De beste gaming muizen om in 2021 in huis te halen

Article
donderdag, 30 september 2021 om 12:00
steelseries aerox 3 wireless zijkantf1632929431
Eén van de meest belangrijke accessoires die je voor het gamen op je bureau kan neerleggen, is zonder twijfel je muis. Met een goede gaming muis die comfortabel in jouw handen ligt, heb je namelijk een groot voordeel ten opzichte van je tegenstanders. Dit zijn de beste gaming muizen om in 2021 in huis te halen!

SteelSeries Aerox 3 Wireless

De laatste paar jaar is er een duidelijke trend zichtbaar als het gaat om gaming muizen. Waar eerst nog de voorkeur lag bij een zware muis, omdat dat voor een stabiele aim zou zorgen, is nu helemaal de andere kant opgegaan. Des te lichter, des te beter. Met een lichte muis wordt het apparaat namelijk steeds minder een obstakel en heb je helemaal zelf de controle waar je op wil richten.
SteelSeries is ook met die trend meegegaan in de vorm van de Aerox 3 Wireless. Deze draadloze muis ziet er opvallend uit met alle gaten in de behuizing, maar dankzij een speciale coating hoef je niet bang te zijn dat stof of vocht de PCB kan vernietigen. De gaten zorgen bovendien voor een lekker lichte behuizing, waardoor de SteelSeries Aerox 3 Wireless in totaal komt op een gewicht van maar 66 gram.
De accu gaat daarnaast ook lekker lang mee, met een duur tot wel 200 uur. En met de USB-C-kabel kan je de muis bovendien weer razendsnel opladen. Tel daar de vertrouwde symmetrische vorm en crispy clicks van alle zes de knoppen bij op en je hebt een ijzersterke muis die zeker mee kan in de top in 2021. Helaas zijn de voetjes vrij dun, maar SteelSeries komt later dit jaar nog met een nieuwe versie, waarbij de PTFE feet een upgrade krijgen.
vaxee zygen np 01f1632929583

Vaxee Zygen NP-01

Lange tijd zwoeren professionele gamers bij de muizen van Zowie. Dat merk wist namelijk consistent gaming muizen af te leveren met een geliefde en comfortabele vorm. Na de overname van BenQ bleef het alleen lang stil rondom nieuwe muizen en veel belangrijke ontwerpers besloten om op te stappen en een nieuw bedrijf op te richten: Vaxee.
Met de Vaxee Zygen NP-01 heeft de start-up vrij snel een nieuwe gaming muis op de markt gebracht in samenwerking met de Japanse e-sporter Junya ‘noppo’ Taniguchi. De NP-01 is een opmerkelijke muis, want waar de apparaten normaal of ergonomisch zijn (duidelijk gevormd voor de rechterhand) of symmetrisch (gelijk aan beide kanten), is het debuut van Vaxee een mix.
Net zoals de muizen van Zowie is de vorm meteen een grote hit, maar ook andere aspecten van de gaming muis zijn dik in orde. Zo is de muis relatief licht met een gewicht van 75 gram, zitten er gladde PTFE feet onder en zit er een soepele paracord-kabel aan vast. Al met al een zeer sterk debuut van Vaxee, dat het bedrijf meteen op de kaart heeft gezet.
logitech g pro x wireless superlightf1632929739

Logitech G Pro X Wireless Superlight

Niet alleen de SteelSeries Aerox 3 Wireless is een veelgeprezen draadloze muis, ook Logitech heeft een aantal sterke wireless opties. Sterker nog, de Zwitserse fabrikant is dé voorvechter geweest aan het aankomt van draadloze gaming accessoires. Met name met de Logitech G Pro Wireless heeft het bedrijf een zeer populaire optie op de markt gebracht en die muis heeft nu een opvolger gekregen.
Zoals de naam van de Logitech G Pro X Wireless Superlight al verklapt, is het apparaat met namelijk aangepast op het gebied van gewicht. Logitech heeft namelijk flink wat gram van de G Pro Wireless af kunnen schaven en het gewicht kunnen verlagen van 80 naar slechts 63 gram. En dat zonder gaten in de behuizing!
Daarvoor heeft de fabrikant wel afscheid moeten nemen van de RGB-verlichting, maar dat scheelt weer met de accu. Die gaat nu namelijk 70 uur mee en spaart op slimme manier stroom als je hem even niet gebruikt. Met de nieuwe versie is het daarnaast niet meer mogelijk om de zijknoppen aan de rechterkant van de muis te plaatsen.
Maar voor de rest biedt de Logitech G Pro X Wireless Superlight een vederlichte en soepele game-ervaring, die dankzij de ‘veilige’ vorm ook nog eens geschikt is voor zo’n beetje elke gamer. Je moet er alleen wel diep voor in de buidel tasten.
endgame gear xm1rf1632929822

Endgame Gear XM1r

Naast Vaxee zijn er nog veel andere nieuwe fabrikanten de laatste jaren opgedoken. Zo zijn er in China een heel legioen aan muizenmakers als paddestoelen uit de grond geschoten, maar ook in Europa zijn er een paar bijgekomen. Eén, zeer succesvolle, daarvan is Endgame Gear.
De Duitse fabrikant heeft haar debuut ongeveer twee jaar geleden gemaakt met de EGG XM1 en die muis was zo succesvol, dat er daarna alleen maar nieuwe variaties op zijn verschenen. Je zou het de Skyrim-methode kunnen noemen. Maar hoewel de nieuwe XM1r qua vorm nog precies hetzelfde is, heeft de bijgewerkte versie veel veranderingen onder de kap.
Zo kan je nu aan de slag met een nieuwe sensor, hebben zo’n beetje alle knoppen een andere switch gekregen, hebben de voetjes ondersteuning voor kleine en grote versies, heeft de kabel een upgrade gehad en is de muis nu in een matte en glossy behuizing beschikbaar. De XM1 was al een uitstekende muis en met XM1r is hij nog een stukje beter geworden.
rsz viper ultimate 2019 studio shot 2f1632930159

Razer Viper Ultimate

Als het aankomt op gaming muizen is Razer een zeer bekende naam. Er is alleen een tijd geweest dat het bedrijf uit Singapore een slechte reputatie had, met name als het aankomt op de bouwkwaliteit. Gelukkig heeft Razer de laatste paar jaar goed geluisterd naar de fans en hen precies gegeven wat ze willen zien.
Het perfecte voorbeeld daarvan is de Viper-lijn, met de Razer Viper Ultimate als het vlaggenschip. Net zoals de Aerox 3 Wireless en de G Pro X Superlight is het een draadloze muis, maar slaat het een andere weg in als het aankomt op de switches. Razer heeft namelijk gekozen voor optische switches.
Dit houdt in dat met een druk op de knop een laser wordt geblokkeerd en vervolgens de ‘klik’ wordt geregistreerd. Dat betere een snellere reactie en geen kans op de beruchte double clicks, maar anderzijds in het gevoel van de clicks wel iets minder fijn.
De Razer Viper Ultimate heeft daarnaast een symmetrische vorm die iets lager is dan de concurrentie en zij-knoppen aan beide kanten heeft. Daardoor is de muis ook ideaal voor linkshandigen. En als je de muis wil opladen, dan kan je die plaatsen op de superhandige dock, in plaats van er een kabeltje in te priegelen. Een futuristische muis dus qua features, maar ook dit model is behoorlijk prijzig.