Battlefield 2042 vs. Call of Duty Vanguard: Welke game moet je halen?

Article
woensdag, 03 november 2021 om 14:00
battlefield 2042 vs call of duty vanguardf1635867680
In november barst weer de gebruikelijke oorlog los tussen twee grootmachten in het FPS-genre: Battlefield 2042 tegen Call of Duty Vanguard. Voor welke game moet je dit jaar gaan? Wij zetten de grootste verschillen tussen de games voor je op een rij!

Is singleplayer overbodig?

In 2018 maakte Treyarch Software de keuze met Call of Duty Black Ops 4 om de singleplayer-campagne te schrappen, zodat het team zich vol kon focussen op de multiplayer. Die keuze werd alleen niet door iedereen gewaardeerd, waardoor in 2020 ook bij Treyarch de singleplayer weer terugkeerde in Call of Duty Black Ops Cold War (al heeft Raven Software, ook verantwoordelijk voor de 2020-game, het verhaal ontworpen).
Call of Duty Vanguard heeft voor die fans gelukkig ook weer een campagne om van te genieten. Sterker nog, Sledgehammer Games lijkt er flink op te hebben gefocust. Zo krijgen spelers meerdere karakters onder de knoppen, verdeeld over theaters of war over de hele wereld. Net zoals DICE dat deed met Battlefield V.
De rollen zijn dit jaar dan ook compleet omgedraaid. Waar Call of Duty een singleplayer verhaal krijgt, hebben EA en DICE besloten om de verhaallijn te laten vallen voor Battlefield 2042. Net zoals Black Ops 4 ligt de focus volledig op de multiplayer, maar hopelijk zal dat wel betekenen dat er genoeg content is voor spelers om zich een lange tijd mee te vermaken.
battlefield 2042 battlefield 6 5f1623244109

Groot, groter, grootst

Wat dat laatste betreft lijkt het wel goed te zitten met Battlefield 2042. De shooter krijgt deze keer namelijk meerdere nieuwe modi. Het grootste spektakel lijkt daarbij bewaard te worden voor All-Out Warfare. In deze modus speel je een mix van de modi Breakthrough en Conquest, maar met name de hoeveelheid spelers zal voor een explosieve ervaring zorgen. In All-Out Warfare kunnen namelijk maar liefst 128 spelers het tegelijkertijd uitvechten.
Wanneer er ondertussen ook tanks rondrijden en helikopters en straaljagers het luchtruim onveilig maken, zal het bijna aanvoelen alsof je je echt in een oorlog bevindt. Over dingen die het luchtruim onveilig maken, in Battlefield 2042 kan je ook te maken krijgen met extreme weersomstandigheden, zoals tornado’s en zandstormen. Dat zal een potje al helemaal lekker chaotisch maken.
Call of Duty Vanguard heeft ook genoeg verschillende modi, maar houdt het qua gameplay iets meer overzichtelijk. Ten minste, op de nieuwe flagship modus Champion Hill na. In deze modus zullen spelers verdeeld worden in acht squads bestaande uit twee of drie spelers, om vervolgens in Team Deathmatch te strijden op vier verschillende maps, waarbij het laatste team dat overeind blijft staan zal winnen.
call of duty vanguard warf1635867872

Van oud naar nieuw

Battlefield 2042 en Call of Duty Vanguard verschillen dus veel op het gebied van modi en de aanwezigheid van een singleplayer-campagne. Maar daar houden de grote verschillen niet bij op. Na meerdere jaren gespendeerd te hebben in het verleden, heeft DICE ervoor gekozen om voor de nieuwe Battlefield en stukje vooruit in de tijd te gaan, zoals de naam al doet vermoeden.
Dat betekent dat je moderne wapens kan verwachten, maar ook verbeterde voertuigen en natuurlijk gadgets. Zo mogen spelers zich onder andere vermaken met een wingsuit in de enorme maps van de game.
Maar waar DICE juist de toekomst in gaat, stapt Sledgehammer Games met Call of Duty Vanguard in de tijdmachine naar het verleden. De Tweede Wereldoorlog om precies te zijn. Zoals gezegd mag je daarbij flink wat verschillende landen bezoeken waar er veldslagen werden uitgevonden. Of je een liefhebber bent van ouderwetse schietijzers of modern warfare, kan dus een belangrijk onderdeel zijn voor je keuze tussen Call of Duty Vanguard en Battlefield 2042.
battlefield 2042 hazard zonef1635868234

Co-op in verschillende smaken

Speel je shooter voornamelijk voor co-op, dan heb je met de nieuwe titels in de Call of Duty en Battlefield franchise twee interessante opties. Beide games hebben namelijk een modus die speciaal voor co-op is, maar allebei zijn ze in zeer verschillende smaken.
Voor Call of Duty Vanguard heeft Sledgehammer Games namelijk samengewerkt met Treyarch, de studio die normaliter de Black Ops-games maakt. Die titels staan natuurlijk bekend om de Zombies mode en dat is dan ook precies de modus die Treyarch heeft gemaakt voor Vanguard. Spelers moeten bij release alleen even wachten totdat alle opties voor de modus ontgrendeld worden.
In Battlefield 2042 krijgen spelers de mogelijkheid om met Hazard Zone aan de slag te gaan. Deze nieuwe modus stopt spelers in squads, om ze vervolgens los te laten in een grote map waar er data verzameld moet worden. Eén probleem: er zijn ook veel vijandelijke patrouilles die je moet omzeilen. Alleen door goed samen te werken kan je de missie overleven en winnen van de andere teams.
Genoeg verschillen dus tussen Call of Duty Vanguard en Battlefield 20242, maar dat maakt de keuze er vaak alsnog niet makkelijker op. Heb jij een keuze kunnen maken of juist niet? Laat het hieronder weten in de comments!