De beste PS4 games op een rijtje - Het volledige overzicht van exclusieve titels!

  Sony heeft met de PlayStation 4 een goudmijntje in handen en dat heeft deels te maken met de exclusieve games. Met de volgende generatie in het vizier is het tijd om de beste PS4 games die exclusief zijn voor het platform op een rijtje te zetten. We zetten nu niet tien, maar alle 34 voor je op een rijtje!

  Aangezien er ontzettend veel games zijn op de PlayStation 4 hebben we in deze lijst alleen de exclusieve games van Sony Interactive Entertainment (SIE) staan. Dit is de branche binnen Sony die verantwoordelijk is voor exclusieve games op Sony-platformen. Dit betekent dat pareltjes als Yakuza 6: The Song of Life en Persona 5 niet in deze lijst te vinden zijn. Die zijn namelijk ontwikkeld door SEGA en Atlus.

  34. Knack (Metacritic: 54)

  We beginnen deze lijst met beste exclusieve PS4 games met Knack, één van de eerste games die je op de PlayStation 4 kon spelen. De game werd niet al te goed ontvangen, omdat het meer leek op een demo die de prestaties van de PS4 liet zien dan een game die daadwerkelijk leuk was om te spelen. Het spelen werd namelijk al snel saai en was met uitstek ontzettend frustrerend en dat terwijl het bedoeld was als kinderspel!

  33. Chimparty (Metacritic: 62)

  De Playlink-game Chimparty geeft je de mogelijkheid om met maximaal vier spelers de strijd met elkaar aan te gaan in verschillende minigames. Deze zijn leuk om een paar keer te spelen, maar daar blijft het ook wel bij. Er zijn simpelweg leukere (Playlink-)games te vinden op de PlayStation 4, dus vandaar dat de game zo laag staat in het overzicht van de beste exclusieve PS4 games.

  32. The Order: 1886 (Metacritic: 63)

  Ook wist The Order: 1886 een wat mindere indruk achter te laten ondanks de visuele pracht en praal. De game is alleen niet zo leuk om te spelen, omdat de gameplay voornamelijk bestaat uit een paar keer drukken op een knop via quicktime events. Wat het allemaal niet beter maakt is het feit dat de game ontzettend kort is, terwijl de wereld juist zo ontzettend interessant is. Het is een leuke game die je voor een paar euro een keer in de aanbieding zou kopen, maar bij lange na niet één van de beste PS4 games die je exclusief op het platform kan vinden.

  31. SingStar Celebration (Metacritic: 65)

  Karaoke zorgt in de meeste gevallen voor een leuk feestje en met SingStar Celebration kun je dat nu ook gemakkelijk vanuit huis doen. Zo gebruik je je smartphone als microfoon en ben je klaar om de longen uit je lijf te zingen. Helaas gaat het je ontzettend veel kosten om alle nummers te krijgen, waardoor je sneller geneigd bent om de karaoke-versie van je favoriete nummer op YouTube op te zoeken.

  30. Hidden Agenda (Metacritic: 66)

  Een goede detective kan al snel voor een spannende avond zorgen, maar dat wordt allemaal nog vele malen beter wanneer je zelf bepaalt hoe het verhaal verloopt. Dat is precies wat je in Hidden Agenda doet en dat met maximaal vier spelers tegelijkertijd. Het is dan ook leuk om gezamenlijk te spelen tot je tegen de technische mankementen aanloopt die het spel af en toe plagen. Dat is dan ook precies de reden dat de game niet hoger te vinden is in dit overzicht met de beste exclusieve PS4 games.

  29. Frantics (Metacritic: 68)

  Voor wie maar weinig controllers heeft, maar graag met vrienden een spelletje wil spelen is Frantics de ideale game. Het is één van de vele Playlink-games die je met je smartphone moet spelen. Met 15 minigames kun je flink wat plezier halen met z’n vieren, mits iedereen een beetje verstand heeft van gamen. Er wordt je namelijk niet altijd even goed uitgelegd hoe iets werkt en dat is soms best lastig voor nieuwkomers.

