De beste shooters op PS5 - Knallen met de DualSense

Article
zaterdag, 10 juli 2021 om 9:00
returnal 5f1624964320
De PlayStation 5 is ondertussen alweer flink wat maanden uit en heeft in die tijd een mooie portfolio opgebouwd, waaronder voor shooter liefhebbers. Dit zijn de beste shooters die je nu kan vinden op de PS5!

Returnal

Ontwikkelaar Housemarque is recent overgenomen door PlayStation Studios en dat is niet zonder reden. De studio is namelijk verantwoordelijk voor een aantal interessante games, waarvan Returnal de meest recente is.
In Returnal stappen spelers in het ruimtepak van de space pilot Selene. Zij is neergestort op de planeet Atropos, waar ze vast is gekomen in een time loop. Elke keer wanneer ze sterft door één van de vele gevaren op de mysterieuze planeet, wordt ze weer wakker op de dezelfde plek aan het begin. Zie het als een buitenaardse versie van Groundhog Day of Happy Death Day.
Elke keer dat je sterft in Returnal, betekent het dus game over, maar dat betekent niet dat je helemaal met lege handen komt te staan. Zo zal je weapon traits behouden, een extra consumable slot, voorwerpen die je hebt gevonden komen in de loot pool terecht en belangrijke items blijven in je inventory. Maar denk maar niet dat je gewoon weer hetzelfde level in zal lopen, want elke keer wordt de wereld van Returnal willekeurig opgebouwd. Een titel waar je dus lekker veel tijd in kan steken en waar de volhouder als overwinnaar uit de bus komt!
black ops fif1598527143

Call of Duty Black Ops Cold War

Als we het over shooters hebben, dan kunnen we natuurlijk niet om de naam Call of Duty heen. Aan het einde van 2020 is de allereerste titel in de franchise op de consoles verschenen met Call of Duty Black Ops Cold War.
In het verhaal gaan we terug in de tijd, want Cold War speelt zich af tussen de eerste Black Ops en Black Ops II. Spelers moeten achter de Sovjet-spion Perseus aan, die de machtsverhouding in de Koude Oorlog wil laten tippen naar de kant van de Sovjet-Unie. Als CIA-officier moet je dat natuurlijk koste wat kost voorkomen, samen met een aantal bekende namen in de Black Ops-reeks, zoals Alex Mason.
Hoewel de campagne van Black Ops Cold War leuk is om te spelen, is het hoofdgerecht natuurlijk de multiplayer. Je kan weer aan de slag in veel verschillende modi om het tegen andere spelers op te nemen, of werk samen in de co-op Zombies modus. En als je even het geld niet hebt voor Call of Duty Black Ops Cold War, dan kan je je nu ook vermaken met de gratis Battle Royale game Call of Duty Warzone.
ratchet and clank rift apartf1611146102

Ratchet & Clank: Rift Apart

Eén van de games die het beste de kracht en mogelijkheden van de PlayStation 5 laat zien, is zonder twijfel Ratchet & Clank: Rift Apart. Het was alweer een tijdje geleden dat het iconische duo een nieuwe game had gekregen, maar met de lancering van de PS5 vond Insomniac Games het hoog tijd om het tweetal weer uit de stal te halen.
Deze keer moeten Ratchet en Clank alleen niet met z’n tweeën het universum redden. Nadat ze namelijk per ongeluk in een andere dimensie terechtkomen, komt Ratchet een andere Lombax genaamd Rivet tegen. De extra hulp is hard nodig ook, want in de andere dimensie is Doctor Nefarious nooit verslagen en regeert een andere versie als Emperor Nefarious. De onderdanen zien alleen niet het verschil tussen de keizer en Doctor Nefarious, dus grijpt de bekende villain meteen de macht.
Zoals we van de Ratchet & Clank games gewend zijn, mag je tijdens het avontuur er weer lekker op los schieten. Dat mag je niet alleen doen met een heel scala aan unieke wapens, maar ook met een tool genaamd de Dimensionator, waarmee je een portal naar een andere dimensie kan openen. Daarmee heeft Rift Apart een compleet nieuwe laag aan gameplay, die ook nog eens op indrukwekkende wijze tentoonstelt waar de hardware van de PS5 toe in staat is.
control ultimate editionf1602499623

