Is Obi-Wan Kenobi een serie of een film?

Article
zaterdag, 07 mei 2022 om 13:00
Obi-Wan Kenobi krijgt eindelijk zijn eigen spin-off op Disney+. Maar het lijkt erop dat er onder het wat minder fanatieke publiek nog enige verwarring bestaat over of het een serie of een film is. Wij helderen het graag voor je op.
Eind mei verschijnt Obi-Wan Kenobi op Disney+. Deze spin-off van de Star Wars-films wordt een zesdelige serie over de periode waarin Obi-Wan ‘Ben’ Kenobi een opgroeiende Luke Skywalker moest beschermen. De Jedi-meester krijgt dus een spin-off serie en geen film.
Maar hoe zit het dan met al die berichten die je jarenlang hebt gehoord over een Obi-Wan Kenobi-film? Was dat allemaal onwaar? Nee, zeker niet, en daar komt waarschijnlijk een deel van de verwarring over de aanstaande serie vandaan.

Obi-Wan Kenobi was ooit een film

Kort na de overname van Lucasfilm door Disney werd bekend dat er naast een nieuwe Star Wars-trilogie ook losstaande films in het Star Wars-universum gemaakt zouden worden. Fans toonden meteen een grote interesse in een spin-off over Obi-Wan Kenobi. Die werd lange tijd nooit aangekondigd, maar achteraf weten we dat hij wel degelijk in ontwikkeling was.
Gedurende 2017 en 2018 werd er achter de schermen gewerkt aan een Kenobi-film. Naar verluidt had deze het label “A Star Wars Story” dat ook gebruikt werd voor Rogue One en Solo. Maar toen de laatste van die twee het commercieel niet al te best deed besloot Lucasfilm zich te richten op series voor Disney+.
Dat was ook het moment waarop de film een serie werd. Dezelfde schrijver die het script voor de film had geschreven, Hossein Amini, maakte er nu een tv-serie van zes afleveringen van en Deborah Chow nam de regie op zich nadat ze eerder aan The Mandalorian had gewerkt. Ook werd er eindelijk een deal gesloten met Ewan McGregor over het spelen van Obi-Wan.
obi wan kenobi darth vaderf1651672867

Scriptwijzigingen

In het script voor de film zou Obi-Wan Kenobi Luke Skywalker hebben beschermd tijdens een conflict tussen de moisture farmers van Tatooine en Tusken Raiders. Maar op zeker moment werd besloten dat die versie van het verhaal teveel leek op The Mandalorian. In beide series stond het beschermen van een kind centraal.
Op dat moment in begin 2020 was de serie alleen al in pre-productie. De boel werd tijdelijk stilgelegd om de scripts te herzien. Er waren even zorgen dat de serie geannuleerd was, maar daar klopte, zoals we nu weten, niets van.
In werkelijkheid werd een nieuwe schrijver, Joby Harold, aangenomen om de scripts (deels) te herschrijven. Regisseur Deborah Chow was door Jon Favreau en Dave Filoni aangemoedigd om de serie “groter” te maken. Dat lijkt ook het moment geweest te zijn waarop Darth Vader onderdeel van het verhaal werd.

Zit de film nog in de serie?

Het klinkt nu misschien alsof er niets meer van de film over is. Maar er is wel degelijk iets bewaard gebleven van de originele scripts. Met name in de eerste drie afleveringen en de laatste zou nog het nodige van de film terug zijn te zien. Daarvoor heeft Hossein Amini dan ook nog steeds writing credit gekregen.
Ook is de origine als film waarschijnlijk een reden dat de Obi-Wan Kenobi-serie die we nu krijgen een limited series is. De serie wordt door Deborah Chow omschreven als één verhaal met een begin, midden en einde. Wel staat Lucasfilm-baas Kathleen Kennedy open voor meer Obi-Wan Kenobi, mits er een goed verhaal te vertellen is.
Dit alles om te zeggen dat Obi-Wan Kenobi ooit begon als film, maar nu een serie is. Deze serie kun je vanaf 27 mei zien op Disney+, wanneer de eerste twee afleveringen verschijnen. Lees hier alles wat je verder moet weten over Obi-Wan Kenobi.