  28. Knack 2 (Metacritic: 69)

  Het vervolg op Knack is de volgende in het overzicht met beste PS4 games die exclusief zijn op het platform. Het tweede deel is stukken beter dan de lanceringstitel van de PS4 dankzij flink wat nieuwe mogelijkheden, waaronder lokale co-op! Helaas is het verhaal niet bepaald diepgaand, maar dat maakt niet zoveel uit nu de gameplay zich richt op platformen en puzzelen. Dat is en blijft ontzettend leuk om te doen.

  27. That’s You! (Metacritic: 70)

  Voor wie goed zijn vrienden denkt te kennen, is That’s You een fantastische game. Het is een Playlink-titel die je met maximaal zes spelers kunt spelen via je smartphone. Wat volgt is een hilarische reis waarin je vragen over elkaar moet beantwoorden en grappige opdrachten moet uitvoeren. Het is een ideale ijsbreker voor een leuke avond, maar is nou niet een game die je een hele avond door wil spelen.

  26. Knowledge is Power (Metacritic: 71)

  Net als That’s You is Knowledge is Power een Playlink-titel, maar dan wel met een ander doel. Het doel van de game is namelijk om de slimste te zijn door zoveel mogelijk trivia-vragen goed te beantwoorden. Het zal je dan ook niet verbazen dat de game veel lijkt op Triviant, maar dan met de mogelijkheid om elkaar flink dwars te zitten. Zo kun je ervoor zorgen dat andere spelers moeilijker het goede antwoord vinden en jij dus sneller als winnaar uit de bus komt.

  25. DriveClub (Metacritic: 71)

  Voor wie totaal geen zin heeft om leuk met andere Triviant te spelen, is DriveClub de ideale oplossing. Hiermee ontsnap je de dagelijkse sleur in een stoere bolide waarna je lekker wat rondjes rondom het circuit kunt scheuren. Hoewel de game bij de lancering niet helemaal lekker uit de verf kwam, is de game inmiddels een stuk leuker om te spelen. Vandaar dat DriveClub op de 25ste plaats staat in dit overzicht met beste PS4 games die je op geen ander platform kunt krijgen.

  24. Killzone: Shadow Fall (Metacritic: 73)

  Op plek 24 vinden we de Nederlandse glorie van Killzone: Shadow Fall, de eerste game die Guerilla Games op de PlayStation 4 uitgebracht heeft. Tevens is het één van de eerste titels die werd uitgebracht op de PlayStation 4 die goed liet zien hoe mooi gamen op de volgende generatie eruit kunnen zien. De game speelde ook een stuk beter dan eerdere delen, maar weet je niet lang genoeg te boeien dat je de game enkele jaren na release nog een keer wil spelen.

  23. Gran Turismo Sport (Metacritic: 75)

  Voor wie het rijden in Driveclub niet leuk vond, heeft Sony nog een andere optie voor je in de vorm van Gran Turismo Sport. Hierin is het racen een stuk realistischer en dat geloof je dan ook direct als je de visuele pracht en praal ziet. Helaas laat de campaign van de game wat te wensen over en dat is dan ook de reden dat je de game niet hoger ziet in deze lijst met beste exclusieve PS4 games.

  22. Everybody’s Golf (Metacritic: 78)

  Voor wie zin heeft in puur plezier kan zijn geluk niet op met Everybody’s Golf. In de game moet je zoals de titel al doet vermoeden lekker golven en je innerlijke Tiger Woods naar boven laten komen. In vergelijking met de rest van de titels op deze lijst kun je dan ook een keer lekker relaxen in plaats van dat het allemaal om spannende momenten gaat. In ieder geval totdat je competitiedrang naar boven komt.

