rockt in Brexit een half-kale look en het werkt ook nog eens. Cumberbatch weet perfect de essentie van het Brexit-plan naar de voorgrond te brengen. Je gaat als kijker twijfelen aan de slechtheid van het plan door de overtuigingskracht van Cumberbatch. Ook gaat niet alles even soepel rondom het plan van Cummings, dat weet de acteur goed over te brengen.

  The Walt Disney Company

  8. Avengers: Infinity War

  Een van Cumberbatch’s beste optredens als acteur is als Doctor Strange in Avengers: Infinity War. Hiervoor al kwam de Britse acteur als Doctor Strange voor in een solofilm en kort in Thor: Ragnarok, maar zijn belangrijke rol in Infinity War mag niet vergeten worden. Cumberbatch is namelijk essentieel voor het verhaal van Avengers: Infinity War, dat door de vechtscenes op Titan en door het bezit van de tijdsteen.

  De verhouding tussen Strang en Iron Man is in Infinity War ook heel goed tot stand gekomen, want beide willen leider zijn. Of tenminste, de leiding nemen. Er staan alleen op YouTube al tientallen video’s over Strange’s ultieme plan. Bedankt Benedict voor je rol als Doctor Strange, want die was wel nodig in Avengers: Infinity War.

  7. The Fifth Estate

  Op nummer zeven in deze lijst met beste Benedict Cumberbatch films staat The Fifth Estate, een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het waargebeurde verhaal volgt meesterhacker Julian Assange in zijn avontuur op het internet. Assange probeert de geheimen en verleidingen achter de makers van het internet te ontrafelen en dat gaat zeker niet zonder gevolgen.

  Assange richt een online platform op waarop mensen geheime informatie kunnen lekken: WikiLeaks. De film gaat over het verhullen van de waarheid met alle gevolgen van dien. Wat zijn de kosten van het behouden van geheimen in de samenleving en wat zijn de kosten van het onthullen ervan. Benedict Cumberbatch kan Assange perfect vertolken en daarom is The Fifth Estate zonder twijfel een van de beste Benedict Cumberbatch films.

  6. 12 Years a Slave

  Ook al is de rol van Benedict Cumberbatch in 12 Years a Slave niet heel groot, hij verdient het wel om genoemd te worden. Cumberbatch speelt Ford in de Oscar bekroonde film, een slavendrijver die toch een net iets andere aanpak heeft. In de tijd van de slavenhandel is Cumberbatch toch nog redelijk gematigd als het gaat om zijn slavenbedrijf.

  Ook al is Cumberbatch een slavendrijver in 12 Years a Slave, zijn optreden is zo goed dat je met hem gaat binden. Je wilt Benedict gewoon zien als goed persoon, want onder al die slavendrijver-ethiek zie je zijn echte persoonlijkheid, een warmer persoon dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Vandaar dat dit een van de beste Benedict Cumberbatch films is.

  5. The Child in Time

  The Child in Time gaat over het verhaal van Stephen Lewis, een kinderboekenschrijver, die een dochter van vier jaar oud heeft. Als hij een keer met zijn dochter gaat winkelen raakt zijn dochter vermist. Hierdoor, en door het falen van Lewis’ boek, gaat zijn huwelijk snel achteruit en Julie, zijn vrouw, gaat ergens anders wonen. De eindeloze zoektocht naar zijn dochter en het kinderboek dat Lewis aan het schrijven is brengen emoties naar boven.

  Die emoties weet Cumberbatch bijna natuurlijk over te brengen, zijn emoties in de film komen echt aan. Je hoopt op een goed einde en als die dan nader is, wordt alle zelfvertrouwen uit je lichaam gerukt. De film heeft geen Oscar gewonnen, maar had die zeker een verdiend. Een van de beste Benedict Cumberbatch films ooit.

  4. Hawking

  Zoals de naam al doet vermoeden speelt Benedict Cumberbatch als fysiek gehandicapte wetenschapper Stephen Hawking in dramafilm Hawking. De film gaat over het werk en leven van de Stephen Hawking en over hoe hij omging met zijn ziekte, ALS. Stephen Hawking spelen is niet makkelijk, maar Benedict kan het raar genoeg toch natuurlijk overbrengen.

  Hawking zit gevangen in een ongewenst lichaam en beweegt zonder dat hij zich daarvan bewust is. Cumberbatch moest het geniale en gevoelige brein van Hawking goed overbrengen aan de kijker, en moeilijker nog de geleidelijke overgang van gezond naar ongezond. Dit doet hij en dat doet hij briljant.

  3. The Hobbit: The Desolation of Smaug

  Je zou het in eerste instantie misschien niet meteen merken, maar Benedict Cumberbatch zit ook in The Hobbit. En hoe, hij trekt voor zijn rol het motion capture pak aan en imiteert draak Smaug. Hij doet zijn stem en bewegingen voor honderd procent zelf, natuurlijk komt er een hoop computerwerk bij kijken, maar het vergt enige kwaliteit wil je een iconische draak natuurlijk overbrengen.

  Het ziet er misschien grappig uit hoe Cumberbatch over de grond beweegt terwijl hij probeert een draak na te doen. Benedict vindt het zelf ook grappig, er is niks mis met wat zelfspot. Al helemaal niet als die zelfspot uiteindelijk resulteert in een sterke rol, als draak.

  The Walt Disney Company

  2. Doctor Strange

  We hadden eerder al even over Benedicts rol als Doctor Strange. Die was goed in Avengers: Infinity War en Thor: Ragnarok, maar die komt pas echt goed tot uiting in zijn solofilm: Doctor Strange. Cumberbatch is erg goed in het spelen van personages die een transformatie begaan, dat houdt ook in mentaal. Vooral mentaal zelfs, want Doctor Strange’s gedrag maakt een complete ommekeer in de film.

  De film gaat over Stephen Strange die zijn passie verliest, hij is een extreem goede chirurg en verliest zijn baan door een auto-ongeluk. Strange wil zijn trillende handen doen verdwijnen, maar dat gaat nog niet zo makkelijk. Hiervoor gaat hij naar een dojo waar hij de diepste geheimen van het universum ontdekt en traint om Doctor Strange te worden. Doctor Strange is mede door Cumberbatch een genot om te kijken.

  1. The Imitation Game

  Dan zijn we aangekomen bij de beste film waarin Benedict Cumberbatch speelt: The Imitation Game. Hij speelt in The Imitation Game als Alan Turing, een codebreker die in de tijd van de tweede wereldoorlog probeert het Duitse Enigma te kraken. Enigma is een soort communicatiesysteem dat de Duitsers gebruikten om geheime berichten te versturen. Wat de film extra-special maakt, is vanwege het feit dat Alan Turing homoseksueel is. Dat werkt niet altijd in zijn voordeel.

  The Imitation Game is een bloedstollende film waarin Turing moet vallen en opstaan om het plan te laten slagen. Het plan, het kraken van Enigma, wordt namelijk niet door iedereen ondersteund. Cumberbatch weet perfect de essentie en frustratie over te brengen als Alan Turing, terwijl hij tegelijkertijd zijn geaardheid opzijzet. Door alle genoemde factoren is dit een van de beste Benedict Cumberbatch films ooit.

  De top 10 beste Benedict Cumberbatch films tot nu toe – van alle markten thuis!

  Dit waren de top 10 beste Benedict Cumberbatch films tot nu toe. Wat vind jij van Benedict Cumberbatch? Laat het ons weten in de comments. Lees onze special met daarin 10 redenen waarom we graag naar Benedict Cumberbatch kijken.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.