De top 10 beste co-op games van 2015

Article
dinsdag, 29 december 2015 om 15:40
xgn google image
Gamen voldoet al lang niet meer aan het stereotype, waarbij iemand eenzaam op zijn kamer zit en de zich de hele dag alleen games aan het uitspelen is. Gamen is eigenlijk best een sociale hobby. Ook dit jaar kwamen er weer veel games uit waarbij samenwerken belangrijk is. Wij bekeken wat de beste co-op games van 2015 waren!
Games die je met elkaar kunt spelen zijn vaak een geweldige bezigheid als je met meerdere mensen samen bent. Je bent lekker bezig met een gezamenlijk doel en bovendien is het voor iedereen even leuk. Gezien het grote aantal toffe games dat dit jaar is uitgekomen was het lastig, mede omdat er een aantal titels zijn die de couch co-op dit jaar hebben laten schieten voor enkel de online co-op! Toch hebben we een top 10 van de beste co-op games van 2015 voor je kunnen maken.

10. Star Wars Battlefront

Star Wars Battlefront is een game die voor veel hardcore fans van Star Wars misschien wat tegenviel. Vooral omdat een volwaardige single player story modus van de game schitterde in afwezigheid. De game leent zich natuurlijk perfect voor een mooie verhaallijn, maar wanneer je in je eentje speelt ben je aangewezen op enkel trainingsmissies en de Survival modus.
Dit betekent wel dat alle pijlen gericht zijn op de multiplayer van de game! Star Wars Battlefront heeft op dat gebied de game redelijk goed gevuld. Zo kun je De Survival modus lokaal met split screen spelen. In deze modus speel je beide rebellen en moet je met zijn tweeën 16 waves met Stormtroopers verslaan.
Daarnaast bestaat de game voornamelijk uit de online multiplayer. Ondanks dat de tactische aspecten die je bij dit type Star Wars game verwacht ontbreken, is het heerlijk om samen met je team door de veelal chaotische game modi heen te knallen!
Ondanks dat Star Wars Battlefront hier en daar de diepgang mist die je ervan verwacht, is dit een gave game om samen te spelen.
84005

9. Zombie Army Trilogy

Heel veel Nazi zombies neermaaien en veilig naar de overkant komen. Dat is een hele korte omschrijving van Zombie Army Trilogy. De Zombie Army delen waren van origine add-ons van Sniper Elite V2, maar zijn afgelopen jaar, samen met een gloednieuw deel standalone uitgebracht.
Co-op biedt in Zombie Army Trilogy veel meer mogelijkheden en is veruit de leukste manier om de game te spelen. De game is om te beginnen zeer pittig. Daarbij is het ook zo dat je in de zombie shooter gereanimeerd kan worden als je wordt neergeschoten, mits je natuurlijk iemand in je team hebt die je kan bereiken.
In Zombie Army Trilogy is het neerknallen van ondoden dus een echte coöperatieve klus. Samen sta je sterker en houdt je controle over het gebied. Natuurlijk is het ook nog eens een stuk gezelliger!
84006

8. Yoshi’s Woolly World

Dit jaar was het hoog tijd voor een nieuwe Yoshi game. De vrolijke dinosauriër van Nintendo gaat dit keer op avontuur in een wereld die volledig in elkaar gebreid is. Yoshi’s Woolly World is heel erg leuk in je eentje, maar nog leuker als je dit in co-op doet!
Met de single player is alles in deze wollige game te bereiken en het heeft praktisch gezien geen grote voordelen om met twee personen te spelen. Toch is het heel gaaf om deze wereld met iemand anders te verkennen. Er zijn een hoop geheime gangetjes en plekken en elk level is anders.
Daarbij kun je met de co-op de moeilijkheidsgraad veranderen, voor het geval dat je medespeler het te moeilijk heeft. Net als veel Nintendo games is Yoshi’s Woolly World gewoon heel erg leuk om samen te spelen.
84007

