Column: De Switch heeft een lastig jaar voor zijn zwanenzang

Article
vrijdag, 14 juni 2024 om 22:00
20211005 switcholed8f1633465772
Het is geen geheim meer dat de Nintendo Switch op zijn retour is. De opvolger wordt waarschijnlijk dit jaar nog aangekondigd en de schatting is dat hij volgend voorjaar verschijnt. Maar in de rest van 2024 staat de Switch er dus nog alleen voor en dat wordt interessant.
Nintendo moet nog, maar de meeste andere grote game-uitgevers hebben hun plannen voor het najaar uit de doeken gedaan. Ineens is 2024 er daardoor heel anders uit gaan zien. Van een jaar met een paar sterke titels aan het begin en niet zoveel in de tweede helft, zijn we gegaan naar een jaar dat er gewoon best goed uitziet.
Nintendo draagt daar alleen niet zo heel veel aan bij, tot dusver. Alle first-party games waarvoor we een datum hebben, verschijnen in de zomer. Maar Nintendo zal er niet op zitten te wachten om in het najaar compleet ondergesneeuwd te worden.

Wat doet de Nintendo Direct?

De vraag is alleen of er echt nog iets aan te doen is. Er komt weliswaar een nieuwe Nintendo Direct, waarin we ongetwijfeld wat leuke titels gaan zien. Maar wat kan er groot genoeg zijn om de aandacht op te eisen, zonder dat Nintendo zichzelf in de voet schiet met de line-up voor de Switch 2?
Metroid Prime 4 is nog aangekondigd, maar zelfs als we er optimistisch van uitgaan dat die game dit jaar verschijnt, is het maar de vraag of dat echt een hardloper is. Traditioneel gezien valt dat voor Metroid tegen. Verder kan Nintendo natuurlijk nog een remake uit de hoge hoed trekken, maar ook dat zal waarschijnlijk een druppel op de gloeiende plaat zijn als we het hebben over opvallen naast de concurrentie.

It’s-a me, Astro Bot?

Die concurrentie staat bovendien ineens op Nintendo’s terrein. Astro Bot wordt veel vergeleken met 3D Mario en hoewel Nintendo een beetje kan meeliften op LEGO Horizon Adventures, zit de ingebouwde fanbase voor die game bij een ander platform. Puur met het uitbrengen van een kindvriendelijke game valt Nintendo dit jaar niet op.
Voor de wat oudere kinderen en volwassenen is er bovendien ook geen verkeerd najaar. Zowel Star Wars Outlaws als Assassin’s Creed Shadows zien er goed uit, er komt een nieuwe Dragon Age en Indiana Jones beleeft een groot avontuur. De concurrentie is op alle vlakken moordend.
nintendo switch mini 5 oplossingen voor ontbrekende features 149148 1

Even volhouden

En terwijl andere uitgevers alles uit de kast halen, zit Nintendo duidelijk in een overgangsperiode. Daar zal het bedrijf ongetwijfeld al rekening mee hebben gehouden. Het feit dat de opvolger bevestigd is, betekent dat Nintendo er waarschijnlijk vrede mee heeft als de Switch vanaf nu niet zo’n grote geldprinter is als eerst.
Het bedrijf is ook berucht om zijn onvoorspelbaarheid: er kan wel degelijk ineens een grote titel op het programma staan, zonder dat het een remake of minder grote franchise is. Of de Switch nu stilletjes verdwijnt, of er ineens een klapper voor de deur staat, beide situaties zijn interessant. Maar zoals het er nu uitziet heeft Nintendo bij toeval een lastig jaar te pakken om in de laatste dagen van een console-generatie te zitten. Het zou geen heel grote verrassing zijn als de Switch nauwelijks onderwerp van gesprek is in zijn laatste najaar als Nintendo’s belangrijkste product.