Wij mochten aan de slag met de Space One, een draadloze headset van Soundcore. Apparaten als dit zijn ideaal voor als je veel met de trein reist. Dus hebben we het apparaat uitgebreid getest. Dit zijn onze bevindingen.
Fancy budget gear
De Space One is een budget headset die je
voor 100 euro aanschaft. Dat zou je alleen niet zeggen als je het apparaat voor het eerst ziet. Het ziet er namelijk uit als een duurdere koptelefoon. Pas als je het aanraakt merk je dat de metaalachtige kleuren plastic zijn. Dat verschil is niet te missen, maar het komt wel met een pluspuntje: de materialen zijn lekker licht. En dat is fijn als je een koptelefoon uren achter elkaar draagt.
Wat ook goed aanvoelt zijn de kussentjes bij de schelpen en rondom de hoofdsteun. Die zijn lekker zacht. Ook slagen ze er goed in de druk te verdelen. Zelfs na langdurig gebruik krijg je geen last van je oren of hoofd. Wij droegen de Space One voor treinreizen van meerdere uren, en alles bleef comfortabel.
Datzelfde kunnen we niet zeggen van je vervoeroptie. De koptelefoon komt namelijk niet met een case, maar een zakje. Deze slaagt er misschien in om te beschermen tegen lichte regenval, maar het doet niets tegen laptops en andere objecten die mogelijk in je reistas zitten. Je headset kan net zo goed los vervoeren. Of je draagt het apparaat om je nek en legt het op bureau als je eenmaal op werk bent aangekomen.
Geluid en noise cancelling
Een koptelefoon schaf je over het algemeen aan voor geluid. Of dat nou is om het kabaal om jou heen te dempen, of om muziek af te spelen verschilt. Meestal is het een combinatie van de twee. In beide aspecten is de Space One prima, maar hij blinkt niet echt uit.
Qua noise cancelling dempt het omgevingsgeluid tot ongeveer een derde of een kwart. Je zou een gesprek nog kunnen volgen, al moet je dan wel opletten. Met muziek aan valt dat dan wel weg, dus voor velen zal dit goed genoeg zijn. Maar als je in absolute stilte wil zitten zal je helaas wel verder moeten zoeken.
De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met andere
headsets in dezelfde prijscategorie. Er zijn echt wel koptelefoons met aanzienlijk beter geluid, maar dan moet je er ook wel het dubbele voor betalen. Dat geld haal je er ook pas uit als je gevoelig bent voor audiokwaliteit, een gemiddeld persoon hoort het verschil pas als je twee samples kort na elkaar beluistert.
Waar de Space One wel boven de competitie komt te staan, is met de Soundcore app. Hierin zit namelijk onder andere een sound effects sectie. Daar kun je de audio aanpassen naar wat jij fijn vindt. Dit kan helemaal custom, als je een expert bent met deze dingen met custom EQ.
Als dat je een beetje spannend in de oren klinkt, kan je ook gebruik maken van een van de voorgeprogrammeerde profielen. Of beter nog, gebruik de HearID. Die past het geluid voor jou aan op basis van een geluidstest en je leeftijd.
Gadjets met knopjes
Tegenwoordig hoef je je mobiel niet meer in om Spotify of volume te besturen. Dat kan gewoon met de knopjes op de koptelefoon. Op de Space One zijn die goed geplaatst, je vingers gaan natuurlijk naar de juiste plek.
Ook het gebruik van die knoppen is aardig natuurlijk. Aan de linkerkant heb je onder power, om je koptelefoon aan of uit te zetten. Daarboven zit de noise cancelling knop. Tenzij je in de app de instellingen verandert laat die je wisselen tussen noise cancelling en ambient. Met noise cancelling op de fiets mag eigenlijk niet, en het is bovendien gevaarlijk. Maar ambient zorgt ervoor dat stemmen nog steeds gedempt worden, terwijl je bijvoorbeeld autoverkeer nog wel kan horen.
