Turtle Beach Stealth 700 Gen 3 review – Sluipgeluid

Review
zondag, 27 oktober 2024 om 13:00
turtle beach stealth 700 gen 3 met open mic voor doos
De nieuwe headset van Turtle Beach is hier. Wij kregen de Stealth 700 Gen 3 opgestuurd om het te testen, wat voor jullie natuurlijk weer betekent dat het tijd is voor een review. In deze review lees je hoe dit zit. 

Turtle Tank

Het eerste wat je op zal vallen, mits je niet al bekend was met de Stealth-serie, is dat de 700 Gen 3 een aardig log beest is. Het oogt behoorlijk groot en het gewicht is er ook wel naar. Het weegt bijna een halve kilo! In eerste instantie is dit een gewicht dat je wel gaat merken, al is het eigenlijk zelden oncomfortabel. Sterker nog, de headset zit best lekker.
Dat is dankzij de uitstekende kussentjes aan de oorschelpen en de hoofdrust. Ze zijn erg zacht, dus de druk van het gewicht wordt goed verdeeld. Ook zijn de oorschelpen lekker groot en diep, zodat ze helemaal om je oren heen passen. Dit komt met het kleine nadeeltje dat je ze aan beide kanten kan zien als je goed perifeer zicht hebt, wat ietwat irritant kan zijn. Wij storen ons er een beetje aan, al is het ook wel weer iets dat went. Daarnaast is de druk op je hoofd flink verminderd in vergelijking met eerdere iteraties. Die konden aardig klemmen, iets waar je met de nieuwere versie aanzienlijk minder last hebt.
Het ontwerp is lekker stevig. De 700 Gen 3 kan prima tegen een stootje, dus hem een keertje laten vallen is niet zo erg. Ook kun je het zachte plastic van de hoofdband behoorlijk buigen zonder dat het breekt. Dat is fijn voor als je hoofd aan de grotere kant is, maar ook als je koptelefoons wel eens op de bank laat slingeren en het dan vergeet.
Overigens heeft de koptelefoon een accuduur van 80 uur. Dat is behoorlijk wat, dus je hoeft je geen zorgen te maken over je accu tijdens langere gamesessies. Een keer per week opladen zou ruim genoeg moeten zijn. Mocht je toch een keer helemaal vergeten zijn je 700 Gen 3 op te laden, binnen een kwartier heeft de headset weer genoeg accu voor drie uur. Of je kan bedraad spelen als je van plan bent langer te spelen of als je je koptelefoon direct nodig hebt.

Sirenezang

Het belangrijkste voor een headset, is het geluid. Voor de 700 Gen 3 zit dit helemaal prima. De standaardinstelling is aardig neutraal, wat het een goed begin maakt. Er zijn een aantal voorgeprogrammeerde profielen die je kunt selecteren afhankelijk van jouw gehoor of wat je aan het doen bent. Enhanced bass of enhanced trebble & base zijn goede keuzes voor muziek, terwijl clear voice fijn is voor series of zelfs games.
Daarnaast kun je zelf ook het geluid aanpassen. Dit kan behoorlijk exact, wat erg prettig is. Zeker als jij goed weet wat voor jou werkt. Deze headset heeft alleen geen gehoortest die kan uitvogelen wat jij nodig hebt. Als je niet al weet wat fijn is voor jou, zou je een oude curve van een ander media-apparaat kunnen nemen, of een inschatting maken en dingen uitproberen.
Aan de andere kant is de kwaliteit van het geluid op zichzelf al erg hoog. Koptelefoons van een lagere prijsklasse vallen al gauw achter in vergelijkingen. Ook de meeste headsets van dezelfde prijscategorie weet de 700 Gen 3 te overtreffen, zeker als je een fan bent van de superhuman hearing-modus. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken om het geluid van voetstappen te versterken. Voor stealth- en actie-gameplay voorkom je daarmee onaangename verrassingen. Voor gaming pro's is dit een erg welkome toevoeging. 

