De laatste maand van het jaar is alweer aangebroken. Het kan maar één ding betekenen, namelijk dat het tijd is om de beste games van het jaar onder de loep te nemen. Vandaag zijn de tien beste PS4 games van 2022 aan de beurt. Tijd voor genot op de PlayStation 4.
We trappen de lijst af met de co-op shooter van Gearbox Software: Tiny Tina’s Wonderlands. Deze actie-RPG is een spin-off van de bekende Borderlands-reeks en gooit een goede dosis Dungeons & Dragons-plezier door de formule. Daarmee kun je de game zien als een spiritueel vervolg op de populaire DLC van Borderlands 2 die al een kort D&D-avontuur met de schreeuwende tiener bracht.
Dit keer is de gameplay alleen ook op de schop gegaan. Nog steeds heb je tal van schietijzers die je vanuit first-person perspectief afvuurt, maar ook kun je nu gebruik maken van magische aanvallen. Tevens is melee aangepast om meer balans te brengen in de gameplay.
Een goede dosis bizarriteit in je game weet weleens hoofden te draaien en dat lukt ontwikkelaar Massive Monster goed dit jaar. Met Cult of the Lamb wordt een bijzondere crossover van Animal Crossing en roguelike-titels voorgeschoteld. In de game speel je als een schattig lammetje dat een sekte opbouwt.
Het concept is gestoord, maar werkt wel enorm lekker. Telkens weer bestorm je de kerkers en versla je bazen, terwijl je ondertussen een kamp opbouwt waar je steeds meer nieuwe volgelingen werft om sterker te worden. Tel daar een goede dosis humor (en heel veel onnodige moorden van volgelingen) bij op en je hebt een titel die net zo vermakelijk als bizar is.
2022 was het jaar waarin LEGO Star Wars The Skywalker Saga eindelijk verscheen. De nieuwe TT Games-titel beloofde al een paar jaar geleden een revolutie en die kwam er dit jaar dan eindelijk. Het betekende meer open-werelden om te verkennen met de talloze Star Wars-personages.
Die werelden zitten vol met geheimen om te ontdekken en studs om te verzamelen. Natuurlijk is er naast het ontdekken van de bekende Star Wars-locaties ook nog een verhaal om door te spelen. Eigenlijk zijn het er negen, want iedere film wordt via toffe missies herverteld op grappige wijze.
Naast nieuwe games zag het jaar ook tal van remakes, waaronder Tactics Ogre Reborn. Deze vernieuwde versie van de 1995-game die op de SNES verscheen (en in 2010 een PSP-remaster kreeg) is voor de PlayStation 4-versie flink op de schop gegaan. Zo heeft Square Enix het vechtsysteem verbeterd en is het levelsysteem compleet omgegooid wat als een enorme verademing voelt.
De balans van de game is tevens aangepast om de ervaring zo een stuk prettiger te maken voor de speler. Het verhaal zelf was destijds al top. Grafisch is de game er wat minder op vooruit gegaan, al heeft heeft het SNES-tijdperk het voordeel dat games grafisch een charmante gloed houden door de 16-bit stijl. 2D-HD had anderzijds niet misstaan, maar dat moeten fans helaas maar voor lief nemen.
Uitdagende titels heb je in allerlei vormen en maten. Zo is het SoulsBorne-genre immers ontstaan. Een game die daar een duit bij in het zakje doet is Sifu, de vechttitel van SloClap. Deze indieparel voorziet je van flink wat speelplezier dankzij bikkelharde gevechten en prachtige omgevingen.
In deze third-person actiegame speel je de zoon van een vechtschooldocent die wraak zoekt voor de moord op zijn vader. Hoe snel je die wraak weet te vinden hangt af van hoe goed je bent in de game. Elke keer dat je sterft wordt je namelijk ouder. Het zorgt ervoor dat je sterker terugkeert, maar wanneer je te oud wordt sterf je definitief en mag je de game opnieuw proberen.
Soms is een goede dosis nostalgie precies wat je nodig hebt en geen titel wist dat dit jaar beter te brengen dan Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge. Deze beat ‘em up steekt haar invloeden niet onder banken en is compleet gebaseerd op de animatieserie uit de jaren 80. Ook de gameplay invloeden komen hier vandaan.
Het resultaat is een fantastische old school-game die ook nog eens in co-op te spelen is. Samen met je vrienden door de voetsoldaten van Shredder vegen is een genot, net als de heerlijke, ouderwetse muziek. Tel daar de variatie in speelstijlen op die de verschillende personages voorschotelen en je hebt een liefdesbrief aan de bekende, pizza-etende schildpadden.
Stiekem was 2022 een jaar om van te smullen als je een PlayStation 4 hebt. Alle grote exclusieve PlayStation-games komen immers niet alleen op de PS5 uit. Zo verscheen Gran Turismo 7 namelijk op de PS4 en oogde de game daar ook bloedmooi.
Rijden voelde nooit zo goed als in het zevende deel van de geroemde racereeks en talloze uren speelplezier zijn dan ook te vinden met de titel van Polyphony Digital. Helaas kreeg de game best een dosis kritiek voor de manier waarop microtransacties aangemoedigd werden. Gelukkig luisterde de ontwikkelaar door het ontgrendelsysteem op de schop te gooien wat fans konden waarderen.
Het brons in de lijst met beste PS4-games van 2022 gaat naar de Nederlandse game Horizon Forbidden West. Guerrilla kwam vroeg in het jaar met deze futuristische open-world game waarin robotdino’s verslaan centraal staat. Daarbij kiest de studio voor de traditionele aanpak van een open-world die op topniveau wordt uitgevoerd. Wellicht is dit zelfs wel de best-uitgevoerde open-world game die de “Ubisoft-formule” volgt.
Het nieuwe avontuur van Aloy pakt grote delen van de kritiek aan die bij het vorige deel nog al eens opdoken. Zo is het verhaal spannender (en gestoorder) gemaakt, heeft het verkennen van de wereld een nieuwe laag en geldt precies hetzelfde voor de gevechten. Al met al kun je dik vijftig uur genieten van deze prachtig-ogende open-wereld game.
Waar Horizon Forbidden West de bekende open-world formule tot in de puntjes uit heeft gewerkt, koos FromSoftware met Elden Ring voor een compleet andere aanpak. De Japanse studio benadert het genre op de Breath of the Wild-stijl door het constante gevoel van ontdekking aan te sporen.
Als speler blijf je achterover vallen van de nieuwe gebieden die je constant ontdekt, waarbij elke ontdekking als een geheim voelt. Talloze verhalen ontstonden op natuurlijke wijze terwijl je aan het spelen was. Tel daar uitstekende combat en een karrevracht aan verschillende vijanden bij op en het mag duidelijk zijn waarom de game onze zilveren plak heeft verdiend.
Natuurlijk kan er maar één game de winnaar zijn en dat is God of War Ragnarök. De exclusieve titel voor PlayStation-consoles wist een beresterke indruk achter te laten met het slotstuk van de Noorse Saga. Het directe vervolg van de 2018-titel is geen complete vernieuwing van het genre, maar dat is ook niet nodig.
Juist door verder te bouwen op wat de vorige game zo goed maakte, weet Santa Monica Studio opnieuw een meesterlijke titel af te leveren. Het grote verschil is de schaal die een stukje groter is. Meer zijmissies, meer verhaallijnen en meer epische gevechten zorgen voor een spectaculaire ervaring die als PS4-game alleen aan de top staat.