  21. Detroit: Become Human (Metacritic: 78)

  Eén van de recentere games op deze lijst met beste exclusieve PS4 games is Detroit: Become Human, de nieuwste game van Quantic Dream. Net als in hun eerdere games (Beyond: Two Souls, Heavy Rain) word je een intens verhaal voorgeschoteld dat op basis van jouw keuzes anders verloopt. Met meer dan honderd verschillende eindes is er genoeg reden om de game steeds opnieuw te spelen.

  20. Until Dawn (Metacritic: 79)

  Until Dawn weet op het randje de top 20 binnen te sluipen en dat is meer dan terecht. Een verhaal dat doet denken horror-klassiekers uit de jaren ‘80 en dat je meerdere keren wil spelen wegens alle verschillende eindes is de reden om deze game te spelen. De game is ook niet al te lang (ongeveer tien uur), waardoor je met veel plezier de verschillende jumpscares ervaart.

  19. Gravity Rush Remastered (Metacritic: 80)

  De volgende op de lijst met beste PS4 games die je nergens anders kunt spelen is Gravity Rush Remastered. Het is de opgepoetste versie van de PlayStation Vita-titel die je moet spelen als je geen Vita had. Met hoofdpersoon Cat is het namelijk ontzettend leuk om de bizarre wereld te ontdekken en dat met fantastische krachten die je controle geven over de zwaartekracht!

  18. Gravity Rush 2 (Metacritic: 80)

  Wanneer je vervolgens de remaster van Gravity Rush hebt gespeeld, kun je direct door het met tweede deel van de game. Deze kwam in 2017 uit op de PlayStation 4 en is in tegenstelling tot het eerste deel wel speciaal ontwikkeld voor de PlayStation 4. Deel 2 doet op sommige momenten dan ook denken aan Studio Ghibli films en op zo’n vergelijking mag iedere game zeker trots zijn.

  17. inFAMOUS: Second Son (Metacritic: 80)

  Als je ook maar een beetje houdt van superhelden, is inFAMOUS: Second Son de game voor jou! Het derde deel in de reeks geeft je een compleet nieuw verhaal in het universum, waarin je dit keer als Delsin Rowe speelt die de straten van Seattle onveilig maakt. Ten minste, als je kiest voor het boevenpad, want in de inFAMOUS games heb je zelf de keuze om goede- of slechte karma te verdienen dat vervolgens het verhaal beïnvloedt.

  16. God of War III Remastered (Metacritic: 81)

  Hoewel we de remaster van God of War III niet duidelijk kunnen noemen heeft de game toch zeker een mooie plek verdiend in deze lijst met beste PS4 games. God of War is natuurlijk een reeks die exclusief te vinden is op de PlayStation-consoles. Het derde deel kwam oorspronkelijk alleen al uit op de PlayStation 3, maar dat is natuurlijk geen reden om niet van dit bombastische avontuur van Kratos te genieten!

  15. Tearaway Unfolded (Metacritic: 81)

  Ook Tearaway heeft een remaster op de PlayStation 4, maar deze bevat wel nog wat extra content die niet op de PlayStation Vita-versie te vinden was. De game speelt op de PS4 namelijk heel wat anders, aangezien de game oorspronkelijk bedoeld was om alle toeters en bellen van de Vita te tonen. Dit is nu aangepast en gericht op de DualShock 4 controller en dat speelt heerlijk weg.

  14. MLB The Show 18 (Metacritic: 82)

  Voor honkbalfans is MLB The Show ook een plezier om te spelen, maar dat is ook wel logisch. Het is de FIFA onder de honkbal games die je zowel in je eentje als met vrienden kunt spelen. In tegenstelling tot FIFA, is MLB The Show alleen maar te vinden op de PlayStation 4 en is het online spelen niet altijd even leuk. Wanneer je lokaal speelt is het honkballen gelukkig wel een genot en het is dan ook niet vreemd dat de game zo hoog staat in het lijstje met beste exclusieve PS4 games.

