De beste tv-series van 2019 - De absolute toppers

Article
zaterdag, 28 december 2019 om 16:00
vijf redenen om uit te kijken naar star wars the mandalorian de eerste disney serie 154214 1f1581525957
Dit jaar stond bol van de toffe series. Er waren veel nieuwe seizoenen van bekende series, maar ook genoeg nieuws om van te smullen. Maar wat waren nou de beste series van 2019? Wij zetten er tien op een rijtje voor je! Heb je de popcorn al klaar staan?

The Mandalorian

Wie maar geen genoeg kan krijgen van Star Wars kan zijn geluk niet op dit jaar. Naast de conclusie van de Skywalker Saga en een toffe Star Wars-game in Jedi: Fallen Order, is ook de Star Wars-serie The Mandalorian in première gegaan. De serie staat nu al bekend om zijn meme-machine: Baby Yoda. Iedere aflevering waarin de kleine baby te zien is weet de mini Yoda wel de show te stelen.
Gelukkig is het verhaal ook nog eens interessant, want The Mandalorian gaat over een Mandalorian die als premiejager in het universum probeert te overleven. Wanneer hij de kleine baby ontmoet, krijgt hij het al snel zwaar te verduren. De serie speelt zich dan ook af als een oude western waarbij flink de tijd wordt genomen en het verhaal uitgestrekt wordt over acht afleveringen. Met toffe personages en nog betere actie is dit een serie waar iedere Star Wars-fan in ieder geval even mee zoet is.
warrior 1f1575589684

Warrior

Onlangs werd de serie Warrior uitgebracht. Het is een serie die geïnspireerd is op de boeken van Bruce Lee. We volgen Ah Sahm, een Chinees die naar Amerika gaat om zijn zus te zoeken. Eenmaal daar aangekomen wordt hij verkocht. Hij heeft zelf weinig te zeggen over zijn leven. In deze tijd in San Francisco zijn de blanken het superieure ras en is de rest minderwaardig. Sahm wordt verkocht aan een Chinese criminele familie.
Het blijkt dat hij aardig kan vechten. Dit zorgt voor hele smaakvolle intensieve vechtpartijen. De serie is een genot om naar te kijken door het personage Sahm en wat hij allemaal meemaakt. Het enige dat jammer is, is dat de serie veel naaktscènes bevat en meer bloot laat zien dan nodig is. Dat neemt niet weg dat de serie vermakelijk is om te kijken. Je hebt er wellicht nog niet van gehoord, maar neem van ons aan dat het de moeite waard is! Een serie voor zij die houden van vechtkunsten en lusten.
watchmen serief1574773364

Watchmen

Voor wie dit jaar naar de serie zoekt die 2019 het beste beschrijft heeft hierbij het antwoord. Op ieder vlak is de serie van Damon Lindeloff een schot in de roos dankzij briljant schrijfwerk, een sterrencast die stuk voor stuk complexe personages op zich nemen. Hierdoor zit je constant geboeid aan de televisie gekluisterd gedurende het 9 aflevering-durende seizoen.
De serie dient enigszins als een vervolg op de bekroonde Watchmen stripboekenreeks van Alan Moore en haalt anderzijds maatschappelijke onderwerpen aan waarover kijkers nog lang discussiëren. De serie speelt zich 34 jaar na de stripboekenreeks af in 2019 en toont een alternatieve blik op hoe superhelden een effect hebben op de samenleving. We kunnen je wel meer details geven, maar het is eigenlijk veel toffer om de serie te kijken zonder er al te veel over te weten. Het hele eerste seizoen van Watchmen is nu te zien op Ziggo Films en Series (X)L.
the witcher 5f1575477644

The Witcher

The Witcher is nog maar net uit, maar wij bij XGN zijn verrast door het resultaat. Voor vele mensen stond het weekend van 20 december bekend als Witcher Weekend. Ook wij hebben in het weekend op de bank gelegen, een bak popcorn gepakt en de buis aangezet voor een wilde jacht (snappie? Witcher, The Wild Hunt?) Veel mensen hadden hoge verwachtingen voor de serie, maar komen ze die ook na? Kort samengevat, ja. Lang samengevat? The Witcher had een perfecte introductiescène waarin Geralt zijn vaardigheden toont met een episch gevecht.
De makers van de serie houden zich aan de regels van de echte wereld door belangrijke karakters geen "Plot Armor" te geven (wat vrij moeilijk is in een magische wereld). De belangrijke karakters zijn geen goden, maar mens en dat wordt duidelijk getoond. Toch is er nog een duidelijk verschil tussen een mens en Witcher.
Iets wat perfect laat zien wat voor rol Geralt heeft in het verhaal en goed de rollen neerzet voor de toekomst van The Witcher. Verder is het acteerwerk geweldig, maar dat is te verwachten met het budget. Toch zijn er ook nadelen. De eerste paar afleveringen hadden een lange opbouw. De opbouw zorgt wel voor een geweldige paar laatste afleveringen maar zo'n lange opbouw gaat ten koste van afleveringen en tijd. Maakt dit uit? Nee, want er komt een tweede seizoen.
his dark materialsf1574777066

His Dark Materials

His Dark Materials is de nieuwe serie op de streamingdienst HBO. Het gaat over een meisje genaamd Lyra. Ze komt erachter wat haar oom doet in het Noorden, dat Het Magisterium Lord Asriel dood wil hebben en The Gobblers kinderen ontvoeren. Lyra komt terecht in een situatie waar ze niet meer uit kan komen en werelden kan veranderen.

