Column: 2021 wordt een verschrikkelijk gamejaar

Article
vrijdag, 02 april 2021 om 11:00
ps5 vs xbox series xf1594719334
Ondanks het coronavirus is 2020 een geweldig gamejaar geworden, met de lancering van de next-gen consoles en vele toppers. In zijn column legt Ralph alleen uit waarom 2021 een verschrikkelijk gamejaar gaat worden.

De next-gen kater komt later

Al sinds ergens in 2019 keken we er naar uit: de lancering van de next-gen consoles. De afgelopen generatie heeft namelijk met ruim zeven jaar een lang leven gehad. En op een gegeven moment willen we natuurlijk betere hardware zien om de volgende stap in gaming te zetten. In 2020 werden de next-gen consoles dan ook eindelijk officieel aangekondigd en kwamen Sony en Microsoft allebei met de mededeling dat we ‘voor de feestdagen’ met de apparaten aan de slag kunnen.
Het coronavirus zorgde ondertussen alleen voor steeds meer problemen, waaronder de sluiting van de fabrieken in China. De vraag bij velen was dan ook of de lancering aan het einde van 2020 wel kon doorgaan, maar volgens Sony en Microsoft was het geen enkel probleem: de next-gen revolutie kon gewoon plaatsvinden.
Nu weten we dat de lancering inderdaad kon doorgaan, maar slechts voor een kleine groep gelukkige gamers. Natuurlijk verwachten we bij elke lancering van een nieuwe console tekorten - dat is immers de vorige twee generaties ook gebeurd - maar als het aankomt op de PlayStation 5 en Xbox Series X kunnen we spreken van een nieuwe generatie tekorten. Ruim vier maanden na de lancering moet je alsnog geluk hebben om een PS5 of Xbox Series X te bemachtigen of je moet de hoofdprijs betalen op Marktplaats of Ebay. Thanks, but no thanks.
gran turismo 7 headerf1616517810

Meer vertraging dan de NS

Heb je uiteindelijk je handen kunnen leggen op één van de next-gen consoles, dan is er nog een probleem. En eentje die eigenlijk nog veel groter is dan het gebrek aan consoles door het enorme chiptekort. De line-up aan echte next-gen games om de spierballen van de PlayStation 5 en Xbox Series X te tonen is nogal klein. En ook daar kijken we niet zo vreemd van op, want de launch line-up valt bij veel lanceringen nogal tegen. Maar als we naar de horizon kijken, dan lijkt daar binnenkort ook niet veel verandering in te komen.
2021 had er namelijk alle schijn om een fantastisch gamejaar te gaan worden. Er stonden enorm titels op de releaselijst waar wij warm voor aan het lopen zijn. Maar we gebruiken bewust de verleden tijd van ‘staan’. Eén voor één zijn namelijk veel grote releases omgevallen als dominostenen, waarvan velen nu pas gepland staan voor 2022 of later. Gran Turismo 7, Vampire The Masquerade - Bloodlines 2, Gotham Knights, Destiny 2: The Witch Queen, Hogwarts Legacy… Allemaal grote titels die dit jaar in ieder geval niet zullen verschijnen. En dan zijn er ook nog titels waarvan een release in 2021 zeer twijfelachtig is, zoals Horizon Forbidden West en Elden Ring.
Het lijkt er daarnaast ook niet op dat er veel invallers komen voor deze games. Er worden nog een aantal aankondigingen voor 2021 verwacht zoals Battlefield 6 en The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2, maar dat is nog puur giswerk. Het coronavirus lijkt nu simpelweg echt roet in het eten te gooien, omdat de vele toppers die in 2020 zijn uitgekomen al bijna af waren en alleen vanuit huis afgemaakt moesten worden. Het wordt een stuk lastiger wanneer de core van een game gemaakt moet worden achter de ontbijttafel in plaats van naast elkaar op kantoor.
e3 2021 gamescom 2021f1615221492

Geen grote game-evenementen in 2021

Dus we hebben voor veel gamers nog geen next-gen console het grootste gedeelte van het jaar en een schrikbarend laag aantal game releases. Problemen die vervelend zijn, maar die we ook in andere jaren voorbij hebben zien komen. Maar in ieder geval hadden we in die jaren nog andere dingen om ons mee te vermaken.
Want als klap op de vuurpijl moeten we het in 2021 ook nog eens doen zonder grote, fysieke game-evenementen. Die kriebels die je krijgt vlak voor de grote presentaties bij de E3, de massa’s gamers die voor het eerst met hun most anticipated game aan de slag kunnen op de gamescom, de rariteiten op de Tokyo Game Show.. daar kan dit jaar allemaal een dikke, vette streep doorheen gezet worden. Uiteraard zullen er digitale evenementen worden gehouden als vervanging, maar dat geeft nooit hetzelfde gevoel en plezier.
Het is duidelijk dat 2021 simpelweg een verschrikkelijk gamejaar gaat worden. Maar om op een positieve noot te eindigen, door al die vertraging is de kans wel groot dat 2022 misschien wel één van de beste gamejaren ooit gaat worden met alle toptitels die we nog ‘tegoed’ hebben. Ik ga alvast een lange winterslaap houden...

Populair Nieuws