De top 25 beste op waarheid gebaseerde films!

Article
dinsdag, 30 januari 2018 om 17:23
xgn google image
Sony is bezig met de nieuwe Quentin Tarantino film over de waargebeurde moorden van de Manson family. Leonardo DiCaprio is gecast en de onderhandelingen met andere grote acteurs zijn in volle gang. Of deze Tarantinofilm ook in dit lijstje gaat passen zullen we in de toekomst zien. Dit zijn volgens ons de top 25 beste op waarheid gebaseerde films!

25. 127 Hours

De eerste film in ons lijstje is 127 Hours. Deze film over de avontuurlijke klimmer Aron Ralston, gespeeld door James Franco, kwam in 2010 uit en was genomineerd voor maar liefst zes Oscars. Het verhaal gaat over de tijd die Ralston, een fanatieke klimmer uit Ohio, vastzit in de Blue John Canyon. Tijdens het klimmen glijdt Ralston uit en raakt hij een rotsblok, die zijn rechterhand en pols vastzet tegen de muur van het ravijn.
De Amerikaan moet 127 uur (meer dan vijf dagen) zien te overleven, in zijn eentje, vast tussen rotsen. 127 Hours brengt het verhaal volgens de echte Aron Ralston "zo feitelijk correct dat het zo dichtbij een documentaire kan komen en toch een drama kan zijn." De film werd ook door critici geprezen, onder andere vanwege de echtheid van het verhaal en het geweldige acteerwerk van James Franco.

24. Deepwater Horizon

Deepwater Horizon is een rampenfilm die gaat over de gelijknamige explosie en olielek uit 2010. Het booreiland Deepwater Horizon is de grootste van de Golf van Mexico, maar het project van BP kent problemen. Jimmy Harrell (Kurt Russel) en Mike Williams (Mark Wahlberg) zijn bezorgd en bezoeken het bestuur van BP, maar hun bezorgdheid wordt niet serieus genomen. Op 20 april 2010 worden hun bezorgdheden werkelijkheid.
De film ontving goede kritieken en Deepwater Horizon werd geprezen om het feit dat de film een serieuze ramp wist te vertellen in een aangrijpende actie thriller. Het verfilmde verhaal van de grote milieuramp werd genomineerd voor twee Oscars.

23. Lone Survivor

Op nummer 23 staat opnieuw een film met Mark Wahlberg in de hoofdrol. In Lone Survivor vertolkt de Amerikaanse acteur de rol van Marcus Luttrell, een Navy Seal die met zijn team op een missie is in Afghanistan. Hun doel is om taliban leider Ahmad Shah gevangen te nemen of uit te schakelen, maar de groep komt al snel in de problemen als ze een groot aantal rebellen tegenkomt.
Lone Survivor werd evenals Deepwater Horizon genomineerd voor twee Oscars. Hoewel de film hier en daar wat veranderd heeft aan het verhaal van de echte Marcus Luttrell, is de basis van de film gebaseerd op de realiteit. De oorlogsthriller uit 2013 ontving redelijke goede beoordelingen van critici én professionele American Football spelers, die de film als eerste kregen te zien. Wij bij XGN gaven de intense film een 7.
125084

22. The Social Network

De eerste Oscarwinnaar op deze lijst komt op nummer 22. The Social Network draait om het verhaal rondom de oprichting van Facebook, met uiteraard oprichter en CEO Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) in het middelpunt. De film toont alle ups en downs die Zuckerberg en consorten beleefden, terwijl zij bouwden aan iets dat zou uitgroeien tot de grootste social network site van de wereld.
The Social Network werd ten tijde van uitkomst, op 1 oktober 2010, veel geprezen en werd door velen gezien als de beste film van het jaar. De film ontving drie Oscars in 2011: 'Beste Bewerkte Scenario', 'Beste Filmmuziek' en 'Beste Montage.'

21. Rush

Universal Pictures kwam in 2013 met de film Rush op de proppen. In deze biografische actie drama zien we de rivaliteit tussen de Formule 1 coureurs James Hunt (Chris Hemsworth) en Niki Lauda (Daniel Brühl). Het begin van de felle rivaliteit tussen de twee getalenteerde coureurs dateert van 1970, tijdens een race op het Crystal Palace circuit, waarbij beide racers wegspinnen. Vanaf dat moment is een vurige strijd tussen de twee coureurs geboren.
Sommige dingen in de film kloppen niet helemaal met de realiteit, zoals de Formule 3 race op het Crystal Palace circuit, waarbij de strijd niet tussen Hunt en Lauda ging maar tussen Hunt en Dave Morgan. Desondanks geeft de film een goed beeld van de strijd tussen de twee grootste coureurs van hun tijd. Niki Lauda zelf was ook onder de indruk van Rush: "Er zijn geen Hollywood veranderingen of iets dergelijks. De film is heel accuraat. Ik was echt positief verrast."

