Marvel Ultimate Alliance 2 Review

  De laatste tijd zijn er een hoop superhelden games verschenen die het helaas niet zo goed deden. Gelukkig kregen we in 2007 al Marvel Ultimate Alliance, een game die het zeker niet slecht deed. Weet dit tweede deel hierop verder te gaan, of valt dit helaas tegen?

  De terroristen van Letland
  Je begint het spel met vier superhelden en één mens. Alle vijf werken jullie voor een organisatie genaamd Shield en het doel is om terroristen die superheld zijn uit te schakelen. Het team waarmee je start bestaat uit: Wolverine, Spiderman, Ironman en Captain America. Als aanvoerder van het team loopt Nick Fury mee. Hij is geen superheld en dus ook niet speelbaar als karakter. De andere vier zijn gelukkig wel beschikbaar.

  Je bent, samen met nog een team, in Letland geland omdat hier een aantal vijanden met superkrachten het op jou en op Amerika voorzien hebben. Omdat het valt onder het kopje internationale terrorisme krijg je toestemming van de president om de burcht binnen te vallen en de schurken hier uit te schakelen. In deze burcht kom je onder andere Electro en The Tinkerer tegen. Deze laatste experimenteert met het maken van superhelden.

  De andere vijanden die jullie in deze burcht verder tegenkomen zijn voornamelijk robots of de creaties van The Tinkerer. Heel moeilijk is het niet om deze te verslaan, maar toch biedt het af en toe enige uitdaging. Naast het eerste team is er ook een tweede team van vier helden aanwezig. Deze kun je echter zelf samenstellen. De mogelijkheid om met je favoriete superheld te spelen is dan ook gelijk één van de sterkste punten van het spel.

  Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 127085 Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 127083 Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 127073

  Terug in Amerika
  Het eerste level is echter een jaar voor het eigenlijke verhaal, en speelt zich dus af in Letland. Het echte verhaal start echter in Amerika, en om precies te zijn in New York. Hier zal er al snel een gevecht ontstaan tussen de goede en de slechte superhelden wat de gehele verhaallijn beïnvloedt. Veel burgers worden namelijk slachtoffer van het gevecht doordat een aantal superhelden de mensen misbruikt. Die zijn het hier natuurlijk niet mee eens en eisen een oplossing.

  Iedereen die de X-Men films heeft gezien weet dat dat verhaal draaide om het feit dat de mensen een registratie wilden van de mutanten. De ene helft van de mutanten was het hier echter niet mee eens en koos ervoor het slechte pad te kiezen. De andere helft was het er wel mee eens en koos dus het goede pad. Hetzelfde speelt zich af in Marvel Ultimate Alliance 2.

  Je zult namelijk op een gegeven moment moeten kiezen voor het goede of het slechte pad, en hierdoor beïnvloed je zowel het verhaal als de speelbare karakters. Op het moment dat je kiest om niet te registeren dan zul je een aantal karakters verliezen. Hetzelfde geldt voor de keuze om je wel te registreren. Ook het verhaal verloopt deels anders op het moment dat je kiest voor goed of slecht.

  Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 122751 Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 122761 Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 122753

  Het vrijspelen van superhelden
  Op het moment dat je het spel start heb je de beschikking over 13 speelbare karakters. Aangezien er in totaal 24 karakters zijn kun je er dus nog elf vrijspelen door het spel heen. Je zult alle karakters vrij spelen voor je een kant kunt kiezen, en het is dan ook aangeraden om ieder karakter minimaal één keer aan je team toe te voegen. Dit omdat er kleine verschillen in de superhelden zitten, en je dus wel moet kiezen voor de kant die volgens jou het beste speelt.

  Ieder karakter heeft een aantal verschillende aanvallen. Zo zul je standaard een zwakke en een sterke aanval hebben, maar na verloop van tijd zul je ook superkrachten kunnen gebruiken. De besturing is vrij simpel te noemen, want de basisaanvallen gebruik je door op kruisje of op rondje te drukken. Op het moment dat je R2 indrukt krijg je echter een aantal extra aanvallen: dit zijn de superkrachten. Naar mate het spel verder komt krijg je steeds krachtigere aanvallen. Deze kun je echter niet onbegrensd gebruiken.

