Dit zijn anno 2022 de grootste verschillen tussen Android en iOS

Article
zondag, 04 december 2022 om 17:00
pexels alex fu 1036619f1603873559
Bij de keuze voor een nieuwe smartphone is er een belangrijke keuze die je eerst moet maken. Ga je voor iOS en dus een iPhone of neem je een Android smartphone? Om je bij die keuze te helpen hebben we wat belangrijke verschillen op een rij gezet.

Ecosysteem

Eén van de grootste verschillen tussen iOS en Android is het ecosysteem van beide systemen. Apple zorgt namelijk altijd dat haar apparaten vrijwel naadloos op elkaar aansluiten. Dat maakt een iPhone een heel handige optie als je bijvoorbeeld ook een iPad of een Mac gebruikt. Je kunt moeiteloos bestanden en foto’s delen en zelfs tekst kopiëren op je iPhone om hem vervolgens te plakken op je Mac.
Android heeft die voordelen niet. Je kunt natuurlijk je bestanden overzetten naar je computer, maar het gaat niet zo naadloos als op iOS. Er zijn gevallen waarin het gat dat je moet overbruggen kleiner is, bijvoorbeeld als je Google diensten gebruikt, of een apparaat hebt van dezelfde fabrikant als je telefoon. Een heel groot probleem is het niet, maar als je in alle andere opzichten in het Apple ecosysteem zit, past een iPhone daar beter tussen
apple 132960

Features

Waar Android een pluspunt heeft is op features. Telefoons met dit besturingssysteem krijgen doorgaans veel sneller interessante en nieuwe features dan iPhones. De always-on display die de iPhone 14 Pro introduceert was bij veel Android telefoons al jaren een vaak geziene feature.
Dat is natuurlijk meer een verschil tussen iPhones en smartphones die Android gebruiken dan dat we het hebben tussen verschillen tussen Android en iOS zelf. Maar feit blijft dat Android wel snel met deze hardware ontwikkelingen meegaat, terwijl Apple dezelfde features pas in iOS introduceert als het bedrijf er zelf zin in heeft. Als je graag van de nieuwste ontwikkelingen in smartphoneland wil genieten, moet je bij Android zijn.
samsung galaxys22f1673952408

Veiligheid

Hoewel iOS dus vaak wat achterloopt op nieuwe features, zijn andere dingen weer beter geregeld. De veiligheid van iOS heeft Apple hoog in het vaandel staan en het lukt het bedrijf ook aardig om dat te regelen. Dat heeft er alles mee te maken dat Apple de enige ontwikkelaar is die gaat over de veiligheid van iOS.
Want hoewel Android gewoon in handen is van Google, is de software open source en kunnen smartphone fabrikanten het systeem aanpassen op hun eigen telefoons. Maar deze extra verschillen tussen versies van Android betekenen ook dat er meer risico’s worden geïntroduceerd. Apple heeft bovendien wereldwijd gezien minder gebruikers, wat iOS ook iets minder doelwit maakt van cybercriminelen. Je blijft altijd risico lopen, maar het is wat kleiner bij Apple.
android logo 2019 blue backgroundf1596696550

Updates en Apps

Wat voor software je op een smartphone kunt installeren is ook van enig belang bij de keuze. Ook al zie je je telefoon vooral als communicatiemiddel, er zijn toch altijd Apps die handig of leuk zijn. Wat dat betreft verschillen de twee systemen van aanpake en heeft Android een voordeel. Want daarop kun je installeren wat je wil, terwijl Apple bepaalt wat je kunt downloaden op een iPhone. Als het niet in de App Store staat, komt het niet op je iPhone.
Apple heeft dan wel weer een voordeel wat betreft de updates voor iOS zelf. Deze komen vaker en regelmatiger dan bij Android. Er zijn vrij oude iPhones die draaien op de nieuwste versie van iOS 16, terwijl het aantal updates dat je bij een Android telefoon krijgt kan verschillen per fabrikant, waarvan er veel zijn die niet meer dan een jaar of twee updates beloven. Dat is overigens ook een reden dat Android wat minder veilig is dan iOS.
iphone 14 pro plus colorsf1670947103

Prijs

Er is eigenlijk een belangrijke keuze die je moet maken voordat je überhaupt gaat nadenken over de verschillen tussen de twee besturingssystemen. Je moet namelijk eerst bedenken hoeveel je uit wil geven aan een telefoon en de prijs is iets waar iPhone en Android flink in kunnen verschillen. Als je niet bereid bent om rond de duizend euro uit te geven aan een smartphone kun je iOS beter uit je hoofd zetten.
Apple’s nieuwe iPhones waren dit jaar opvallend duur: zelfs de goedkoopste kost meer dan duizend euro. Je kunt natuurlijk kiezen voor een ouder model of een iPhone SE, maar bij Android kan de prijs vele malen lager uitvallen. Is dat strikt genomen een verschil tussen Android en iOS? Misschien niet, maar je moet niet bankroet gaan omwille van een stuk software.