7. Bloodborne

De action role-playing game Bloodborne heeft afgelopen jaar hoge ogen gegooid. De game werd in onze Bloodborne review zelfs de eerste echte PS4-klassieker genoemd. De game is zeer uitgebreid te noemen. Zo zijn de verhaallijnen behoorlijk diepgaand en kun je een hoop veranderen aan je karakter en uitrusting.
De co-op in Bloodborne is ook anders dan je normaal van co-op gewend bent. Het is niet zo dat je gewoon een invite kunt sturen en je vervolgens samen speelt. Je stuurt namelijk met je zogeheten Beckoning Bell een signaal de wereld in, waarop spelers online kunnen reageren met de Sinister Resonant Bell. Deze speler wordt verzonden naar de wereld van de host, die op deze manier geholpen kan worden door maximaal twee spelers.
Omdat elke speler op het signaal kan reageren en je soms specifiek met vrienden wilt samenspelen, is er gelukkig een wachtwoordsysteem in het leven geroepen. Dit maakt het mogelijk om met twee of drie personen de boel af te slachten.
De co-op in Bloodborne is zeer geschikt voor als je op een punt vast zit en je kunt wel een helpende hand gebruiken. Op deze momenten schakel je de hulp van een vriend in, totdat de boss in het gebied vernietigd is, of wanneer jij of één van je medespelers het loodje heeft gelegd. De co-op is een toffe toevoeging aan de game en deze zorgt ervoor dat hulp geboden is wanneer je erom vraagt!
84008

6. Halo 5 Guardians

Eén van de belangrijkste unieke dingen aan Halo games is de toffe multiplayer. Nu zit er in Halo 5 Guardians een groot nadeel aan de multiplayer: de split screen co-op is niet meer in de game te vinden. Voor velen is dit uiteraard een groot gemis, omdat dit in vorige delen bij uitstek een game was die je met of tegen je vrienden kon spelen. De reden hiervoor is dat de ontwikkelaar de framerate van 60 fps niet wil halveren voor de functie.
Desondanks zijn er genoeg mogelijkheden om toch co-op aan het werk te gaan. De online co-op werkt verder prima. De campaign is online wel te verkennen met meerdere spelers en kun je wat betreft de echte co-op hier terecht. Online kun je gedurende de hele campaign met vier spelers aan de slag!
Ook zijn er een hoop multiplayer mogelijkheden. In de Arena multiplayer ben kun je de oude game modi spelen, maar Warzone is een modus die we nog nooit eerder hebben gezien bij een Halo game.
In Warzone verplaats je je in één groot slagveld. Uiteraard komen je vijanden je halen, maar daarnaast bestaan er in de modus ook nog AI vijanden, die beide partijen aanvallen. Alsof dat nog niet genoeg is, heb je ook nog eens meerdere controlepunten te verdedigen én te veroveren. Deze modus zorgt dan ook voor de nodige chaos en samenwerken met teamgenoten is een must!
84009

5. Call of Duty Black Ops 3

Tegenwoordig kunnen we jaarlijks op een Call of Duty game rekenen, dit jaar was dat Call of Duty Black Ops 3. De game speelt zich 40 jaar na de gebeurtenissen van Black Ops 2 af, in het grimmige 2065. In deze wereld zijn grenzen tussen mens en robot vervaagd en zul je de strijd aan moeten gaan tegen een gemechaniseerd leger.
De ontwikkelaar heeft bij deze game een hoop gedaan om co-op zo breed mogelijk uit te meten. Zo is het voor het eerst dat de campaign modus volledig in co-op te spelen is. Met zijn tweeën split screen en tot vier spelers online, of met behulp van system link.
Daarnaast is de Call of Duty Zombie modus flink uitgebreid en deze is natuurlijk het leukst wanneer je deze samen speelt! De zombie modus is redelijk complex, omdat er naast zombies en monsters neerknallen een hoop toeters en bellen bij komen kijken.
Het is daarom leuk om een tactiek te hanteren en je hier als co-op team aan vast te houden. Op deze manier staan alle neuzen in de goede richting en ben je als team in staat om met een plan zo veel mogelijk waves te overleven!
84010