  Naast deze twee soorten aanvallen heb je ook nog een duo aanval. Op het moment dat je genoeg vijanden af hebt gemaakt zul je beneden zien dat je fusionmeter vol is gelopen. Op het moment dat dit zo is, kun je op L2 drukken waarna je een teamgenoot kunt selecteren. Als je dit gedaan hebt en hierna herhaaldelijk op kruisje drukt, zal je aanval opladen en uiteindelijk een hoop vijanden meenemen. Zeker op het moment dat je een sterke vijand hebt is dit een zeer fijne aanval.

  Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 122727 Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 122725 Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 122723

  Grafische niet slecht, maar ook niet fantastich
  Al met al is de gameplay dus zeker goed te noemen en hierdoor heb je dus al een leuk spel in handen. Een ander belangrijk punt is echter vaak de grafische kwaliteit van het spel. Hier kunnen we gelukkig redelijk kort over zijn. De graphics zijn namelijk in twee categorieën in te delen. Aan de ene kant heb je namelijk de filmpjes, die van zeer goede kwaliteit zijn. Het is duidelijk te zien dat hier veel tijd aan is besteed.

  Aan de andere kant hebben we de ingame graphics. Deze zijn niet helemaal smooth en High Definition te noemen, maar heel slecht zijn ze ook weer niet. Het is alleen jammer dat de omgevingen nogal leeg zijn. Wat wel fijn is, is het feit dat veel kapot kan en vaak ook kapot moet. Grotendeels zijn alle computers en dergelijke dus alleen maar aangekleed.

  De audio van het spel is zeker goed. De geluiden bij de acties zijn passend. De muziekjes horen precies bij het moment, maar helaas passen de stemmen niet echt bij de karakters. Jammer is dat van de meeste karakters al films zijn verschenen, en we niet de filmstemmen horen in het spel. Vooral de kenners zullen zich hier aan storen.

  Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 111380 Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 111378 Marvel Ultimate Alliance 2 Screenshot 111376

  Het RPG-element
  Net als het eerste deel is ook dit deel weer een actie spel met een aantal role playing game elementen. Je zult namelijk ervaringspunten verzamelen tijdens het spelen door vijanden om te leggen en bepaalde opdrachten te vervullen. Met deze punten kun je helden opwaarderen om ze zo meer kracht of een betere weerbaarheid te geven.

  Helaas is het RPG-element in dit spel echter niet meer zo sterk als in het eerste deel, hier kon je namelijk meer opwaarderen. Overigens kun je er ook voor kiezen om de computer de upgrades te laten doen op het moment dat je niet van RPG-elementen houdt.

  De duur van het spel ligt gemiddeld boven de tien uur, maar na deze tien uur ben je nog niet klaar. Dit komt omdat je dan waarschijnlijk je superheld nog lang niet op zijn maximale kracht hebt, en je dus door het kiezen van een kant niet de mogelijkheid hebt gehad met al je favoriete karakters te spelen. Overigens is het ook gewoon lekker om na een dag hard werken even de superheld uit te gaan hangen door grote groepen slechteriken uit te schakelen.

  {mig:YKiSVWMdxk4a}

  Conclusie
  Al met al heb je met Marvel Ultimate Alliance 2 een leuk spel in handen. Dankzij de leuke gameplay waarin je met een hoop van je favoriete superhelden kunt spelen en de zeer goede filmpjes scoort dit spel goed. Helaas halen het ontbreken van de bekende stemmen, het verminderde RPG-element en de niet zeer bijzondere graphics het spel toch een stuk naar beneden. Toch is het een leuk spel wat je niet zal vervelen.

  7

  De plus- en minpunten

  Marvel Ultimate Alliance 2

  Verkijgbaar vanaf 25 september 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.