Is Cyberpunk 2077 op PS4/Xbox One nu al speelbaar?

Article
zaterdag, 17 april 2021 om 13:00
cyberpunk 2077f1665048605
Cyberpunk 2077 kwam iets meer dan vier maanden geleden op de markt in een vrijwel onspeelbare staat. Tenminste, dat is het geval voor de consoleversie (specifiek de PlayStation 4 en Xbox One). Tijd om te kijken of alle patches sindsdien ervoor zorgt dat Cyberpunk 2077 op PS4 en Xbox One speelbaar is.
Cyberpunk 2077 staat inmiddels bekend als de game die zo gebroken uitkwam op release dat Sony de game van de PlayStation Store haalde. De titel was simpelweg onspeelbaar op de PS4 en op de Xbox One was de situatie niet veel beter. Ook spelers op next-gen consoles kregen met flinke problemen te maken, al trok de hardware van de nieuwe machines de game wel een stukje beter.
Ook op de PC waren er nog grote problemen, behalve als je een uitermate goede gaming setup had. Inmiddels zijn we vier maanden verder en heeft CD Projekt RED de eerste twee updates de deur uitgedaan. Tel daar nog flink wat hotfixes en andere patches bij op en je hebt inmiddels misschien wel 100 GB extra aan updates gedownload. Hamvraag blijft alleen bestaan: Is Cyberpunk 2077 op PS4 en Xbox One nu eindelijk speelbaar?

Problemen onder de loep

Om te kijken of de game speelbaar is, moeten we natuurlijk wel eerst weten uit welke onspeelbare hel de game zat. Op consoles, specifiek PS4 en Xbox One, werden gezichten bijvoorbeeld slecht gerenderd. Deze kwamen pas flink wat seconden na de rest van de wereld opdagen waardoor je als het ware naar gepixeleerde poppen zat te turen.
De performance van de game was over het algemeen diep triest. Het beeld liep constant vast, de wereld van Night City laadde slecht in en dus zag je soms niet eens wat je precies deed. Daarbij was de AI ook nog eens enorm slecht. Deze daagde soms niet op, reageerde niet of kwam per abuis ineens uit het niets om je te arresteren.
De Poolse studio ontkende al deze problemen in de eerste weken na lancering overigens. De game werd gewoon speelbaar geacht, iets waar de studio later op terug kwam. Maar goed ook, want langzaam maar zeker wordt Cyberpunk 2077 eindelijk gemaakt.
cyberpunk 2077 cuanto dura

Is de game nu speelbaar?

Het korte antwoord is simpel: ja, de game is nu beter speelbaar. Met patches 1.1 en 1.2 (en de recente 1.21 hotfix) is het een en ander op de schop gegaan en verbeterd. Patch 1.2 haalde honderden bugs uit de game, terwijl de eerste patch al betere stabiliteit bracht waardoor de game minder vaak crasht.
In patch 1.2 zijn de meest opvallende verbeteringen onder andere de verbeterde AI voor politieagenten. Die verschijnen niet meer uit het niets om je te arresteren. Daarnaast is Cyberpunk 2077 op PS4 en Xbox One nu ook simpelweg een stuk lekkerder om te spelen. Hoewel de framerate niet op 60 staat zoals op next-gen consoles en PC, komt deze nu al dichterbij de beoogde 30 frames per seconde. Glitches zijn er dan ook een stuk minder.
Daarnaast zijn de menu’s een stuk sneller, terwijl de belichting van de game ook sterk is verbeterd. Laden werkt ook een stuk beter en de game reageert over het algemeen sneller op je acties. Als laatste zijn ook een leeuwendeel van de problemen met quests opgelost waardoor je de game gewoon uit kunt spelen.
cyberpunk 2077 dificultad recomendadaf1608713468

Nog niet terug naar Night City

Toch is het nog niet direct voor iedereen aan te raden om terug te gaan naar Night City. Helaas melden veel spelers op onder andere Reddit dat ze nog last hebben van enorm veel problemen. De performance op de oudere consoles zou nog steeds ondermaats zijn.
Waar de game wel 30 fps probeer te halen dipt de game nog geregeld onder de 20. Daarnaast is lag ook nog steeds een probleem volgens sommige spelers. Beide problemen ontstaan vooral wanneer je door Night City rijdt, omdat de game dan ineens heel snel veel data in moet laden en dat blijkbaar niet goed weet te doen. Ook worden er nog steeds glitches gemeld, maar dus wel een stuk minder dan bij de release in 2020.

Cyberpunk 2077 op PS4 en Xbox One verbeteringen zijn nog niet klaar

Toch is CD Projekt RED nog lang niet klaar met het updaten van Cyberpunk 2077. Belooft werd dat de game gedurende het jaar nog tal van updates zou krijgen om de game naar een beter niveau te tillen. Hoe lang het gaat duren voor de game in optimale staat is, valt dan ook niet te zeggen. Wel is duidelijk dat je de game nu zeker beter speelt, maar nog steeds niet optimaal is.
Als je echt niet langer wil wachten om Cyberpunk 2077 te spelen zijn er gelukkig wel een paar opties. De PS5 en Xbox Series X/S draait de consoleversie namelijk stukken beter (al komt er een next-gen patch in de tweede helft van 2021 die de game nog mooier moet maken). Alternatief is dat je kiest voor de PC-versie, mits je een high-end PC hebt of dat je voor de Google Stadia-versie kiest. Laatstgenoemde is immers gewoon in 4K 60 fps speelbaar op zowel de TV als je PC zonder dat je zware hardware nodig hebt. De game blijft volgens ondergetekende namelijk toch een pijnlijk wonder.

Populair Nieuws