4. Borderlands The Handsome Collection

The Handsome Collection van de game Borderlands is een zeer compleet pakket met maar liefst twee volledige games en rond de vijftig add-ons. Met deze collectie in handen ben je wel even zoet!
De collectie bestaat uit een opgepoetste versie van Borderlands 2 en een prequel van deze game, genaamd Borderlands The Pre-Sequel. Ondanks het gemis van de eerste Borderlands in dit pakket, staat The Handsome Collection garant voor tientallen uren co-op speelplezier.
De twee cel-shaded games hebben een aparte stijl, die je niet gauw zal vervelen. De Borderlands games staan erom bekend dat je met regelmaat omgeven wordt door gestoorde, psychotische karakters, die je door te levelen en te upgraden steeds een stukje beter aan kunt.
De game biedt voor de current gen consoles de optie om met maar liefst vier medespelers split screen op avontuur te gaan in de campaign modi. Mensen die deze games op de last gen consoles gespeeld hebben, weten dat je de originele games enkel met twee spelers split screen kunt spelen. Een goede verbetering dus.
Hoe dan ook, is Borderlands The Handsome Collection een geweldige ervaring, vooral wanneer je de games in co-op speelt.
84011

3. The Legend of Zelda Tri-Force Heroes

The Legend of Zelda is een serie waarbij je de verhaallijn vrijwel altijd single player speelt. Het woord co-op is dan ook niet het eerste wat je te binnen schiet als je aan Zelda games denkt. Toch kwam Nintendo dit jaar weer met een Zelda titel die zich juist volledig richt op de co-op. Het gaat natuurlijk over Tri-Force Heroes!
In het verleden was er The Legend of Zelda: The Four Swords, waarin het multiplayer aspect aan bod kwam. Toch voelde de co-op nog niet volledig vertrouwd. Met Tri-Force Heroes is er de co-op zodanig verbeterd, dat het een geweldige multiplayer Zelda game is geworden.
De game speel je met drie verschillende soorten Link, één met een rood, een groen en een blauw tenue. Wanneer je de game single player speelt, ben je om de beurt een andere Link. Speel je dit met zijn tweeën, of met zijn drieën, dan bestuur je een vast mannetje.
Dat de game voornamelijk op multiplayer gebouwd is, mag duidelijk zijn. Dit is vooral te merken wanneer je de game single player speelt en dus hetzelfde aantal Links in je eentje bestuurt, als dat je normaal met zijn drieën doet. Deze game is er dus voor gemaakt om lekker co-op op avontuur te gaan, te puzzelen en vijanden te bestrijden!
84012

2. Destiny The Taken King

In 2014 kwam de game Destiny uit, van Halo ontwikkelaar Bungie. Over de game waren de meningen zeer verdeeld. Het ene kamp was erg te spreken over de game, terwijl het andere kamp de game niet vond voldoen aan de verwachtingen. De uitbreiding The Taken King was het antwoord op de verdeeldheid en stelde orde op zaken.
De game scoort ten opzichte van het originele al punten door het verhaal, dat stukken beter is. De game komt een stuk completer uit de verf en dat maakt het een stuk leuker om te spelen. Zo ook met de co-op.
Destiny The Taken King heeft helaas geen mogelijkheid om split screen te spelen, maar de MMO-shooter biedt genoeg mogelijkheden. Zo kan je in de game online in teams van drie opereren en bij speciale events nog meer.
Bij The Taken King kun je ervoor kiezen om missies te doen met een co-op vriend of gewoon een vreemdeling. Ontwikkelaar Bungie hoopt het sociale aspect van de shooter hiermee goed te triggeren, zodat mensen nadat zij op het hoogste level zitten, nog steeds goede redenen hebben om de game te spelen.
84013

1. Rainbow Six Siege

Het co-op jaar sloot onder andere af met de game Rainbow Six Siege. We zagen dit jaar een hoop first-person shooters voorbij komen. Halo 5, Battlefield Hardline, Call of Duty Black Ops 3, maar al deze games hebben toch een andere insteek dan de Rainbow Six games. In tegenstelling tot veel shooters die afgelopen jaar zijn uitgekomen, richt Rainbow Six Siege zich namelijk vooral op het tactische aspect.
In de game heb je twee verschillende teams: het Blue Team representeert de counter-terroristen, en het Orange Team zijn de terroristen. In beide teams moet er nauw samengewerkt worden, anders is het nagenoeg onmogelijk het doel te bereiken.
Of je nou de bom verdedigt, of deze juist probeert te ontmantelen, iedere speler is een belangrijke schakel in het team en kan de missie maken of breken. Je kunt daarom gerust zeggen dat de game zonder teamwork niet zoveel aan is, maar des te leuker en spannender wanneer dit wel wordt toegepast.