Logitech G PRO X Wireless Gaming Headset Review - Eindeloos draadloos

  Logitech G heeft deze maand een nieuw topline product uitgebracht, de PRO X Wireless Gaming headset. Wij hebben deze al aan een uitgebreide test onderworpen.

  Logitech G is een onderdeel van Logitech dat zich vooral richt op gamers en meer specifiek op PC gamers. Producten die Logitech G aanbiedt zijn muizen, toetsenborden, stuurwielen en headsets. Bij de headsets is de PRO X Wireless Gaming headset het topline product van Logitech G. Wij hebben deze headset aan een uitgebreide test onderworpen.

  Uitpakken maar

  De Logitech Pro X Wireless wordt geleverd in een stijlvolle, vooral zwarte doos. Op de doos staat centraal de zwarte headset afgebeeld met in zwartglanzende letters de naam PRO X versie. Verder is de doos opvallend kaal. Geen schreeuwerige graphics of juichende quotes, alleen nog subtiel op de zijkant enkele esports teams en een kort overzicht van de inhoud van de doos. Maken we de doos open, dan zien we een keurig verpakte headset. Naast de headset zelf bevat de doos een Wireless adapter, microfoon, extra earpads, een draagtas en een UBS kabel. Die laatste is nodig om de headset te kunnen opladen.

  In gebruik nemen: de eenvoud zelve

  De PRO X Wireless is bijzonder eenvoudig in gebruik te nemen. Je sluit de flexibele microfoon aan en stopt de Wireless adapter aan in een USB poort. Dat is overigens de enige manier om de headset te gebruiken, Bluetooth wordt niet ondersteund, net zo min als een bedrade versie via 3,5mm jack. Dat kan een probleem zijn, als je op je laptop geen vrije USB-poort hebt. Zodra de adapter aangesloten is gaat Windows direct de juiste driver installeren en binnen enkele seconden is je headset gebruiksklaar.

  De headset kent een paar knoppen, maar ook hier geen frivoligheden, alles is bijzonder zakelijk uitgevoerd. Naast de USB-c aansluiting zit een aan-uit schakelaar. Daarnaast is een spoelwiel gesitueerd waarmee het volume van de headset te regelen valt. Daar weer boven zit een aan-uit schakelaar waarmee de microfoon eenvoudig aan en uit te schakelen valt. Alle knoppen voelen robuust aan.

  Bij in gebruik nemen valt op dat de headset heerlijk comfortabel zit. We hebben de headset getest tijdens de tropische weken met regelmatig 35 graden en hoger. Mocht je bij dat soort temperaturen last krijgen van warme oren door de kunstleren oorschelpen, dan kan je die eenvoudig vervangen door zacht-stoffen versies. Je krijgt dan wel wat mee omgevingsgeluid mee, maar beide versies zitten prima.

  Maestro, geluid!

  We hebben de PRO X onder diverse omstandigheden getest. Natuurlijk hebben we er games mee gespeeld, maar ook bij muziek luisteren en online vergaderen via Teams hebben we de Pro X ingezet. Bij het muziek luisteren bleek dat de standaard instellingen van de headset al best goed zijn. Zowel bij klassieke muziek als house en disco was het geluid prima. Bij house-muziek hadden we even wat twijfels aan de bassterkte in verhouding tot de treble. Met de standaard instellingen klonk die eigenlijk wat te schel.

  Dat is waar de Logitech Hub in actie komt. Deze applicatie detecteert na installatie direct de Pro X en navigeert direct naar de juiste instellingen. We krijgen drie hoofd-instellingen: microfoon, equalizer en geluid. Bij de microfoon instellingen kunnen we de microfoon calibereren en instellen welke mate van talkthrough we willen gebruiken. Handig voor wie zichzelf graag hoort praten!

  Bij geluid krijgen we drie hoofd-schakelaars voorgeschoteld, waarmee we de bass en treble kunnen bijstellen alsook de mate van sidetone, ofwel hoeveel omgevingsgeluid je wilt doorlaten. Maar belangrijker, hier kunnen we ook DTS supersound aanzetten en testen. Voor het echte surround-geluid is dit een must. Het testen geeft een prima idee van de ingame mogelijkheden. Na wat aanpassingen klinkt ook het geluid van de eerder genoemde house-muziek prima impactvol.

  Game on!

  Ook bij het gamen weet de Pro X Wireless zijn mannetje te staan. De ingame sounds klinken helder, de ontploffingen hebben impact en de kogels hebben dankzij DTS surround sound hun eigen plek van impact. Interessant is dat de headset ook op de PlayStation 4 direct plug-and play is. Na het insteken van de USB adapter werd de headset meteen herkend en gebruikt. Op de Xbox One was dat niet het geval. De headset zal vast daarop bruikbaar zijn, maar tijdens onze testperiode is dat ons niet gelukt. Die laten we daarom verder buiten beschouwing.

  Uiteraard hebben we de headset met diverse games geprobeerd, waaronder Call of Duty en sport-games waarbij tussendoor stevige muziek gespeeld werd. Ook nieuwe games als Ghost of Thushima en Tony Hawk's Pro Skater demo hebben we onder de loep genomen. Daarbij kunnen we niet anders constateren dat het geluid prima klinkt en dat de microfoon in party-chat uitstekend te verstaan is. Hier is vrij weinig op aan te merken. Ook de accuduur is prima, tijdens een speelsessie van bijna een dag hebben we de acculading maar net onder de 50% weten te krijgen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je headphone het halverwege begeeft.

  Logitech G Pro X Wireless Gaming Headset review: uitstekende keus, en niet alleen voor gaming

  De Logitech G Pro X Wireless Gaming Headset wegzetten als een pure gaming headset doet deze headset te kort. Met deze headset ben je erg veelzijdig en kan je hem op verschillende devices aansluiten. Mobiele toestellen horen daar overigens niet bij, de headset ondersteunt geen bluetooth en er is geen 2,5 mm jack of USB-c aansluitmogelijkheid. Ook werkte de headset niet met onze XBox One. Dat was wat vreemd omdat de dongle wel degelijk herkend werd. Met de PlayStation 4 hadden we hier geen problemen mee. Al met al is de Pro X een prima headset die met recht het predicaat topline product gekregen heeft.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Degelijk gebouwd, prima pasvorm
  • Werkt direct uit de doos
  • Microfoon kraakhelder
  • Ook te gebruiken voor muziek en professionele meetings
  • Niet veel frivole instellingen
  • Werkte niet op Xbox One
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.