20. Hotel Rwanda

Don Cheadle vertolkte in 2004 de rol van Paul Rusesabagina, een manager van een hotel in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Hotel Rwanda vertelt het verhaal van Rusesabagina, die een succesvol hotel runt wanneer er een burgeroorlog ontstaat tussen de Tutsi en Hutu, twee groeperingen uit Afrika. Tijdens de zogeheten Rwandese genocide biedt Paul onderdak aan meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen.
Cheadle ontving veel lof voor zijn werk in deze film en werd genomineerd voor een Oscar in de categorie "Beste Acteur." Hotel Rwanda werd uiteindelijk genomineerd voor drie Oscars, maar won niet. Desondanks waren critici zeer positief over de film en wordt deze ook vaak de Afrikaanse Schindler's List genoemd.
125096

19. Hachi: A Dog's Tale

Hachi: A Dog's Tale gaat over de Akita hond HachikÅ. Het verhaal wordt in een flashback verteld door een jongen die een presentatie geeft voor zijn klas en spreekt over zijn held, de hondprofessor van zijn grootvader, HachikÅ. Zijn grootvader, Parker Wilson, komt de verlaten hond tegen op een treinstation en neemt hem mee naar zijn huis om hem onderdak te bieden voor de avond. De film laat de ervaringen zien die de twee vanaf dan beleven.
De film is gebaseerd op de echte HachikÅ, die geboren werd in 1923. Een brons standbeeld van de hond staat op het Shibuya Station in Japan, waar de gebeurtenissen zich werkelijk afspeelden. Hachi: A Dog's Tale kwam in 2009 uit en werd redelijk goed ontvangen door critici. De film vooral veel lof van de publieke opinie vanwege de hevige emotie die het verhaal weet op te wekken.

18. Captain Phillips

Het ware verhaal van de Maerks Alabama kaping van 2009, waarin kapitein Richard Phillips werd gegijzeld door piraten uit Somalië, werd in 2013 verfilmd. Tom Hanks speelt de hoofdrol in deze film, simpelweg genaamd Captain Phillips. De leider van de piraten, Abduwali Muse, wordt gespeeld door Barkhad Abdi. De twee staan gedurende de film lijnrecht tegenover elkaar, maar komen gedurende de film gezamelijk in grote problemen.
De intense thriller van Paul Greengrass was een hit en werd genomineerd voor vier Golden Globes en zes Oscars. Er werd alleen in geen enkele categorie gewonnen. Toch was er redelijk wat kritiek op de film van de crew die aan boord was van het schip. De film zou niet het hele verhaal vertellen en schijnt Richard Phillips in een beter daglicht te hebben geplaatst dan werkelijk waar was. Desondanks is Captain Phillips een ongelooflijk goede en spannende film, die volgens ons een 9 verdiende.

17. Zodiac

Zodiac is de tweede film van David Fincher op deze lijst, na The Social Network. De mysterieuze thriller, met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol, speelt zich af aan het einde van de jaren 60 en het begin van de jaren 70. Gyllenhaal speelt Robert Graysmith, een cartoonist die geobsedeerd raakt door de Zodiac moordenaar. Hij wijdt zijn leven aan het vinden van de moordenaar en verwaarloost alle andere zaken in zijn leven.
Alhoewel Zodiac niet werd genomineerd voor de grote prijzen kende de film toch succes. Critici waren zeer positief over Zodiac. De manier waarop het werkende leven in San Francisco van de jaren 60/70 werd uitgebeeld was volgens de critici erg accuraat, evenals het verhaal van Robert Graysmith zelf. Deze film over de nog steeds onopgeloste zaak van de Zodiac moordenaar houdt je op het puntje van je stoel.
125106

16. Patriots Day

In de in 2016 uitgekomen thriller Patriots Day zien we het verhaal rondom de bomaanslag tijdens de Boston marathon in 2013. De brigadier van de politie van Boston, Tommy Saunders (Mark Wahlberg), is op het moment van de aanslag aanwezig voor de veiligheid. Na de aanslag gaan Saunders en zijn mannen samenwerken met de FBI om de broers die achter de aanslag zitten op te sporen. Wat volgt is een heftige achtervolging tussen de broers en de wet.
Volgens veel reviewers geeft Patriots Day het verhaal van tijdens en na de bomaanslag goed weer. De spanning in het verhaal is goed zonder dat het te veel in Hollywood actie/thriller gebied komt. De film vertelt alleen niet helemaal het correcte verhaal achter de gebeurtenissen. Het karakter van Mark Wahlberg is bijvoorbeeld fictioneel. Deze aanpassingen maken Patriots Day echter tot een betere film voor het grote publiek.