  13. The Last Guardian (Metacritic: 82)

  Ook The Last Guardian weet een hoge plaats te bereiken in het overzicht met beste PS4 games die je nergens anders kunt spelen. De meest recente game van het team achter Ico en Shadow of the Colossus wist een flinke indruk achter te laten dankzij de schattige vogelhond Trico. Dankzij slimme puzzels is de game een plezier om te spelen wanneer de besturing meewerkt. Soms kan het namelijk wat hinderlijk zijn als de besturing je tegenwerkt.

  12. Uncharted: The Lost Legacy (Metacritic: 84)

  De meest recente Uncharted-game is de volgende game in het rijtje met beste PS4 games en dat snappen we best. De game brengt je naar prachtige locaties in India met powervrouwen Chloe en Nadine in een spannend avontuur. In eerste instantie zou het een DLC zijn voor Uncharted 4, maar wanneer je de game speelt snap je al snel waarom dit zijn eigen game is. De game bewijst dan ook dat Nathan Drake niet essentieel is voor een leuk avontuur van blockbuster kwaliteit!

  11. MLB The Show 17 (Metacritic: 85)

  Eerder kon je al lezen over MLB The Show 18, maar die game wordt tot op de dag van vandaag nog steeds overklast door de editie uit 2017. Deze versie wist namelijk een flinke indruk achter te laten door slimme AI en een heerlijk gevoel wanneer je de bal goed wist te raken. Als het op honkbalgames aankomt, is dit dan ook de beste versie om te spelen en dat is waarom MLB The Show 17 boven het telg uit 2018 staat op deze lijst met beste PS4 games die je nergens anders kunt spelen.

  10. WipEout Omega Collection (Metacritic: 85)

  Inmiddels zijn we bij de tien beste PS4 games die exclusief zijn op de vierde console van Sony en op de tiende plaats staat de WipEout Omega Collection. Deze collectie bevat twee remasters van eerdere delen waarin je nog sneller dan Sonic moet racen. Dit doe je op een scala aan verschillende tracks en dat met 60fps in 4K (mits je een PS4 Pro hebt). De game raakt voor sommigen dan ook een nostalgische snaar en bewijst dat de game nog steeds fantastisch om te spelen voor nieuwelingen.

  9. Ratchet & Clank (Metacritic: 85)

  De nieuwe twist op het klassieke verhaal van Ratchet & Clank is de volgende game in deze lijst met beste PS4 games. Het is ook meer dan terecht overigens aangezien de game er beter uitziet dan een animatiefilm als Corgi en ook nog eens een leuker verhaal bevat. Deze lijkt veel op het originele verhaal van de PlayStation 2 game, maar wordt verteld vanuit een nieuw perspectief. Combineer dat met de toffe gameplay en je hebt een fantastisch avontuur dat je met plezier speelt!

  8. Uncharted: The Nathan Drake Collection (Metacritic: 86)

  Naast de avonturen van Ratchet & Clank krijg je ook niet snel genoeg van de kapriolen van Nathan Drake en zijn vrienden. Dankzij de The Nathan Drake Collection kun je deze allemaal nog een keer in opgepoetste kwaliteit ervaren op de PlayStation 4. Dit was voor het eerste deel meer dan nodig en ook het tweede deel ziet er nu een stuk beter uit. Combineer dat met technische verbeteringen en je hebt drie fantastische games voor de prijs van één!

  7. Marvel’s Spider-Man (Metacritic: 87)

  Met Delsin Rowe in Seattle de superheld uithangen was een genot, maar het is nog veel leuker om te doen met één van de beste superhelden aller tijden. Dat is dan ook precies wat je mag doen in Marvel’s Spider-Man. Lekker door de straten van Manhattan slingeren en boeventuig in elkaar slaan met het snelle vechtsysteem voelt fantastisch. Dat is dan ook de grootste reden waarom de game zo hoog staat in deze lijst met beste PS4 games die je nergens anders kunt spelen.

