Ancestors The Humankind Odyssey Survival Guide - Wordt de voorvader van Bear Grylls

Article
vrijdag, 30 augustus 2019 om 14:02
xgn google image
De dag doorkomen was voor onze voorouders geen eitje in de prehistorie. Gevaar ligt overal op de loer, voedsel is schaars en er zijn geen medicijnen om iemand te genezen. Gelukkig hebben wij een Ancestors The Humankind Odyssey survival guide voor je in elkaar gezet, om je reis naar het verleden iets makkelijker te maken.
Ancestors The Humankind Odyssey speelt zich af miljoenen jaren voor de geboorte van Christus. Jij krijgt als speler de controle over een groep apen, die later zullen evolueren naar een geavanceerde vorm: de mensheid. Maar voor het zover is, moet er nog een hoop gebeuren.

De komende generaties veilig stellen

Het doel in Ancestors The Humankind Odyssey is om jouw clan te laten overleven door miljoenen jaren heen. En uiteraard kan een clan niet voortbestaan, zolang er geen kinderen zijn om de fakkel over te dragen. Daarom is het van levensbelang voor de clan dat er ten alle tijden liefde in de lucht hangt.
Gelukkig hoef je in de game daarvoor niet door heel veel hoepels te springen. Apen zijn een stuk makkelijker in te palmen dan de gemiddelde man of vrouw in de kroeg. Laat je clanleden een relatie opbouwen, door bijvoorbeeld vlooien uit hun vacht te halen, en blijf die vervolgens aanmoedigen. Tijdens de liefdevolle activiteiten is het wel belangrijk om het ritme (te zien aan twee ringen) te volgen, anders krijg je al snel te maken met een ruziënd stel. Doe je het daarentegen goed, dan is er voor je het weet een nieuw lid van de clan bijgekomen.
154122

Je uithoudingsvermogen en levensverwachting in de gaten houden

Wanneer je begint met je avontuur in Ancestors The Humankind Odyssey, dan zal je al snel het groene bolletje onderaan het scherm opmerken. Ondanks het onopvallende uiterlijk is dit het belangrijkste onderdeel van de user interface. Dit bolletje geeft namelijk tegelijkertijd je levensverwachting en je uithoudingsvermogen weer.
Wanneer je in aanraking komt met een roofdier, van een te grote hoogte uit de bomen valt of op een andere manier ongezond bezig bent, dan zal de levensverwachting van je clanlid achteruit gaan. Dit wordt weergeven door een steeds groter wordende rode ring in het bolletje. Natuurlijk wil je dit voorkomen, want als elke aap in de clan uitsterft zal je een nieuwe lineage moeten beginnen.
Je uithoudingsvermogen is misschien niet zo belangrijk als je levensverwachting, maar heeft daar wel een grote impact op. Ben je veel aan het sprinten, springen en aan het klimmen als een assassin, dan zal de aap al snel buiten adem zijn, wat weergeven wordt met een gele ring in het bolletje. En omdat de bomen eigenlijk de enige veilige plek zijn in de game, zal je clanlid al snel ten prooi vallen aan roofdieren wanneer je uithoudingsvermogen laag is.
154123

Blijf eten en drinken, maar met mate

Om ervoor te zorgen dat je levensverwachting en uithoudingsvermogen op peil blijven, is het van uitermate belang dat je jezelf goed blijft verzorgen. Aan het begin van de game zal voldoende drinken niet zo’n probleem zijn, want je basis zit bij een rivier en ook in de rest van het oerwoud is er genoeg vocht te vinden. Dat is daarentegen wel anders wanneer je jouw territorium uitbreidt naar drogere gebieden.
Ook voedsel is door de rijke hoeveelheid aan planten niet een extreem groot probleem aan het begin van de game, maar blijft wel voorzichtig. Eet bijvoorbeeld alleen genoeg om je levensverwachting weer maximaal te krijgen, want elke keer als je een stuk voedsel naar binnen werkt heb je kans op een voedselvergiftiging. En daarmee wil je niet opgezadeld worden in de wildernis.
Zorg er bovendien ook voor dat je iets te eten meeneemt tijdens je avonturen buiten de basis. Je hebt twee handen tot je beschikking om iets in vast te houden en daar blijft het bij - onze voorouders hadden immers geen rugtas om allerlei voorwerpen in te stoppen. Aan het begin van de game is het een goede gewoonte om altijd een stuk voedsel bij de hand te hebben, voor het geval je in aanraking komt met een roofdier en de dood nabij is.
154124

Experimenteer erop los

De twee handen die je apen tot hun beschikking hebben zijn niet alleen geschikt om hun maag vol te krijgen. Het is belangrijk in Ancestors The Humankind Odyssey om zo’n beetje alles op te pakken wat je op jouw weg tegenkomt. Pak losse takken, stenen en andere ogenschijnlijke nutteloze voorwerpen op en experimenteer ermee.
Zo kan je met een stok al vrij snel zorgen dat je je clan kan voeden met honing, door ermee te te porren in een bijenkorf. Maar ook als je initieel niks met een voorwerp iets kan doen, is het handig om het te inspecteren en proberen aan te passen. Misschien kan jouw huidige generatie het niet gebruiken, maar de generaties erna kunnen bijvoorbeeld wel leren om het te hanteren bij belangrijke activiteiten, zoals vissen of het opbouwen van verdedigingswerken. Puur en alleen omdat één van de overgrootvaders in de clan doelloos met een stok stond te zwaaien.
154125

Pak je slaap zodra de zon achter de horizon verdwijnt

Als kind zijnde heeft vrijwel iedereen van zijn ouders gehoord dat het belangrijk is om voldoende slaap te pakken, zodat je de volgende dag uitgerust kan opstaan en je lichaam tijdens het slapen kan groeien. Dat was voor onze voorouders ook het geval en het is daarom een goede gewoonte om richting je basis te gaan voor een goede nachtrust zodra de zon ondergaat in Ancestors The Humankind Odyssey.
En niet alleen omdat je in de nacht weinig voor ogen kan zien en daarmee des te meer een makkelijke prooi bent voor roofdieren, maar ook omdat tijdens het slapen je hersens druk bezig zijn. Wanneer je namelijk op een veilige plek ligt, kan je gebruikmaken van de ervaringen die je hebt opgedaan in de wereld en kiezen welke kant jouw soort op gaat in de evolutie.
Om het voorbeeld van het experimenten te pakken: ben je tijdens de dag bezig geweest om te kijken wat twee stenen tegen elkaar aan slaan teweeg kan brengen, dan zal je misschien kunnen leren om een scherpe steen te maken. Combineer dat met de kennis over stokken en voor je het weet loopt de volgende generatie rond met scherpe stokken om zich te kunnen verdedigen tegen de gevaren in de wereld. Maak dus gebruik van de voordelen die evolutie met zich meebrengen, zodra je genoeg vooruitgang hebt geboekt tijdens je avonturen. Het is de enige manier waarop jouw clan kan overleven in de prehistorie.

Ancestors The Humankind Odyssey Survival Guide - Iets opgestoken van de les?

Heb je wat geleerd van onze Ancestors The Humankind Odyssey survival guide? Of heb je nog andere tips voor spelers om hun gevaarlijke reis net wat makkelijker te maken? Laat het ons weten in de comments.