Control Ultimate Edition

Ontwikkelaar Remedy Entertainment heeft ons door de jaren heen getrakteerd op een heel scala aan interessante en baanbrekende games. Van de noir detective Max Payne tot aan de mysterieuze avonturen van Alan Wake. En met Control heeft Remedy de volgende interessante shooter geleverd.
In de game begint het allemaal met een sollicitatiegesprek voor Jesse Faden, bij de Federal Bureau of Control. Binnen de kortste keren treft ze de director alleen dood aan en wordt zij zelf aangeven als de plaatsvervanger. Dat is nodig ook, want het gebouw waar de FBC is gevestigd - The Oldest House - wordt overlopen door bovennatuurlijke wezens gecontroleerd door een entiteit genaamd The Hiss.
Control speelt zich compleet af in The Oldest House, maar maakt daarbij gebruik van Metroidvania-elementen, waarbij je nieuwe wapens en krachten kan vrijspelen die je nodig hebt om geheime deuren te openen of obstakels te verwijderen. En naarmate de game vordert zal je niet alleen niet gameplay-mogelijkheden krijgen, maar ook antwoorden op de vele, vele vragen die je zal hebben.
doom eternalf1578654202

DOOM Eternal

Sinds de reboot in 2016 is DOOM weer helemaal terug in de shooter-wereld en dat heeft ontwikkelaar id Software nog eens duidelijk gemaakt met DOOM Eternal. Als je op zoek bent naar een explosieve achtbaan waarbij de adrenaline door je aderen giert, dan hoef je niet verder te zoeken dan deze shooter.
Zoals gebruikelijk moet je met de Doom Slayer het weer opnemen tegen hordes aan demonen, die dit keer groter zijn dan ooit. De legers uit de hel staan dan ook op het punt van overwinning, nadat ze de Aarde hebben veroverd en de mensheid voor een groot gedeelte hebben vernietigd. Er staat alleen één persoon hun einddoel in de weg: jij.
Omdat de demonen sterker en groter zijn dan ooit tevoren, krijg je gelukkig van id Software ook een paar nieuwe gadgets. Zo kan je een grappling hook gebruiken om door levels heen te komen, maar ook om een demoon zo groot als een huis te beklimmen en hem te trakteren op een volle lading lood in zijn gezicht. DOOM Eternal is bloederig, hard en bruut en daarmee een perfecte sequel op de bijna perfecte DOOM reboot!
borderlands 3 pcf1575022249

Borderlands 3

De Borderlands franchise is de laatste jaren zo populair geworden dat er zelfs een film en een spin-off aan zit te komen. En heel verrassend is dat ook niet, want de games van Gearbox Software mixen ijzersterke looter shooter mechanics met een bizarre wereld en bergen aan zwarte humor.
Het universum van Borderlands wordt in het derde deel letterlijk en figuurlijk flink uitgebreid, want in plaats van alleen Pandora zijn er meerdere planeten te bezoeken. Daarmee wordt de diversiteit in flora en fauna exponentieel vergroot en dat geldt natuurlijk ook voor het bekende wapenarsenaal. Het is zo gek niet te bedenken of het wapen zit wel in Borderlands 3.
Die diversiteit en keuzevrijheid komt ook terug in de Vault Hunters waar je uit kan kiezen. Stuk voor stuk hebben ze unieke speelstijlen en builds, waarbij je ook nog eens de keuze krijgt tussen drie verschillende abilities. Borderlands 3 vraagt dan ook om meerdere playthroughs, wat nog veel leuker wordt samen met je vrienden in co-op.