Column: Neres opgepakt? Waarom zien we niet meer voetbalschandalen in FIFA?

Article
zondag, 30 mei 2021 om 10:00
fifa 21f1603192410
Inmiddels weet je misschien wel dat Ajax-speler David Neres opgepakt is in Brazilië, maar toch zien we daar nooit iets van terug in voetbalgames. Een gemiste kans, want met meer realisme wil je namelijk ook meer voetbalschandalen in FIFA zien.
De laatste jaren zien we dat ontwikkelaar EA Sports stukje bij beetje meer wil inzetten op realisme in de populaire voetbalgame FIFA. Als je dan nieuws leest dat een speler als David Neres opgepakt is in Brazilië, dan is het toch wel opvallend dat we daar weinig van terugzien. Zeker aangezien we het wel hebben gezien bij de teamgenoot van David Neres, André Onana, die gewoon werd verwijderd uit FIFA 21 vanwege het dopingschandaal dat om hem heen hangt.
Het zou eigenlijk wel positief zijn als we meer voetbalschandalen in FIFA zijn, want het zou ons, als voetballiefhebbers, veel beter betrekken bij de game. Zeker als je kijkt naar een gamemodus zoals The Journey, die een paar jaar geleden geïntroduceerd werd, waar een verhaallijn centraal staat. Je zou toch verwachten dat als je meer een verhaal wil vertellen in je games, dat een aantal voetbalschandalen er toch in terugkeren.
fifa 19 the journeyf1581420151

Schandalen in The Journey

Nou is het niet zo dat voetbalschandalen, zoals dat Neres opgepakt is, letterlijk vertaald hoeven te worden, want het zou best lastig worden om dat allemaal maar live te blijven updaten. Het gaat er meer om dat je de illusie wekt dat je meer voetbalschandalen in FIFA plaatst. Je zou een verhaallijn kunnen maken dat je teamgenoot opgepakt wordt in het buitenland vanwege een illegaal feestje en dat jij daardoor ineens de kans krijgt om te spelen in het eerste team, zomaar een willekeurig voorbeeld.
Aan de andere kant zou EA Sports in een verhaallijn ook keuzes kunnen verwerken. Denk dan bijvoorbeeld aan het mogelijk weglopen uit een wedstrijd omdat jij, of je teamgenoot, racistisch bejegend wordt. Voetbalschandalen gaan namelijk veel verder dan alleen een speler die wellicht doping heeft gebruikt of een speler die is opgepakt in het buitenland, het gaat vaak ook gewoon om clubs en fans die iets doen wat niet door de beugel kan.
Het is opvallend dat EA Sports tot nog toe niet veel heeft gedaan om spelers in de schoenen van een professionele voetballer te plaatsen die veel kritiek krijgt. De ontwikkelaar doet namelijk wel alles om racisme en een toxic cultuur tegen te gaan, al kan je een hele column nog wijden aan hoe succesvol EA daar daadwerkelijk in is, maar maakt het vervolgens niet bespreekbaar door de speler het mee te laten maken. Het is een gemiste kans, zeker als je kijkt naar hoe clubs soms de voetbalwereld op zijn kop proberen te zetten.
fifa2f1607431110

De Super League

Als je meer voetbalschandalen in FIFA wil, dan moet je het eigenlijk wel over de Super League hebben. De oprichting van het Europese supertoernooi is namelijk misschien wel het grootste schandaal van het hele jaar en komt niet vanuit de spelers of de fans, maar vanuit een paar Europese topclubs. EA heeft er vooralsnog niks mee gedaan, waarschijnlijk omdat de competitie eigenlijk ook weer zo dood is als de kansen van het Nederlands elftal op het EK 2021.
Toch gaan er al jaren geruchten over een Super League en dan kom je eigenlijk weer uit bij The Journey en een gebrek aan fantasie en creativiteit uit de hoek van EA Sports. Hoe tof zou het zijn als jij als speler van Real Madrid de keuze tussen je nationale elftal en spelen in de Super League moet maken? Dat soort keuzes kunnen leiden tot een daadwerkelijke immersieve ervaring in de wereld van voetbal. Het zou een stuk beter zijn dan de regenboogwereld die we tegenwoordig maar voorgeschoteld krijgen in The Journey.
De aandacht van EA Sports voor verhaallijnen is tegenwoordig ook verschoven naar Volta, de gamemodus die ons terug moet brengen naar de gloriedagen van FIFA Street. Afgezien van het compleet mislukte idee, zien we hier ook geen voetbalschandalen in FIFA terug. Volta draait namelijk om straatvoetbal, een wereld die maar losjes verbonden is met de voetbalwereld waar wij iedere week weer zo van genieten. Los van de verschijning van een paar iconen en beroemdheden zien we niet veel van de echte voetbalwereld.

