Uncharted 2: Among Thieves Review

  Het is bijna zover, het vervolg op de geweldige game Uncharted: Drake’s Fortune voor de PlayStation 3 ligt over een tijdje in de winkels. Met dit deel belooft ontwikkelaar Naughty Dog ons hetzelfde als Uncharted, maar dan beter, grootser, spectaculairder en mooier. Maar weet Uncharted 2: Among Thieves al deze verwachtingen waar te maken of valt het allemaal toch tegen?

  Eind 2007 kwam Naughty Dog, onder andere bekend van Crash Bandicoot en Jak & Daxter, met een nieuwe game, namelijk Uncharted: Drake’s Fortune. De game werd ongelofelijk goed ontvangen bij zowel de critici als de gamers zelf. Misschien wel het enige minpuntje was volgens sommigen dat de game wat kort was en een mutliplayer of co-op modus ontbrak. Uncharted 2 bevat het nu allemaal: een geweldige singlepayer, een multiplayer en een co-op gedeelte.

  Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 121734 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 121733 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 121732

  In één woord…
  We zullen beginnen met de singleplayer van Uncharted 2. Omdat er nu namelijk een co-op en multiplayer is toegevoegd, betekent niet dat de singleplayer er minder op is geworden, in tegendeel zelfs. Nathan Drake is terug en gaat opzoek naar de verloren schat van Marco Polo. Hij zal dit samen doen met de nieuwe, sexy en charmante dame Chloe Frazer. Maar dit zal niet het enige, nieuwe personages in de game zijn. Naast de oude bekenden en Chloe, komen er nog meer nieuwe karakters in het verhaal voor. Daarnaast zul je, in tegenstelling tot deel één, naar heel veel verschillende exotische locaties reizen.

  Je begint dit keer met de scène die nu bijna iedereen waarschijnlijk wel kent. Nathan Drake zit bebloed in een trein die vrijwel helemaal kapot is en naar beneden hangt. Dit is trouwens niet gelijk de enige keer dat je in een level speelt die in zijn geheel beweegt. Later zul je ook hele levels in instortende gebouwen en bewegende treinen spelen.

  Je hebt op het moment dat je in de kapotte trein zit geen idee wat je daar doet, en het enige wat je wilt, is zo snel mogelijk van de trein af komen om op vaste grond te staan. Tijdens het level zul je, door middel van flashbacks, langzaam gaan beseffen wat er is gebeurd en hoe je daar terecht bent gekomen. Op een gegeven moment zal Drake helemaal kapot zijn, je kunt niet meer verder en je zal nu terug gaan in de tijd.

  Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 116252 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 85196 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 116251

  …geweldig!
  Je begint dan bij het begin en je zult langzamerhand verder gaan naar het moment waar de game jou liet starten. Het duurt een tijdje voordat je in dat level bent aanbeland. Dit is echter nog lang niet het einde. Je zult nog veel meer meemaken, bewonderen en lachen. Inderdaad, lachen. Het overweldigende verhaal bevat namelijk niet alleen vette actie, ontroerende scènes en vele vuurgevechten, het bevat ook veel humor. Dit is altijd op het juiste moment, en de juiste manier verwerkt in het verhaal en wie wil er nou niet even lachen?

  Je zult de hele singleplayer lang op het puntje van je stoel zitten. De actie in de game is geweldig, maar het is ook weer niet te veel. Precies wanneer je verwacht, en misschien wel hoopt, dat de actie is afgelopen, is het ook afgelopen. De game zal dan even een ander soort gameplay bieden, zoals stealth, puzzelen, klimmen en klauteren.

  Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 116265 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 116264 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 116263

  Meer dan actie en avontuur
  De basis van de gameplay kennen we al uit Uncharted, maar is nu op kleine puntjes verbeterd. Zo zijn de vuistgevechten iets veranderd, deze zijn nu simpeler en leuker om te doen. Nieuw zijn de verschillende stealth aanvallen in de game, deze zijn heel erg vet, maar je moet niet verwachten dat het niveau van bijvoorbeeld een Splinter Cell game bereikt wordt. Het voelt stiekem altijd wel lekker om zachtjes iemand zijn nek even te breken, over een rand heen te gooien, of te wurgen.

  De puzzels zitten ook nog steeds in de game, echter zullen deze net iets minder aanwezig zijn dan in deel één. Maar de puzzels zijn nu wel hele grootse puzzels, waar je dus wel even mee bezig bent. Wat daarnaast wel jammer is, is dat er geen ondersteuning is voor de SIXAXIS-functie, zoals in Uncharted wel af en toe voorkwam.

  Hoewel Uncharted 2 een erg lineaire game is, valt dit amper op door de veelzijdigheid van gameplay en de geweldige tussenfilmpjes. Deze filmpjes zullen tevens naadloos over gaan in gameplay. Soms zit je zelfs zo in het filmpje, dat je niet eens doorhebt dat je weer moet beginnen met spelen. De hele singleplayer lijkt gewoon één grote Hollywoodfilm, waarin je zelf de hoofdrol op je neemt. Kortom, de singleplayer van Uncharted 2 is in één woord: geweldig! Het is en blijft lineaire gameplay, maar het doet alles zo goed, dat je het amper merkt.

  Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 115733 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 115732 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 115731

  Samen spelen, samen delen
  In Uncharted hield het na de singleplayer en wat bonussen en schatten verzamelen (wat ook weer aanwezig is in Uncharted 2) op. Er was geen multiplayer of co-op om nog door te gaan met het spel. In dit deel echter wel en dit is niet zomaar een multiplayer. Uncharted 2: Among Thieves bevat twee online modi: competitief en coöperatief. In de competitieve modus zul je de standaard opties hebben, zoals in we dat kennen in games als Call of Duty. Je hebt dus ook een punten- en levelsysteem, waarbij je door bepaalde acties uit te voeren, een bepaalde hoeveelheid dollars zult verdienen. Je kunt de actie aangaan op zes verschillende mappen die gebaseerd zijn op de levels uit de singleplayer. En voor de coöperatieve modus zijn er nu drie mappen. Deze zijn echter wel groter, en de omgeving van deze mappen zal veel interactiever zijn.

  Je kunt in de multiplayer kiezen uit verschillende deathmatch-spelsoorten en doelgerichte soorten. Er zijn in totaal tien verschillende modi om online te spelen voor zowel coöperatief als competitief. De leukste modi is eentje waarin je met drie vrienden schatten moet vinden of andere objectives moet halen. Het is vrij lastig, maar daardoor ook een uitdaging. Je kunt soms wel meer dan een half uur bezig zijn met één missie. Deze missie zal dan ook uit verschillende submissies bestaan, zodat het ook leuk blijft voor langere tijd.

  Als laatste heb je ook nog de Coöp Arena modus, waarin jij het, als team, tegen hordes vijanden moet opnemen. En ten slotte, is er ook nog een leuk extraatje in de multiplayer modus, namelijk 'Bioscoop'. Wanneer jij tijdens het spelen een vette actie uithaalt, kun je snel de opneemknop drukken, de video opslaan en vervolgens op je harde schijf zetten. De multiplayer is dus een geweldige toevoeging aan het spel en zorgt voor heel wat extra uurtjes aan speelplezier. En voor mee informatie over de multiplayer, kun je onze impressies over de multiplayer natuurlijk nog eens doorlezen.

  Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 107996 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 107986 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 107993

  Stof en krasjes
  Waarschijnlijk zullen jullie al verschillende video’s gezien hebben van Uncharted 2. En wat gelijk opvalt, is hoe mooi de game er uitziet. Naughty Dog heeft geen enkel detail verloren laten gaan, van een stofje op een kast, maskertje aan de muur tot een kras in het raam, alles is in de game aanwezig. Uncharted 1 zag er al goed uit destijds, maar Uncharted 2 overtreft echt alles. De animaties zijn zo realistisch vastgelegd, dat dit heel, heel dichtbij het realisme uit een echte film komt. Het klinkt misschien raar, maar bij sommigen stukjes vonden wij de gameplay er beter uitzien dan de tussenfilmpjes zelf!

  De velen verschillende omgevingen in de game zien er ook allemaal adembenemend uit. Het sneeuw blijft aan je schoenen en broek hangen, je voetstappen blijven zichtbaar in de sneeuw en meer van dat soort details. Uncharted 2: Among Thieves is op grafisch gebied dan ook zonder twijfel de mooiste game tot nu toe. Sommigen zullen misschien nog twijfelen of andere PS3-games, zoals Killzone 2 en Metal Gear Solid 4, mooier zijn, maar dat geeft ook aan hoe goed dit spel er uitziet.

  Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 116268 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 116267 Uncharted 2: Among Thieves Screenshot 116266

  Epische muziek en realistisch geluid
  Wanneer je de game opstart, hoor je tijdens het hoofdmenu al gelijk de epische muziek, die herkenbaar is voor de Uncharted franchise. Het lijkt weer vrij veel op de oude soundtrack, maar het is nu net iets anders. Je komt gelijk in de goede sfeer door de soundtrack van de game. Maar dat is natuurlijk niet de enige audio die uit je speakers zal knallen als je de disc in je PS3 stopt.

  De geluiden van het schieten en de explosies klinken geweldig goed. Je kunt zelfs, na een tijdje spelen, makkelijk de wapens herkennen aan hun geluid. Ten slotte zijn de Engelse stemmen in de game erg sterk, en passen precies bij het personage. De Nederlandse stemmen, zoals vaker, vallen wat tegen. Maar gelukkig is er ondertiteling voor degenen die niet zo goed Engels kunnen.

  {mig:PhC96PzvxTbE}

  Conclusie
  Uncharted 2: Among Thieves is een echte topgame. Met de basis gameplay van Uncharted, verbeterde vuistgevechten, stealth aanvallen en meer, heb je haast niet eens meer door dat je een lineaire game zit te spelen. Wanneer je vervolgens klaar bent met de singleplayer, heb je nog altijd de grote multiplayer en co-op modus in het spel, die voor meer dan genoeg uren plezier zorgen. Grafisch is deze titel misschien wel de beste tot nu toe, en de audio in de game is ook overweldigend goed. Iedereen PS3-bezitter zou deze game in huis moeten halen en voor degenen die geen PlayStation 3 hebben, is er nu een hele goede reden om er één aan te schaffen.

  9.6

  De plus- en minpunten

  Uncharted 2: Among Thieves

  Verkijgbaar vanaf 16 october 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.