Een headset voor gaming

Den Stealth 700 Gen 3 is gemaakt voor gaming. Dat zie je onder andere terug in waarschijnlijk de coolste feature, de twee dongels. Deze kun je elk aan je favoriete console (PlayStation of Xbox, afhankelijk van je versie) en pc of Switch verbinden. Of je kan een voor je game-pc en de ander voor je werklaptop gebruiken. Ze staan tegelijkertijd aan en wisselen met de druk van een knop. Handig als je met regelmaat wisselt tussen je apparaten.
Tegelijkertijd kan je verbinden met je mobiel via bluetooth. Het geluid daarvan kun je zelfs apart manipuleren via het wieltje aan de rechterkant, terwijl de twee wieltjes aan de linkerkant je console- en microfoonvolume aanpassen. In de instellingen kun je ook het microfoonwieltje aanpassen om je soundgate te verstellen in plaats van je microfoon, zodat je medegamers je wasmachine op de achtergrond niet meer horen.
Dat je bluetooth en de dongels tegelijkertijd werken, betekent onder andere dat je muziek kan luisteren, of zelfs een video of serie kan kijken terwijl je aan het gamen bent. En met de apart aanpasbare volumes kun je deze ervaring nog eens flink verbeteren. Voor gamers die graag hun eigen muziek op hebben staan, of wat witte ruis in de vorm van een YouTubefilmje willen is dit ideaal. Ook neem je met een enkele druk op de knop de telefoon op, wat dan ook meteen je andere audio pauzeert.
Dat zijn gave features, maar er zit ook een nadeel aan deze gamegerichtheid. Deze headset heeft namelijk geen noise cancelling, en het is ook niet waterdicht. Op een droge dag kun je het best meenemen op een korte boodschappentocht. Maar als je een koptelefoon zoekt die je zowel binnen als buiten kan gebruiken, dan is dit waarschijnlijk niet de keuze voor jou.

Microfoon voor functie

Ook aan de microfoon merk je dat het gemaakt is voor gaming. De 700 Gen 3 laat je het ding goed inklappen, tot het punt dat je haast vergeet dat het er is. Fijn, want dan zit het niet in de weg en is het ook niet steeds in zicht.
Het geluid van de microfoon is functioneel, maar niet van de beste kwaliteit. Om aan je squadmates door te geven wat je ziet is dit helemaal prima, maar voor een streamer is het suboptimaal. Als je podcasts opneemt wil je al helemaal een aparte microfoon aanschaffen. Noise gate helpt een beetje met het blokkeren van achtergrondgeluid, maar de kwaliteit van jouw stem blijft slechts ‘oké’. Aan de andere kant, als je streamt of podcasts opneemt, dan zijn er weinig koptelefoons met microfoons die écht aan je eisen gaan voldoen.
Het is ook wel weer fijn dat je microfoonvolume en noise gate apart in kan stellen. Ze zitten op hetzelfde wieltje, dus je zal voor eentje de perfecte instelling moeten vinden in de app. Waarschijnlijk is dat noise gate, aangezien je die aanpast aan hoe luid jouw stem is. Tenzij je soms horrorspellen die je stem detecteert speelt en dus wat meer gaat fluisteren. Hoe hard je je microfoon hebt staan kan wat meer afwisselen, dus de optie deze snel en gemakkelijk aan te passen wordt zeker gewaardeerd.

Conclusie

Afhankelijk van wat je zoekt is de Turtle Beach Stealth 700 Gen 3 top of teleurstellend. Als audio voor jou alles is, dan vind je weinig tot niets in dezelfde prijscategorie dat het beter doet. Ook het gemakkelijke wisselen tussen je apparaten dankzij de dongel is erg fijn. Tegelijkertijd bluetooth kunnen gebruiken voor muziek, met aparte geluidscontrole, is iets dat veel zeker zullen waarderen. Aan de andere kant is de ingebouwde microfoon wat matig, dus streamers zullen een toegewijd apparaat er nog bij moeten aanschaffen. Bovendien is het niet geschikt voor buiten door het gebrek aan noise cancelling en waterbescherming, waardoor je voor treinreizen en boodschappentochten toch nog een tweede headset nodig hebt. Hij is dus voor een specifieke doelgroep, maar voor die doelgroep is dit waarschijnlijk wel de beste headset onder 200 euro. 

8,5

Populair Nieuws