15. Zero Dark Thirty

De jacht op Osama bin Laden is het middelpunt in de politieke actiethriller Zero Dark Thirty. De film uit 2012 is lichtelijk aangedikt en brengt de gebeurtenissen rondom de zoektocht naar Bin Laden, die uiteindelijk leidde tot zijn dood in 2011, in beeld. Jessica Chastain speelt Maya, een CIA agente die zichzelf helemaal heeft gewijd aan het vangen van de al Qaeda leider. Na een doorbraak wordt een Navy SEAL team gestuurd naar de plek waar hij zou zitten.
Zero Dark Thirty werd in 2013 genomineerd voor zes Oscars, waarvan de film er één won, de Oscar voor Beste Geluidsmontage. Jessica Chastain won de Golden Globe voor Beste Actrice in de categorie Drama voor haar rol als Maya.

14. The Imitation Game

Benedict Cumberbatch neemt de hoofdrol op zich in deze historische dramafilm uit 2014. The Imitation Game draait om het wiskundige genie Alan Turning, die Duitse codes ontcijferde voor de Britse overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn team kraakt hij verschillende codes op een uiterst geheime locatie en krijgt hij de taak om Enigma te kraken, een code die volgens sommigen niet te ontcijferen was.
In de filmindustrie werd The Imitation Game goed ontvangen en won het zelfs een Oscar voor het Beste Bewerkte Script. Hoewel de hoge kwaliteit van de film vaststaat, was er kritiek op de correctheid van gebeurtenissen in de film en het foutief neerzetten van bepaalde personen. Ondanks dit is de The Imitation Game een geweldige film die je zeker meesleurt in het verhaal, met dank aan een meesterlijk optreden van Benedict Cumberbatch.
125119

13. Catch Me If You Can

Het waargebeurde verhaal van Frank Abagnale, gespeeld door Leonardo DiCaprio, wordt fantastisch verfilmd in deze film uit 2002. Catch Me If You Can laat het kat-en-muisspel zien tussen de jonge oplichter en de FBI agent Carl Hanratty (Tom Hanks). De Steven Spielberg-film geeft de vele manieren van bedrog weer die de jonge Frank Abagnale gebruikte om voor zijn negentiende verjaardag al miljoenen te verdienen.
Na de release werd de film geprezen door zowel critici als door Frank Abagnale zelf, die vond dat Spielberg de enige was die de film recht zou doen. Catch Me If You Can werd genomineerd voor twee Oscars en één Golden Globe, maar won geen van deze prijzen. Desondanks was de film een groot succes, ook op financieel gebied.

12. The Wolf of Wall Street

De vijfde samenwerking tussen regisseur Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio werd opnieuw een succes. In The Wolf of Wall Street speelt DiCaprio de rol van Jordan Belfort, een beginnende effectenhandelaar die met zijn partner Donny Azoff een beursvennootschap opstart. De film laat het extravagante leven zien van Belfort als hij succes begint te krijgen met zijn bedrijf en de problemen die hem tegelijkertijd volgen.
De misdaadfilm, die eind 2013 werd uitgebracht, was een grote hit en leverde in het eerste jaar bijna 400 miljoen dollar op, tegenover een budget van 100 miljoen dollar. Critici waren ook zeer te spreken over de film en uiteindelijk werd The Wolf of Wall Street genomineerd voor vijf Oscars en twee Golden Globes. Leonardo DiCaprio sleepte de enige prijs van die nominaties in de wacht. De acteur kreeg een Golden Globe voor "Beste Acteur in een Comedy of Musical." Van ons kreeg de film een 9.

11. Hacksaw Ridge

Hacksaw Ridge is één van de meest recente films uit deze lijst. De oorlogsfilm vertelt het waargebeurde verhaal van Desmond Doss (Andrew Garfield), een militair die weigerde om vijandelijke soldaten te vermoorden of om een wapen te dragen tijdens gevechten. Dit was vanwege het geloof van Doss. De Amerikaan won een Medal of Honor voor zijn acties tijdens de Slag om Okinawa, acties die prachtig zijn verfilmd in Hacksaw Ridge.
Regisseur Mel Gibson heeft met Hacksaw Ridge een zeer sterke oorlogsfilm gemaakt, die uiteindelijk twee Oscars won, voor "Beste Montage" en "Beste Geluid." De film geeft het geweldige verhaal weer van de eerste man in de Amerikaanse geschiedenis die een Medal of Honor won zonder een enkel schot af te vuren. Er zijn wel wat aanpassingen gemaakt om het een beter verhaal voor film te maken, maar dat maakt de ervaring alleen maar beter.
125214

