5 dingen die je nog niet wist over smartphones

Article
zaterdag, 02 januari 2021 om 16:00
pexels neosiam 594452f1608307589
Vandaag weer een artikel in onze vaste rubriek ‘5 dingen die je nog niet wist over…’. Eerder dingen we al opzoek naar de geheimen van Marvel, Star Wars en PlayStation, maar vandaag gooien we het over een hele andere boeg. We richten ons vergrootglas vandaag namelijk op de smartphone. Veel mensen zitten er al snel een paar uur per dag op, maar stiekem is er een hoop over smartphones dat je nog helemaal niet wist. Dit zijn 5 dingen die je nog niet wist over smartphones.

Het is altijd 9.41 uur bij Apple

Is het je wel eens opgevallen dat het in de iPhone reclames altijd 9.41 uur is? Of je nu kijkt naar een Apple reclame op televisie, in de krant of op een billboard, de Apple apparaten staan altijd op 9.41 uur. En dit is zeker geen toeval! De Apple-presentaties (waar Apple haar producten presenteert) beginnen namelijk altijd om 9.00 uur en na ongeveer 40 minuten brengt Apple de grote onthulling van de avond. Veel mensen gaan dan meteen zoeken naar het apparaat en zien een video/ afbeelding waar het precies dezelfde tijd is als in het echt.

De eerste smartphone komt uit 1992

In 2007 presenteerde Apple aan de wereld de eerste iPhone en dertien jaar later, anno 2020 is de smartphone bijna niet met uit het straatbeeld weg te denken. Maar de iPhone was zeker niet de eerste smartphone ooit. Weet jij wel wat de eerste smartphone ooit was? De eerste smartphone is al (houd je vast) 28 jaar oud en komt al uit 1992.
In 1992 bracht IBM namelijk de Simon Personal Communicator uit en twee jaar later was deze smartphone voor de consument te koop. Eerlijk is eerlijk, hij kon bij lange na niet zoveel als de smartphones uit 2020, maar voor z’n tijd was hij toch best modern. De Simon Personal Communicator had een 4,5 inch touchscreen en had functies als e-mail, adresboek, fax en je kon er natuurlijk mee bellen. De smartphone ging op de batterij wel maar één uur mee en had een prijskaartje van 1100 dollar.

Wat is de bestverkopende mobiele telefoon ooit?

Heb jij je weleens afgevraagd wat de beste verkopende telefoon ooit is? Een iPhone? Mis! Een Samsung Galaxy misschien? Ook niet! Uhm... een BlackBerry misschien? Ook niet! De bestverkopende mobiele telefoon ooit is namelijk helemaal geen smartphone, maar een robuuste Nokia. En wel de Nokia 1100, het was zeker niet de spannendste telefoon ooit, maar wel erg degelijk. En die degelijkheid wisten mensen te waarderen, want de Nokia 1100 ging ruim 250 miljoen keer over de toonbank.

Apple had in 1982 al een telefoon met touchscreen

Maar wist je ook dat de iPhone niet de eerste Apple telefoon was met touchscreen? In 1983 ontwierp Apple-computerontwikkelaar Harmut Esslinger namelijk een vaste telefoon die je met een stylus kon besturen. De revolutionaire telefoon kwam alleen nooit echt op de markt, maar mogelijk was daar al het eerste zaadje geplant voor de iPhone.
pexels gabriel freytez 341523 1f1608204387

5 dingen die je smartphone nog niet wist over jou

En tot slot, draai de vraag is om: wat weet de smartphone over jou? Misschien wel veel meer dan jij weet over je smartphone. Je telefoon weet bijvoorbeeld waar je allemaal bent geweest, hoe je klinkt en wat je allemaal tegen de telefoon hebt gezegd (als je een optie als Siri gebruikt dan natuurlijk), je wachtwoorden, elke berichtje dat je ooit verzonden hebt, alle informatie die je aan Google hebt gegeven, alle informatie die je met app hebt gedeeld en zo kunnen we nog wel even doorgaan.