EA zag fout in en toch ook weer niet

Eigenlijk ben ik wel een beetje oude koeien uit de sloot aan het halen, want The Journey is na FIFA 19 niet meer teruggekeerd in de franchise. Het is hierna dus vervangen door de verhaallijn in Volta, die nog slechter is dan de financiële gezondheid van FC Barcelona. Het is bijna alsof EA Sports even inzag dat er een fout gemaakt was en dat op de slechtst mogelijke manier probeerde recht te zetten. Misschien zijn meer voetbalschandalen in FIFA niet nodig, omdat heel FIFA gewoon een voetbalschandaal is.
Ergens is het ook gewoon niet heel gek dat we niet meer verhaalcontent in FIFA krijgen, want EA Sports legt de laatste jaren vol de nadruk op Ultimate Team. Eerder deze week kwamen we wel achter de reden van die focus, want EA verdient nogal wat zakcentjes aan de microtransacties in de gamemodus. Uiteindelijk zorgt het er wel voor dat je een game maakt puur voor het geld, in plaats van dat je een game maakt om mensen een authentieke voetbalervaring te geven.
Fans van de franchise schreeuwen al jaren om verandering en diepere verhaalelementen, zoals je die wel ziet bij bijvoorbeeld een NBA 2K, maar het lijkt niet te gebeuren. EA Sports heeft een duidelijke focus en dat kan je de studio eigenlijk ook niet echt kwalijk nemen, want het blijft een bedrijf en een bedrijf moet gewoon winst maken. Het is alleen wel jammer voor de voetbalfans die echt willen ervaren hoe het is om een profvoetballer te zijn en die dus ook meer voetbalschandalen in FIFA willen zien.
fifa 21 ajax arenaf1620046732

Meer voetbalschandalen in FIFA? Concurrentie laat het ook liggen

Het probleem van meer realisme en meer voetbalschandalen in FIFA ligt niet alleen bij EA Sports. De concurrentie doet namelijk de afgelopen jaren ook niet bijzonder veel met de steken die EA laat vallen. Wat zien we nou echt op het gebied van innovatie en het vertellen van verhalen uit de hoek van Konami met PES? Niet veel bijzonders. De enige game die nog een beetje meegaat met de tijd en wat creatiever is in de aanpak, is Football Manager.
De voetbalsimulator die gemaakt wordt door Sports Interactive schotelt je namelijk regelmatig lastige keuzes voor als manager van een club. Zo heb je altijd weer problemen met Brexit waardoor Europese spelers in de Engelse competities worden beschouwd als buitenlandse spelers waar je maar een beperkt aantal van mag hebben. Het voegt een diepere laag toe aan het denken als manager en als voetballiefhebber maakt het Football Manager ook een uitermate verslavende game.
Het is te hopen dat EA Sports en Konami iets leren van wat iemand als Sports Interactive doet met Football Manager, maar ik reken er niet op. Toch, mocht EA stiekem meelezen en nieuwe inspiratie zoeken voor FIFA, dan is er wel een suggestie voor ze. Geef ons een uitgebreide verhaallijn met meer voetbalschandalen in FIFA. We zullen nog even moeten wachten of we iets nieuws krijgen op next-gen, maar de onthulling kan niet heel ver weg meer zijn.