Tom is onze ‘alleskunner’. Iedereen kent en houdt van hem en we zullen dan ook nooit zijn prestaties in Saving Private Ryan, Cast Away of Splash vergeten. Maar ook hij moest ooit een keer ergens beginnen. En om precies te zijn was dit in 1980.

Hij debuteerde in een horrorfilm met een vrij laag budget genaamd He Knows You’re Alone. Hij verdiende aan dit klusje zo’n $800. Zijn potentie werd wel op deze set opgemerkt, want het karakter Elliot zou namelijk vermoord worden. Last Minute besloten de producers het script aan te passen zodat Hanks de gehele film kon overleven.

Inmiddels bezit Hanks meer dan 50 acteerprijzen waaronder verschillende Golden Globes en een Empire Award. Maar de twee pareltjes zijn toch wel zijn beide Oscars voor Beste Acteur. Twee jaar op rij was hij een gelukkig man en mocht hij voor Philadelphia (1993) en Forrest Gump (1994) het beeldje mee naar huis nemen. Naast waardig acteur is Hanks ook producer, maar toch zien wij hem graag op het scherm verschijnen. Daarom hier een lijstje met Tom Hanks' beste films!

5. Catch Me If You Can

Laten we meteen goed beginnen met een titel die volgens velen hoog in de lijst met beste films aller tijden staat. Catch me if you can is een kat-en-muisspel waarin oplichter Frank Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio) achterna wordt gezeten door FBI-agent Carl Hanratty (Tom Hanks). Hoe verder Frank in het proces raakt, hoe dichter Carl op zijn hielen zit. Inmiddels is het al zo’n 14 jaar geleden dus er mag zonder twijfel gezegd worden dat dit een klassieker is.

De film is zo neergezet dat je als kijker twee kanten van het verhaal te zien krijgt. De kant van Abagnale Jr., waarin snel duidelijk wordt dat hij er alles aan doet om het geld te gebruiken om zijn vader’s schulden af te lossen, en de kant van FBI agent Hanratty. Wat zo bijzonder is, is dat je een bepaald medeleven voor de twee krijgt. Tijdens het kijken van Catch Me If You Can zul je waarschijnlijk ook een personage kiezen dat volgens jou moet “winnen”.

Hoewel de film erg luchtig is neergezet wordt je als kijker constant vermaakt met humor en leuke spanning. Regisseur Steven Spielberg heeft bij het maken van de film geprobeerd om een stuk neer te zetten dat gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van oplichter Frank Abagnale Jr. In een interview vertelt Spielberg dat ook hij vroeger een fraudeur is geweest door als 16-jarige de Universal studios in te lopen zonder dat hij daar werkte. Dit heeft hij een hele zomervakantie volgehouden zonder dat iemand het door had.