Column: Sony maakt oerdomme fout met stopzetten gratis PS5 upgrades

Article
woensdag, 08 september 2021 om 14:00
playstation 5 thumbf1624433855
Voor de release van de PlayStation 5 maakte Sony nog groots bekend dat alle cross-gen games de komende tijd een gratis PS5 upgrade zouden krijgen. Daar houdt de ontwikkelaar nu alleen al mee op, wat volgens Ralph een grote fout is.
De onzekerheid over de releasedatum van de PlayStation 5 en de daaropvolgende schaarste zorgde voor veel twijfels bij gamers. Rond de release van een next-gen console komen er vaak voornamelijk cross-gen titels uit, games die niet alleen voor de volgende generatie consoles uitkomen, maar ook de voorgaande. De vraag is dan of je genoegen neemt met de ‘inferieure’ versie voor de PlayStation 4 of dat je wacht totdat je een PlayStation 5 in huis hebt.
Die twijfels zijn niet alleen lastig voor gamers, maar ook voor uitgevers. Als veel spelers namelijk besluiten om simpelweg te wachten, dan kost dat veel verkopen en daar zullen de aandeelhouders vervolgens niet blij mee zijn. Veel grote uitgevers, zoals EA en Ubisoft, besloten daarom om een gratis next-gen upgrade aan te bieden bij cross-gen games. Als je een titel aanschaft voor de PS4 of Xbox One, dan kan je kosteloos upgraden naar respectievelijk een PS5 of Xbox Series X versie.
spider man miles morales slingingf1616508842

Karig aantal PS5 upgrades

Ook Sony en Microsoft besloten om met die trend mee te doen. De Japanse uitgever beloofde dat elke cross-gen game van Sony die op release of kort na de release van de PlayStation 5 zou uitkomen, een gratis upgrade naar de PS5-versie zou bevatten. Een nobele belofte, maar in tegenstelling tot andere uitgevers is er maar weinig van terecht gekomen. Eerst was er al veel gesteggel en ‘miscommunicatie’ voordat er eindelijk een gratis PS5 upgrade voor Spider-Man Miles Morales bekend werd gemaakt.
Andere titels die hun weg naar de PS5 iets later hebben gevonden, zoals de Director’s Cut van Ghost of Tsushima en aankomende nieuwe versie van Death Stranding, hebben iets meer content waar eigenaren van de PS4-versie doodleuk 30 euro voor moeten betalen. Sackboy: A Big Adventure is de enige first party game van Sony waar geen gedoe is geweest over een gratis PS5 upgrade.
Van veel andere gratis cross-gen games upgrades is niks terecht gekomen, omdat het hele releaseplan van Sony op de schop is gegaan. De uitgever heeft wel een mooie trailer uitgebracht met alle titels die in 2021 zouden verschijnen, maar een groot gedeelte daarvan zal pas in 2022 uitkomen. En de games die wel dit jaar zijn verschenen, zijn alleen voor de PlayStation 5 uitgekomen, zoals Returnal en Ratchet & Clank: Rift Apart.
horizon forbidden west 4f1622150852

Foutje moet kunnen, toch?

Met name over de titels die zijn uitgesteld wringt de schoen nu. Want laten de grote titels die nu zijn uitgesteld nu juist de games die voor de PlayStation 5 én PlayStation 4 zouden verschijnen en dus in aanmerking zouden komen voor een gratis PS5 upgrade. Sony heeft alleen besloten om met die service te stoppen. Na om precies te zijn twee games.
De uitgever probeerde dat bovendien ook nog eens heel stilletjes doen. Toen het Japanse bedrijf namelijk de gratis upgrades aankondigde, werd Horizon Forbidden West specifiek genoemd als voorbeeld. Maar toen de verschillende versie van Guerrilla haar nieuwste game werden onthuld, ontbrak er opvallend genoeg een gratis upgrade. Het was dan ook niet zo heel vreemd dat er vervolgens furieus werd gereageerd door duizenden fans.
Een dag later kwam Sony met een verklaring dat er ‘een fout’ was gemaakt en dat er wel degelijk een gratis PS5 upgrade was inbegrepen. Een foutje door een enorm bedrijf bij één van de grootste releases van het jaar, terwijl één specifieke, duurdere, digitale versie wel beide versies had inbegrepen. Ja ja, Sony, heel geloofwaardig. Het is echt niet zo dat de game precies buiten de ‘deadline’ zou vallen door het recente uitstel. En in de mededeling dat Horizon Forbidden West toch wel een gratis upgrade zou krijgen, werd dus afgesloten met het nieuws dat toekomstige cross-gen titels niet dezelfde behandeling zouden krijgen. Geen gratis upgrade dus voor God of War Ragnarok of Gran Turismo 7. Pech gehad.
ps5 vs xbox series xf1594719334

Trap tegen de schenen

Het is de volgende trap tegen de schenen van gamers door Sony. De gaming-gigant is natuurlijk al begonnen met de mededeling dat de prijs van alle first party PS5 games verhoogd zal worden naar 75 euro voor een fysieke versie en 80 euro voor een digitale versie. Want voor digitale versies zijn natuurlijk heel hoge distributiekosten en wordt er echt niet dik geprofiteerd over de rug van spelers die de All-Digital Edition van de PlayStation 5 in huis hebben gehaald.
De reden voor de flinke prijsverhoging is volgens Sony omdat het maken van games steeds duurder wordt. Daar zullen we niet over twisten, want AAA projecten worden steeds groter en er zijn meer ontwikkelaars voor nodig. Maar ondertussen worden games ook steeds meer verkocht en zal er niet veel verandering aan de winst die er wordt gemaakt. Sterker nog, met een prijskaartje van 75 of 80 euro, zal er waarschijnlijk nog meer winst worden gemaakt.
Grote concurrent Microsoft heeft de prijzen van haar titels niet verhoogd. Je kan al die games zelfs veel goedkoper scoren, want je kan alle first party games van die uitgever juist vanaf dag één spelen via de Xbox Game Pass. En Microsoft heeft duidelijk gemaakt voorlopig al haar op de Xbox One én Xbox Series X uit te brengen, inclusief een gratis next-gen upgrade.
Het is te hopen dat de voorsprong van Sony snel slinkt ten opzichte van Microsoft, want wanneer één van die bedrijven niet meer de moeite hoeft te doen om gamers voor zich te winnen, is de consument de dupe. Alle goodwill die Sony heeft opgebouwd ten tijde van de PlayStation 4 is voor veel gamers in ieder geval verdwenen als sneeuw voor de zon.