You're in the Movies Review

Review
maandag, 05 januari 2009 om 17:01
xgn google image
Heb jij jezelf altijd al eens op het witte doek willen zien schitteren? Dan hebben Codemasters en Zoë Games nu de ideale game voor jou. In You’re In the Movies spelen jij en je vrienden namelijk de hoofdrol in iedere film. Maar worden dit regelrechte kaskrakers of zal het doek al snel vallen?
Goed bedacht
You’re In The Movies is eigenlijk een heel simpel concept. Men neme de Xbox Live Vision Camera, een woonkamer vol gezellige mensen en een heleboel minigames. De spelers spelen in een slechte B-film mee, die aan de hand van de meest uiteenlopende minigames gefilmd wordt. De camera filmt de speler dan, terwijl deze bijvoorbeeld wespen uit de lucht slaat, voor een razende stier vlucht of zo snel mogelijk op de bongo’s slaat om een aantal aapjes te laten dansen. Alle bewegingen van de speler worden vervolgens in de film gemonteerd welke op het einde getoond worden.
Voordat de speler de virtuele set kan betreden, moet er eerst het een en ander ingesteld worden. Zo wordt allereerst de belichting automatisch gecontroleerd en moet de camera eventueel scherpgesteld worden, waarna de speler even uit beeld moet. Op dat moment wordt de achtergrond als het ware gescand, zodat de camera deze kan scheiden van de speler. Jammer genoeg werkt dit niet zoals het hoort.
You're in the Movies Screenshot 61262 You're in the Movies Screenshot 61261 You're in the Movies Screenshot 61259
Help! Ik verdwijn!
Doordat het spel de speler niet goed van de achtergrond kan scheiden, zal deze in beeld komen met gaten in zijn lichaam. Er zijn wel verschillende 'Cutout types' beschikbaar, waardoor de speler op een andere manier van de achtergrond onderscheiden wordt, maar ze falen stuk voor stuk in hun doel. Zelfs als de speler felle kleding aan doet of er een egaal doek als achtergrond gespannen is, zal de speler niet goed van de achtergrond herkend worden en zijn de films bij voorbaat gedoemd te mislukken.
In het begin zal de speler nog moeite doen om de kamer dusdanig aan te passen dat de camera de speler redelijk in beeld weet te brengen, maar dit zal snel over zijn. De camera laat namelijk bij de meest perfecte opstelling het hoofd en de armen van de speler nog steeds verdwijnen en laat je die nou net in de meeste minigames nodig hebben.
Lang werk voor een korte film
In You’re In The Movies zijn in iedere film vier rollen beschikbaar die de speler kan kiezen. Zo kan de speler bij de ene film bijvoorbeeld slachtoffer of bankrover spelen, maar in de volgende film de gestoorde wetenschapper of zijn kwaadaardige sloofje uithangen.
Als er minder dan vier spelers meedoen, worden de overgebleven rollen door virtuele acteurs ingevuld. Hierbij komt meteen een ander minpunt de hoek om. Deze acteurs zijn namelijk perfect, zonder gaten in hun lichaam in beeld gebracht. Ook zijn dit steeds dezelfde mensen die dezelfde bewegingen doen, waardoor de films al snel saai ingevuld worden.
You're in the Movies Screenshot 61257 You're in the Movies Screenshot 61255 You're in the Movies Screenshot 61252
Hoe meer spelers er meedoen, hoe langer het duurt om de film af te maken. Van iedere speler moeten namelijk de benodigde bewegingen nog gefilmd worden. Dit gebeurt, zoals al eerder genoemd, doordat de speler een heel scala aan minigames speelt. Er zijn in totaal 45 minigames, waarbij de speler de meest uiteenlopende dingen moet doen. Deze minigames worden afgewisseld met zogenaamde close-ups, waarbij de speler de aanwijzingen van de regisseur moet opvolgen.
De speler zal wel merken dat dezelfde minigames en Close-ups vaak voorbij zullen komen, waardoor ze uiteindelijk ook weer saai beginnen te worden. Als er meerdere personen mee spelen, kan het dan ook zijn dat ze dezelfde minigames moeten doen, omdat alle personages in de films moeten rennen.
That’s a wrap!
De B-films waarin de spelers schitteren, moeten overduidelijk het grootste pluspunt van het hele spel zijn. Ze zijn vaak gebaseerd op bekendere Hollywood scenario’s, die op een uiterst foute manier afgewerkt zijn. Zo wordt bijvoorbeeld een stad aangevallen door een gigantische hagedis die in Hollywood beter bekend is als Godzilla. In You’re in The Movies is deze hagedis wel erg letterlijk genomen wat voor een redelijk grappige rip-off van het origineel heeft geleid.
Ook de acteertalenten van de speler zorgen vaak voor een grappig geheel in de films. De helemaal verkeerde gezichtsuitdrukkingen en bewegingen die van de spelers in de minigames zijn gefilmd, zorgen voor een hilarisch resultaat. Het is alleen erg jammer dat het opnemen van de film bij vier spelers kan oplopen tot anderhalf uur 'filmen' en het eindresultaat nog geen twee minuten duurt.
You're in the Movies Screenshot 61253 You're in the Movies Screenshot 61258 You're in the Movies Screenshot 61260
Als de speler het uiteindelijk beu is om zelf in de films te spelen, kan hij in de Director modus zelf op de stoel van de regisseur gaan zitten. Uit de scènes van de bestaande films kan de speler zelf een film opnemen, waarin hij vervolgens ook weer zelf kan spelen. Hierbij kan de speler de gesproken teksten opnemen en de soundtrack kiezen.
Als de film vervolgens af is, kan de speler deze delen met andere mensen via Xbox Live of zelfs op internet zetten. De speler krijgt dan een e-mail, waarin de film is toegevoegd, zodat hij deze makkelijk door kan sturen naar al zijn vrienden. Dit is erg leuk als zijn vrienden bijvoorbeeld geen Xbox Live hebben, maar het filmpje wel willen hebben. Ook is het mogelijk om de opgenomen films van andere gebruikers de bekijken.
Soundtrack
Zoals iedere film begeleid wordt door een soundtrack, worden ook de films en minigames van You're in the Movies aangevuld met redelijk passende muziek. De slechte B-films worden door een veel te dramatische soundtrack aangekondigd, terwijl de minigames begeleid worden door het geluid van aapjes of de stem van de regisseur. Al met al past het geluid van het spel redelijk bij het foute imago van de films die er gemaakt worden.
Binnenkort niet in de bios
You’re in The Movies is een geniaal concept, maar jammer genoeg uitermate slecht afgewerkt. De spelers komen eigenlijk nooit goed in beeld, omdat de camera de achtergrond niet goed gescheiden kan houden van de speler. Doordat de films veelal dezelfde bewegingen nodig hebben, valt het spel al snel in herhaling, waardoor het geen lang leven beschoren is. De Director modus geeft nog wel een leuke wending aan het spel, omdat de speler daar zijn eigen film kan maken en de films van anderen kan bekijken. Door alle nadelen die het spel met zich meebrengt valt het doek al snel voor You’re in The Movies.
Cijfer: 4.5