De reden waarom dit een van de beste series is op dit moment of zelfs aller tijden, komt doordat het verhaal iets is wat je nog nooit hebt gezien in een film of serie. Het is onvoorspelbaar, het is spannend, emotioneel en de daemons in de serie zijn goed gemaakt met de special effects. Ook de omgevingen zijn mooi. Bovendien is de muziek gemaakt door dezelfde componist die Modern Warfare 2 heeft gecomponeerd en vaak samen met Hans Zimmer heeft samen gewerkt.
chernobyl review 2f1571346454

Chernobyl

Dit is zonder twijfel een van de beste series van afgelopen jaar. Iedereen heeft weleens gehoord van de kernramp Tsjernobyl. Een ware ramp in de geschiedenis. Daar is nu een HBO-serie van gemaakt: Chernobyl. In 5 afleveringen krijgen we te zien wat er is gebeurd in 1986 en hoe een ramp van zo’n grote proportie plaats heeft kunnen vinden.
De serie begint met iemand die cassettebandjes inspreekt en herinneringen ophaalt. Het zijn de herinneringen van een beroemde chemicus die een grote rol heeft gespeeld destijds. De serie valt zwaar op de maag want er wordt in beeld gebracht hoe ziek mensen werden. Kijk dan ook niet vreemd op als mensen opeens in elkaar zakken, bloed beginnen te spugen of hun vel compleet begint los te laten Het is een heftige serie. Voor een ieder die meer wil weten wat er gebeurde in 1986 is het een aanrader.
formula 1 drive to survive seizoen 2 scheurt in 2020 naar netflix 152980 4

Formula 1: Drive to Survive

Ben je helemaal wild van Max Verstappen of Formule 1? Dan heeft Netflix een geweldige serie voor je in petto, namelijk: Formula 1 Drive to Survive. Dit is een docu-reeks die kijkers in 10 afleveringen behind the scenes meeneemt naar het Fomule 1 kampioenschap in 2018. Dit is het tijdperk waarin Red Bull twee coureurs heeft: Daniel Ricciardo en Max Verstappen. Ricciardo droomt er als klein kind van om kampioen te worden. Ondertussen schijnt Verstappen een talent te zijn en kan Red Bull kampioen worden met de jongste coureur ooit.
De documentaire bevat diverse interviews met de rijders zelfs, alsook allerlei andere mensen die een grote rol spelen in Formule 1. De focus ligt daarbij absoluut niet op het Red Bull team. Eigenlijk komt elk team en elke racer aan bod. Het is de ideale manier om meer te weten te komen over de mensen achter het rijden. Tijdens een race ben je al gauw gewend om te kijken wie het snelst rijdt en weet je wellicht niet eens iedereen wie de mensen achter de races zijn. Perfect dus om wat meer te weten te komen! En net als een echte race wordt alles nog best wel spannend gebracht.
russian dollf1577131046

Russian Doll

Het zal je maar gebeuren: je bent pas 36 en wordt vervolgens de hele tijd wakker op dezelfde dag. Het overkomt gamedesigner Nadia (Natascha Lyonne) in Russian Doll. Ze sterft continu om steeds weer wakker te worden op haar verjaardag. De plek liegt er ook niet om: ze ontwaakt steeds op een toilet. De vraag is alleen waarom ze precies in deze time loop terecht is gekomen. De serie telt 8 afleveringen op Netflix.
De afleveringen zijn vrij pittig, want Nadia overkomt van alles: ze valt van een trap, wordt aangereden door een taxi, vriest dood en er gebeuren nog veel meer heftige dingen. Daar komt bij dat ze ook nog eens coke gebruikt heeft voor de doodging. Russian Doll is alles behalve standaard en een fascinatie om naar te kijken!
dark crystalf1577130960

The Dark Crystal

The Dark Crystal is ook weer een aparte show. Deze Netflix serie gaat over een groepje Gelflings die zich verzet tegen de rare Skeksis beesten. Nadat de enge Skesis een nieuwe bron van onsterfelijkheid ontdekken, vermoorden ze de Gelflings voor hun levensvocht en brengen ze heel Thra in gevaar.

Deze serie is een prequel op de film ‘’The Dark Crystal” van Jim Henson. De reden waarom deze serie goed is, komt doordat het verhaal leuk en spannend is, maar ook mede door het werk van de poppen. De oude film stond ook bekend om het gebruik van poppen in plaats van CG effecten en deze serie stelt in dat aspect ook niet teleur. Het poppenwerk is fantastisch en komt realistisch over. Naast dat komt het verhaal soms toch een beetje langdradig over, maar voor de rest is het een topserie met een sterke cast zoals: Mark Hamill, Keegan-Micheal Key, Bill Hader, Sigourney Weaver, Benedict Wong, Simon Pegg en Nathalie Dormer!
euphoriaf1577132586

Euphoria

Wie dit jaar genoeg heeft van bovennatuurlijke fantasy series kan met Euphoria genieten van een gloednieuwe HBO-serie die niet bang is om de grens op te zoeken. De serie gaat over een tiener genaamd Rue (fantastisch gespeeld door Zendaya) die thuiskomt nadat ze een tijdje bij een afkickkliniek onderdak vond. De serie legt de focus dan ook op hoe Rue (en andere tieners) omgaan met onder andere drugs, trauma en seks.
Het klinkt als de zoveelste dramaserie die deze onderwerpen belicht, maar het is juist de delicate balans die Euphoria weet te vinden die de serie zo goed maakt. Zo wordt de kijker uitgedaagd om door te kijken, wat niet altijd gemakkelijk is vanwege het pijnlijk realistische beeld dat de serie schetst. De serie heeft acht afleveringen die het meer dan waard zijn om te kijken. Al helemaal als je ook nog eens van prachtig camerawerk houdt.