Aan de rechterkant heb je onder de play/pauzeknop. Daarboven heb je volume. Deze werken prima. Om een nummer over te slaan moet je volume up ingedrukt houden. Om terug te gaan moet je juist volume down gebruiken. Dit laatste vonden we niet helemaal fantastisch. Zeker als je terug wil naar een vorig nummer kan het soms een beetje onhandig zijn. Maar veel andere koptelefoons doen het ook zo, dus misschien ben je het al gewend.
De ingang om je headset mee op te laden zit aan de linkerkant, net onder de power knop. De hoek is slim gekozen, waardoor je hand uitzichzelf naar de knoppen gaat en niet naar de ingang. Dat maakt niet super veel uit, maar het scheelt wel net even een kleine irritatie. Ook gebruikt de Space One gewoon USB-C, waardoor je het aan kan sluiten met Android opladers.
Vreemde features
Er zijn een tweetal features waar wij niet helemaal blij mee zijn. De eerste is wear detection. Met een cameraatje aan de linkerkant meet de Space One wanneer je het afzet. Dan pauzeert je muziek automatisch. Alleen lijkt het niet helemaal te werken.
Zelfs na een paar keer kalibreren werkte deze methode ongeveer de helft van de tijd. Daarna hebben we het maar uitgezet. Wat vooral irritant is, is dat het niet gewoon je muziek lijkt te pauzeren. Het is een toggle. Als je dus handmatig je muziek pauzeert, of je was op dat moment niets aan het luisteren, dan begint het ineens te spelen.
De andere feature is Easy Chat. Door met je linkerhand de schelp aan te raken begint de koptelefoon geluid direct voor jou op te nemen. Ook verlaagt het de volume van je muziek met zo'n 95%. Zo kan je gesprekken volgen met iemand zonder je headset af te zetten. Dat klinkt handig, maar in de praktijk is het best raar voor je gesprekpartner als je je Space One gewoon ophoudt. Bovendien stopt Easy Chat zodra je de schelp niet meer aanraakt, dus je moet de hele tijd je hand daar houden. Je kan aanzetten dat Easy Chat activeert als je praat. Dan blijft het aan zolang het gesprek gaande is. Maar als er dan even een stilte valt gaat het dus weer uit. Ook activeert het als je een stukje meezingt op de fiets. Ons advies? Zet je koptelefoon gewoon af als je met iemand wil praten.
Allebei deze features zijn optioneel, dus het voelt misschien een beetje raar om er kritiek op te hebben. Je kan ze toch gewoon niet gebruiken? Maar omdat ze er zijn wil je ze gebruiken. En als dat vervolgens niet helemaal lekker werkt, dan is dat toch teleurstellend. Meer dan als de features er gewoon niet waren. Bovendien is er geld in gestoken. Geld dat gebruikt kon worden om de geluidskwaliteit te verbeteren.
Batterijduur
De accu van de Space One gaat ongeveer veertig uur mee. Als je noise cancelling uitzet komt daar nog een uur of twee, misschien drie bij. Als je van tevoren oplaadt zal het daarom grofweg een week meegaan voordat je headset weer aan het stroom aangesloten moet worden.
Opladen gaat ook lekker snel. Als je het vijf minuten aangesloten laat heb je zo'n vier uur luistertijd. Handig voor als je ouders aan de andere kant van het land wonen en je headset net opgaat als je aankomt. Als je een paar minuten voor je vertrek je koptelefoon aan de oplader hangt heb je weer genoeg accu om de hele treinreis muziek te hebben.
Al met al is de Soundcore Space One een prima budget headset die net even boven de competitie uitkomt door de geluidsprofielen. Naast dat blinkt het misschien nergens in uit, maar er is ook weinig op aan te merken.
Dit is niet de eerste headset van Soundcore die wij mochten reviewen. Wil je meer lezen over de Anker Soundcore Space Q45?
Dat kan hier.
7.0