Alles wat je moet weten over Obi-Wan Kenobi op Disney+

Article
zaterdag, 07 mei 2022 om 12:00
star wars obi wan kenobi serief1644487105
Eind deze maand is het eindelijk zover: Jedi-meester Obi-Wan Kenobi krijgt zijn eigen spin-off. Maar wat moet je nou eigenlijk weten over deze nieuwe Disney+ serie? Wij praten je helemaal bij.
Toen het duidelijk werd dat we een toekomst met spin-off films van Star Wars tegemoet gingen vroegen veel fans meteen om een film over Obi-Wan Kenobi. Jarenlang werd het bestaan van zo’n spin-off niet bevestigd of ontkend door Lucasfilm, maar in 2019 kwam de aap uit de mouw. Obi-Wan Kenobi kwam terug, alleen niet in een film, maar in een Disney+ serie.

Waar gaat Obi-Wan Kenobi over?

De nieuwe Disney+ serie speelt zich af tussen de Star Wars-films Revenge of the Sith en A New Hope. Tien jaar na de val van de Jedi houdt Obi-Wan zich schuil op Tatooine om de jonge Luke Skywalker te beschermen. Een niet al te ingewikkelde taak, zou je denken.
Maar toch raakt de Jedi verwikkeld in een groots avontuur. Dat lijkt aangezwengeld te worden door de komst van Inquisitors op Tatooine. In de naam van het Keizerrijk sporen deze Inquisitors Jedi en andere Force-gebruikers op om ze uit te schakelen, een complicatie die Obi-Wan niet kan gebruiken als hij Luke wil beschermen.
obi wan kenobi online trailer2f1651672752

Connecties met andere Star Wars-series

Star Wars is geen klein universum en met elke nieuwe serie kan het zomaar voorkomen dat die ineens nauw verbonden is met iets anders in de Star Wars-canon. Uiteraard is het zinvol om de films waarin Obi-Wan te zien is (Episodes I t/m VI) goed in het geheugen te hebben. Maar is er nog meer waar je veel aan kunt hebben.
Grote connecties met bijvoorbeeld de Disney+ series The Mandalorian of The Book of Boba Fett verwachten we niet, aangezien die zich op een heel ander moment in de tijdlijn afspelen. Maar er is het nodige te beleven in animatieseries. De Inquisitors zijn bijvoorbeeld afkomstig uit Star Wars Rebels, terwijl Star Wars: The Clone Wars de nodige Obi-Wan verhalen levert.
Je hebt waarschijnlijk niet genoeg tijd om dat allemaal te gaan kijken voordat de nieuwe serie begint. De belangrijkste aspecten zullen ongetwijfeld voldoende behandeld worden in Obi-Wan Kenobi zelf. Als je daarna nog meer zin heb in Star Wars kun je altijd nog terug naar de animatieseries, die overigens ook op Disney+ staan.
obi wan kenobi grand inquisitorf1651672951

De cast van Obi-Wan Kenobi

Als het kan en logisch is binnen het verhaal, vraagt Lucasfilm graag acteurs terug in rollen die ze eerder hebben gespeeld. Obi-Wan Kenobi is geen uitzondering. De titelrol wordt, net als in de prequel-trilogie, gespeeld door Ewan McGregor.
Andere terugkerende castleden zijn Joel Edgerton en Bonnie Piesse als Owen en Beru Lars, de oom en tante van Luke Skywalker. Nieuwe castleden zijn Rupert Friend als de Grand Inquisitor en Moses Ingram als Reva, een andere Inquisitor. Zij zullen Obi-Wan opjagen en zo belangrijke schurken zijn voor de serie.
Maar de grootste kwaadaardige rol is voor een terugkerend castlid. Niemand minder dan Darth Vader is terug en hij wordt gespeeld door Hayden Christensen, ook in scènes waarin hij volledig gehuld is in het iconische zwarte pak. Dat belooft een behoorlijke aanvaring te worden: Lucasfilm heeft het al eens omschreven als “de rematch van de eeuw”.
obi wan kenobi darth vaderf1651672867

Wanneer is de release van Obi-Wan Kenobi op Disney+?

Wellicht heb je hier en daar een releasedatum van 25 mei voorbij zien komen. Dat was inderdaad de datum waarop de serie aanvankelijk zou verschijnen. Maar sindsdien is de première verplaatst naar vrijdag 27 mei.
Om dat uitstel een beetje te compenseren zullen er op die dag meteen twee afleveringen verschijnen. De overige vier volgen in de weken daarna op woensdagen, waardoor de laatste aflevering op 22 juni op Disney+ staat. Obi-Wan Kenobi is een limited series, dus na die zesde aflevering hoeven we ook geen tweede seizoen te verwachten (al kan het zijn dat we de nodige personages in andere series terugzien).