Waarom de terugkeer van Daniel Ricciardo een meesterzet van Red Bull is

Article
donderdag, 13 juli 2023 om 16:30
daniel ricciardo christian horner silverstone 2023f1689257068
Vanaf de GP van Hongarije keert Daniel Ricciardo terug in de Formule 1, in plaats van Nyck de Vries. Het lijkt een plotselinge beslissing van Red Bull, maar eigenlijk is het een meesterzet.
Er hingen al een tijdje donkere buien boven het hoofd van Nyck de Vries. De prestaties van de Nederlander zijn dit seizoen niet al te best en Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko heeft de laatste paar weken een paar vernietigende uitspraken gedaan over de coureur. De verwachting was dan ook dat De Vries tijdens de zomerstop vervangen zou worden.
Maar dinsdag kwam ineens al het nieuws naar buiten dat de Nederlander per direct vertrekt. Vanaf de GP van Hongarije zit Daniel Ricciardo in het stoeltje van de AlphaTauri. Het nieuws kwam binnen als een bom, zo vlak voor de zomerstop. Het lijkt dan ook een genadeloze beslissing van Red Bull, helemaal omdat de eerste race na de zomerstop de Dutch Grand Prix is, de thuisrace van De Vries. Maar de beslissing is ook een briljante zet van het Oostenrijkse team.
sergio perez gp australie 2023f1680249273

Het grote vraagstuk voor Red Bull

Dit seizoen heeft het team van Max Verstappen namelijk een paar lastige keuzes voor de boeg. Niet alleen Nyck de Vries presteert namelijk onder de maat, maar ook Sergio Perez. Het is de Mexicaan nu al vijf kwalificaties op rij niet gelukt om Q3 te halen en in het kampioenschap staat hij maar liefst 99 punten achter op zijn teamgenoot.
De enige reden dat Perez waarschijnlijk nog een plek heeft bij Red Bull Racing, is omdat er geen concurrentie is voor het team. Ondertussen wordt er keihard gevochten om de tweede plek in het constructeurskampioenschap en snoepen de andere teams juist punten van elkaar af. Verstappen heeft in zijn eentje namelijk meer punten (255) dan de coureurs van Mercedes bij elkaar (203).
De grote vraag is alleen wie er wél geschikt is om te rijden naast Verstappen. Ricciardo kon zich vroeger meten met de Nederlander, maar heeft hij dan nog steeds in zich? Anderzijds is Yuki Tsunoda dit seizoen gegroeid, maar heeft nog niet echt een goede benchmark gehad en is Liam Lawson al helemaal één groot vraagstuk.
liam lawson japan 2023f1689257531

Tal van opties

Met de beslissing om De Vries te vervangen met Ricciardo heeft Red Bull in één klap bijna alle zorgen opgelost. Tijdens de bandentest op Silverstone heeft Ricciardo bewezen dat hij nog steeds een heel snel rondje kan rijden en met een stoeltje bij AlphaTauri kan hij laten zien of hij dat ook meerdere races achter elkaar kan doen - helemaal met negentien andere coureurs om zich heen. Als hij Helmut Marko en Christian Horner kan overtuigen, dan is er een grote kans dat Ricciardo de plek van Perez overneemt en opnieuw de teamgenoot wordt van Verstappen.
Blijkt juist het komende half jaar dat Tsunoda enorme stappen heeft gezet en voor Ricciardo eindigt, dan kan de Japanner misschien volgend jaar een promotie krijgen naar het hoofdteam. En als blijkt dat één van de coureurs sterk tegenvalt, dan kan Red Bull aan het einde van het seizoen beslissen om Tsunoda of Ricciardo te laten vallen.
Of het nu gaat om promotie naar Red Bull Racing of een ontslag, het lijkt bijna wel zeker dat er in 2024 een plekje vrijkomt bij AlphaTauri. Die kan dan opgevuld worden door Liam Lawson. De talentvolle Nieuw-Zeelander kan zich dan goed voorbereiden door een volledige pre-season test mee te doen en wordt hij niet meteen in het diepe gegooid.
Als laatste voordeel heeft de beslissing van Red Bull ook nog eens aangetoond hoe koelbloedig het team kan zijn. Als je niet presteert, dan kan je tijd bij het team er ineens op zitten, zelfs als je een contract in de kontzak hebt zitten. Daar kunnen Daniil Kvyat en Pierre Gasly ook over mee praten. Het is dan ook een duidelijk signaal aan Sergio Perez: het is tijd om te presteren of om kopje onder te gaan. Zo staat er bij Red Bull eigenlijk maar één positie vast voor volgend jaar en dat is die van Max Verstappen.

Populair Nieuws

Laatste Reacties