10. Titanic

We beginnen de top tien met nóg een film met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, wat toch wel de klasse van de acteur bewijst. Titanic is een rampenfilm over het gelijknamige schip dat in 1912 zonk, waarbij meer dan 1500 mensen overleden. Een 100 jaar oude vrouw genaamd Rose DeWitt Bukater vertelt in de film over haar ervaring aan boord van het schip en de connectie die zij maakt met de de charmante Jack Dawson.
De film van James Cameron was een ongelooflijk groot succes. Met een productiebudget van 200 miljoen dollar was Titanic destijds de duurste film ooit gemaakt. Dat geld was het zeker waard aangezien de film meer dan 2,1 miljard dollar heeft opgeleverd. Titanic werd genomineerd voor maar liefst 14 Oscars, waarvan het er twaalf won. Daarnaast won de film nog vier Golden Globes. Die prijzen spreken wel voor zich!

9. The Pianist

Oorlogsverhalen zijn populair in de filmindustrie als we deze lijst mogen geloven. The Pianist, onze nummer negen, is eveneens gebaseerd op een verhaal uit een oorlog, namelijk de Tweede Wereldoorlog. De film draait om Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody), een briljante pianist van een Pools radiostation. Vanuit zijn oog zien wij de restricties die de Duitsers plaatsten op Joden in de Poolse hoofdstad en de gevolgen die dit heeft.
The Pianist bracht drie Oscars mee naar huis van de Academy Awards in 2003. Van de zeven nominaties werden de Oscars voor 'Beste Acteur', 'Beste Aangepaste Scenario' en 'Beste Regisseur' gewonnen door de film. De film werd ook door critici veel geprezen, vooral vanwege de directie die regisseur Roman Polanski nam met het verhaal en vanwege het geweldige acteerwerk van Adrien Brody.

8. 12 Years a Slave

12 Years a Slave was volgens vele de beste film van 2013, ondanks sterke competitie van onder andere The Wolf of Wall Street en Gravity. Wij snappen wel waarom. Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) staat centraal in deze film, een vrije zwarte man in 1841. Hij wordt ontvoerd en verkocht als slaaf en kent daarna zeer zware tijden. De film vertelt zijn ongelooflijke verhaal als slaaf.
De film sleepte drie Oscars in de wacht, voor 'Beste Film', 'Beste Vrouwelijke Bijrol' en 'Beste Aangepaste Scenario.' 12 Years a Slave werd door bijna iedereen in de industrie erg geprezen voor het acteren en de manier waarop de film dit verhaal in kaart bracht. De film geeft de kijker dan ook een prachtige ervaring.
125225

7. Citizen Kane

Op de zevende plaats van onze lijst staat de oudste film van de 25: Citizen Kane. Deze dramafilm uit 1941 wordt zelfs nu nog geprezen voor de zeer hoge kwaliteit, die zijn tijd ver vooruit was. De film draait om Charles Foster Kane, de baas van een krant en één van de rijkste en meest machtige mannen van Amerika. Nadat Kane overlijdt duikt een journalist in het leven van de miljonair.
Citizen Kane werd genomineerd voor negen Oscars, maar won uiteindelijk alleen de Oscar voor het 'Beste Originele Scenario.' De film zou gebaseerd zijn op William Randolph Hearst, al is dit nooit officieel naar buiten gebracht. Hearst, één van de machtigste mannen in de krantenindustrie destijds, verbood advertenties voor Citizen Kane in ieder van zijn kranten. De reden hiervoor is wel te zien in het beeld dat Kane krijgt in deze film!

6. Saving Private Ryan

Deze lijst bevat veel terugkerende namen, want op de zesde plek staat nog een samenwerking tussen Steven Spielberg en Tom Hanks. Voordat Catch Me If You Can uit werd gebracht werkten de twee al samen aan de 1998 film Saving Private Ryan. De film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, waarin een groep soldaten onder leiding van commandant Miller (Tom Hanks) een soldaat uit vijandelijk gebied moeten halen.
De spectaculaire oorlogsfilm kreeg veel lof en was een groot succes. Saving Private Ryan werd genomineerd voor maar liefst elf Oscars en won er vijf. Waar de film vooral om bekend staat is de zeer grafische start van de film, die de hardheid van oorlog in beeld brengt.
125228

