Dit wist je nog niet over deze leuke PS5-exclusive

Article
zaterdag, 15 juni 2024 om 9:00
astro bot
Over een paar maanden komt PlayStation met Astro Bot, dat zich op het eerste gezicht best kan meten aan Mario. Dat blijkt al heel goed uit de trailer, maar die kan je niet alles over de game laten zien. Dit wist je bijvoorbeeld vast nog niet over de gameplay van Astro Bot.

Geheimpjes met de DualSense

De grootste functie van Astro’s Playroom was spelers kennis laten maken met de PlayStation 5 en dat in het bijzonder de DualSense. Er zaten dan ook veel levels en power-ups in die game die lieten zien wat de controller allemaal kan. Hoewel Astro Bot geen tech demo is, neemt het team nog steeds veel tijd om te kijken wat er nog meer mogelijk is met de DualSense.
In de trailer is bijvoorbeeld te zien hoe Astro in een spons verandert, iets dat alleen maar zo is gekomen omdat de ontwikkelaars zich afvroegen of de adaptive triggers het gevoel konden nabootsen dat je krijgt wanneer je een spons uitknijpt. Ook kun je met de DualSense geheimen vinden in de game: Astro voelt soms aan de muren en als de textuur verandert merk je dat in de DualSense en heb je waarschijnlijk een muur gevonden die een geheim verbergt.

Alleen maar leuk

Een platformer staat of valt met hoe goed het voelt om de hoofdpersoon te besturen en rond te laten rennen in de wereld. In een goede platformer heb je vaak al plezier voor je iets bereikt. Ook Astro Bot probeert je te laten genieten van dingen die er niet toe doen.
Af en toe zul je in een level zomer een plek tegenkomen waarin je bijvoorbeeld kunt proberen een goal te scoren tegen een robot-keeper. Of misschien is er ergens een voorwerp dat geen andere functie heeft dan dat je kan zien hoe het reageert als je er op springt. Je kunt ze helemaal links laten liggen, maar het voelt goed om wel even te kijken wat er aan de hand is.

Power-ups

Er zijn natuurlijk platformers waarin je alleen kan vertrouwen op je eigen skills met de basismoves van je personage. Maar vaak zijn er ook allerlei manieren om tijdelijk een andere vaardigheid te krijgen. Dat kwam al geregeld voor in Astro’s Playroom.
Aangezien Astro Bot vele malen groter is, zijn er ook allerlei nieuwe power-ups. Astro kan bijvoorbeeld veranderen in een bubbel, of hulp krijgen van een robothond. In sommig gevechten zul je ook een power-up kunnen gebruiken om de strijd wat eerlijker te maken.

Een pittige uitdaging

Astro heeft een vriendelijk gezicht en past wat dat betreft prima tussen de klassieke platformhelden, die vaak ook door kinderen heel leuk gevonden worden. De moeilijkheid in Astro Bot is dan ook niet heel hoog. Tenminste, als je de game gewoon uit wil spelen zul je het niet al te moeilijk krijgen.
Maar wie wel op zoek is naar een uitdaging kan die zeker vinden. Soms kom je op een planeet terecht die je flinke zweethandjes kan bezorgen. Als dat te erg wordt kun je altijd gewoon terug naar het luchtige avontuur, maar je hoeft niet te denken dat Astro Bot te makkelijk voor je is.

Nu we er toch zijn…

Aangezien Asto in zijn vorige game de geschiedenis van PlayStation vierde, waren er wat bekende verschijningen in die titel te vinden. Helden uit andere PlayStation-games kwamen geregeld voorbij. Ook in Astro Bot zijn er wat bekende en minder bekende PlayStation-helden te vinden.
Sommige van deze cameo’s gaan bovendien een stapje verder. Sommige van de bots die verkleed zijn als PlayStation-helden lijken een level vrij te spelen wanneer je ze redt. Hoe dat precies zit is nog niet bekend, maar het ziet ernaar uit dat je wat grotere eerbetonen gaat vinden aan andre PlayStation-games dan in Astro’s Playroom.