  6. Horizon: Zero Dawn (Metacritic: 89)

  Als Nederlanders mochten we al trots zijn op Guerilla Games met de prestaties van Killzone: Shadow Fall, maar er valt nog veel meer lof te geven wegens Horizon: Zero Dawn. De Amsterdamse studio sloeg een nieuwe weg in met deze post-apocalyptische open wereld game waarin je het tegen robotdino’s opneemt. Het resultaat was fantastisch en we kunnen dan ook niet wachten om te zien wat de studio nog voor ons in petto heeft.

  5. Shadow of the Colossus (Metacritc: 91)

  Nu we de top vijf beste exclusieve PS4 games betreden, vinden we de meest glanzende pareltjes van allemaal. De remaster van Shadow of the Colossus staat er dan ook terecht in, aangezien deze nieuwe versie veel problemen van het origineel oplost. Zo is de besturing een stuk beter en ziet de game er op de PS4 Pro erg mooi uit. Het is alleen wel jammer dat de speler zelf moet kiezen of hij of de voorkeur geeft aan grafische kwaliteit of de performance.

  4. Bloodborne (Metacritic: 92)

  De exclusieve titel van FromSoftware voor de PlayStation 4 vinden we terug op de vierde plaats en met goede reden. De game heeft een duister sfeertje waarin je van begin tot eind wordt ondergedompeld en die is ook nog eens toepasselijk aangezien de game bijzonder moeilijk is. Deze uitdaging is een groot onderdeel van het plezier, net als het ontdekken van de geheimen van deze bizarre, gothic wereld.

  3. Uncharted 4: A Thief’s End (Metacritic: 93)

  Het brons in deze lijst met beste exclusieve PS4 games gaat naar het slotstuk van Nathan Drake, namelijk Uncharted 4: A Thief’s End. De game is tot op de dag van vandaag één van de mooiste games die je op de hedendaagse consoles tegenkomt en sluit het verhaal van Nathan Drake op toepasselijke wijze af. Wie de eerdere delen heeft gespeeld, zal het maar moeilijk droog houden en zal daarnaast van begin tot eind genieten van de blockbuster-ervaring die de gameplay biedt.

  2. God of War (Metacritic: 94)

  God of War was de absolute topper van 2018 en weet de zilveren plak in de wacht te slepen op deze lijst. Het nieuwe deel in de reeks weet Kratos opnieuw uit te vinden door een emotioneel meeslepend verhaal voor te schotelen over Kratos en zijn zoontje Atreus (lees als: BOY!). Combineer dat met de heerlijke gameplay die bevredigend is met elke zwaai van je bijl en je hebt een game waar je met plezier meer dan dertig uur in steekt.

  1. The Last of Us Remastered (Metacritic: 95)

  Er kan er maar één de beste zijn en tot op de dag van vandaag is er geen game uitgekomen die exclusief is voor de PlayStation 4 die The Last of Us Remastered weet te overtreffen. Dit heeft verschillende redenen, zoals het fantastische verhaal. Deze gaat van begin tot eind over liefde voor elkaar en dat wordt al snel duidelijk als je kijkt naar de band tussen Joel en Ellie.

  Daarnaast is de gameplay nagelbijtend spannend en ziet de remaster er grafisch stukken beter uit dan de PlayStation 3 versie. Ook bevat de remaster de DLC die zich voor het oorspronkelijke verhaal afspeelt en zich focust op Ellie. Het is het ultieme pakket en de beste PS4 game die je kunt spelen en daarover is geen twijfel mogelijk.

  Geen trek in de beste PS4 games die je nergens anders kunt spelen?

  Mocht je al deze games nu al een keer gespeeld hebben of geen zin hebben in de titels, is dat geen probleem. We hebben namelijk ook de tien beste open world games aller tijden voor je op een rijtje gezet. Met die titels kun je honderden uren achter je beeldscherm zitten zonder je te vervelen.

  Gran Turismo Sport

  Verkijgbaar vanaf 17 october 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.