5 dingen die je nog niet wist over games

Article
donderdag, 03 december 2020 om 17:00
pexels jeshootscom 442576f1606912904
Vanwege groots succes vandaag weer een nieuw artikel in onze rubriek ‘5 dingen die je nog niet wist over…’. Eerder gingen we in deze rubriek al opzoek naar de geheimen van onder andere PlayStation, Netflix en Disney. Maar vandaag gaan we het iets breder trekken en gaan we opzoek naar de opzoek naar de verborgen verhalen over gamen. Dit zijn 5 dingen die je nog niet wist over games.

De eerste videogame komt al uit 1947

Weet jij welk computerspel de allereerste game ooit was? Met welk spel het allemaal begonnen is? Pong? Mis! Pac-Man? Ook niet! Het allereerste videospel komt namelijk al uit 1947, twee jaar na de Tweede Wereldoorlog. Hiermee is het spel al 73 jaar oud. Ter vergelijking, de eerste videogame ooit is net zo oud als Arnold Schwarzenegger, Elton Jong of Iggy Pop. De game komt uit hetzelfde jaar als David Bowie en Johan Cruijff.
Maar welk spel hebben we het dan over? Nou, de allereerste videogame ooit was de Cathode Tay Tube Amusement Device. Het was zelfs een shooter! Eerlijk is eerlijk, het zag er ruim zeven decennia geleden allemaal iets minder gelikt uit, maar het was er toch echt. De games was sterk geïnspireerd op de radars van de Tweede Wereldoorlog. In de game zag je een stip die je met een knop moest zien te raken.

Barack Obama zit verstopt in 18 videogames

Tegenwoordig heb je steeds meer games met reclame, zeker bij gratis spellen is dit het geval. Maar in bijvoorbeeld sport of racespellen komt vaak ook al reclame voorbij. De ene keer ben je er meer bewust van dan de andere keer. Neem bijvoorbeeld de reclameboorden bij een potje FIFA.
Wist je dat Barack Obama ook veelvuldig reclame heeft gemaakt via games? Tussen 2008 en 2016 was Obama de President van de Verenigde Staten, maar hiervoor moest hij natuurlijk wel de nodige campagne voeren. Op welke manier kun je nou goed jongeren bereiken? Via games! In totaal zijn er 18 games waarin een billboard van Obama verstopt zit, waaronder: Burnout Paradise, Madden en Skate.
obamaf1606912693

FIFA 2001 kreeg een grasgeur mee

De laatsten jaren kwam er veel kritiek op EA Sports omdat er te weinig vernieuwing in FIFA zou zitten. Misschien wel het meest opmerkelijke dat FIFA ooit in een game heeft gestopt zat in FIFA 2001. Of beter gezegd op een game. Ken je namelijk nog die plaatjes of die speciale kinderboeken van vroeger, dat als je er overheen krasten dat er een geur vrij kwam?
De Engelse versie van FIFA 2001 had dit dus ook. Als je over de speciale FIFA 2001 ‘scratch and sniff’ disk kraste kwam er de geur van voetbalgras vrij. Om het allemaal nog wat gekker te maken, had de Engelse versie van Gran Turismo 2 dit ook. Als je over deze game heen kraste kwam de geur van een pitstop vrij.

Het ontwerp van de PS2 is ‘gestolen’ van Atari

Maar alle gekheid op een stokje, door naar het volgende bizarre feit. Door naar de tweede generatie PlayStation: de PlayStation 2. De PlayStation 2 was commercieel een gigantisch succes en ging in totaal 158 miljoen keer over de toonbank. Tot op de dag van vandaag is het daarmee nog steeds de beste verkochte console ooit.
Wist je dat het ontwerp van de PlayStation helemaal niet van Sony komt? Sterker nog, het ontwerp komt van de grote concurrent Atari. Het design was eigenlijk bedoeld voor de Atari Falcon 030 Microbox, alleen was Atari op dat moment bankroet. Sony kon daarna het ontwerp heel goedkoop overnemen en daar was de PlayStation 2.
ps2f1606912850

Atari verstopten duizenden E.T.-games in de woestijn

Tot slot eindigen we met buitenaards leven, althans een videogame daarvan. De film E.T. van Steven Spielberg was begin jaren ’80 een enorm succes, commercieel gezien maar ook op het gebied van cinematografie. De videogame van E.T. was daarentegen een iets minder succes.
Wist je niet dat E.T. een eigen videogame had? Goed zo! De game staat namelijk bekend als één van de slechte games ooit gemaakt. De game was aan de straatstenen niet kwijt te raken en uiteindelijk heeft Atari duizenden versies maar begraven in de woestijn.