5. Intoucables

Ineens was daar het Franstalige Intouchables uit 2011. De film baseert zich op het waargebeurde verhaal over de bijzondere vriendschap tussen de verlamde miljonair Philippe en de jonge ex-crimineel Driss. Philippe is op zoek naar een nieuwe verzorger en er komen verschillende mensen langs voor de baan, wanneer Driss binnenstormt. Hij wil alleen de handtekening van Philippe om daarmee te kunnen laten zien dat hij werk zoekt, maar dan biedt Philippe hem ook daadwerkelijk de baan aan, wat het begin van een bijzondere band inleidt.
De film van het regisseurduo Olivier Nakache en Éric Toledano werd een groot succes. Zij beschikten over een budget van 9,5 miljoen euro en wisten een film te creëren die goed was voor een opbrengst van meer dan 425 miljoen dollar én genomineerd werd voor een Golden Globe. Na het kijken van de film begrijp je waarschijnlijk wel waarom!

4. La vita è bella

La vita è bella (Het leven is mooi) is een Italiaanse tragikomedie uit 1997 gaat over de Joods-Italiaanse Guido die naar Arezzo in Italië is verhuisd. Het is dan 1939 en hij komt met de droom om zijn eigen boekenwinkel te openen. Hij start een gezin met een vrouw die hij ontmoet en samen krijgen ze een zoon. Guido leidt een gelukkig leven, totdat de Duitsers Italië binnenvallen en Guido zijn gezin moet beschermen.
Deze film over de Tweede Wereldoorlog was een zeer succesvolle film en was tot 2011 de film met de meeste opbrengst voor een Italiaanse film in Italië. Life is Beautiful werd genomineerd voor zeven Oscars en won er drie. Een goede prestatie van deze prachtige Italiaanse film.
125247

3. Cidade de Deus

City of God, origineel Cidade de Deus, is een Braziliaanse misdaadfilm uit 2002. De film speelt zich af tussen eind jaren 60 en begin jaren 80 en laten de groei van georganizeerde misdaad in Rio de Janeiro zien. Het verhaal wordt verteld via Rocket, een goede jongen die de droom heeft om fotograaf te worden. In een plek waar de grote drugsdealer Li'l Zé zijn misdaden uitvoert is het leven alleen niet zo makkelijk.
Het originele verhaal van Cidade de Deus komt uit een roman uit 1997 met dezelfde naam. De roman is losjes gebaseerd op de ervaring van schrijver Paulo Lins , die opgroeide in een favela ofwel achterbuurt in Rio de Janeiro. De verfilming van het boek leverde een geweldig product op en werd genomineerd voor vier Oscars.

2. Goodfellas

Martin Scorsese keert terug in deze lijst op de op één na hoogste positie met zijn misdaadfilm uit 1990: Goodfellas. Deze Amerikaanse film is gebaseerd op het heftige leven van ex-maffialid Henry Hill, gespeeld door Ray Liotta (Tommy Vercetti in GTA: Vice City). Goodfellas laat de hoogte- en dieptepunten zien die Hill en de gehele maffia beleefden.
De film wordt nog steeds gezien als een van de beste misdaadfilms aller tijden. Met het geweldige en waargebeurde verhaal van Henry Hill als basis en topprestaties van acteurs als Robert De Niro, Joe Pesci en Ray Liotta is dit ook niet zo vreemd. Pesci won dan ook een Oscar voor zijn optreden als Tommy DeVito. Goodfellas werd daarnaast nog genomineerd voor vijf Oscars.
125267

1. Schindler's List

Eindelijk zijn we beland bij onze nummer één! Een paar van jullie zullen al hebben geraden welke film op de eerste plek zou staan: Schindler's List! Regisseur Steven Spielberg heeft beslag gelegd op de eerste plaats met zijn werk voor de film over Oskar Schindler. Liam Neeson vertolkt de rol van Schindler, een Duitse zakenman die het leven van meer dan duizend Poolse Joden heeft gered tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Schindler's List werd in 1994 genomineerd voor maar liefst twaalf Oscars, waarvan de film er zeven won. De film won tevens drie Golden Globes. Vaak wordt dit historische drama neergezet als één van de beste films aller tijden. Schindler's List is geschoten in zwart en wit en gebruikt maar heel zelden kleur. De cinematograaf, Janusz KamiÅski, wilde de film tijdloos maken. Volgens ons is dat aardig gelukt.

Wat zijn volgens jou de beste op waarheid gebaseerde films?

Staat er een film niet tussen die er volgens jou écht tussen moet staan, of is er een film die volgens jou niet in het lijstje hoort? Vertel het ons dan in de comments!

Populair Nieuws