Trust GXT 880 Review - Helemaal mee in de (k)nopjes?

  Een goed toetsenbord kan voor de gemiddelde gamer het verschil tussen dag en nacht betekenen. Het is daarom van belang om eens in de zoveel tijd de hardware te vervangen, wil je nog mee kunnen komen. Aan de hand van deze Trust GXT 880 Review kan je beoordelen of dit een solide aanvulling is op je set-up.

  De GXT 880 is één van de kersverse mechanische toetsenborden die Trust de laatste tijd heeft uitgebracht. Het geldt als aansluiting in de 800-serie en plaatst zich qua prijs in het middensegment ten opzichte van concurrenten. Het product is namelijk voor een gemiddelde prijs van 120 euro in huis te halen. Maar is het die prijs wel waard?

  Minimalisme is hip

  De GXT 880 is een mechanisch toetsenbord met weinig toeters en bellen als het gaat om design. Het geheel is namelijk een vrij sober gegeven, maar dat doet nauwelijks af aan het totaalplaatje. De GXT 880 is geheel in het zwart gehuld, met een paar rode tekentjes als accent. De verlichting zorgt ervoor dat het geheel minimalistisch, maar toch behoorlijk knap oogt.

  Contrasterend werkt het witte licht dat ervoor zorgt dat de toetsen goed te zien zijn. De helderheid hiervan is aan te passen met vijf verschillende standen, waardoor er in elke situatie geen twijfel over mogelijk is welke toets je wil aanslaan. Bovendien is het mogelijk om de dynamiek van de verlichting naar persoonlijke wensen te veranderen. Zo zit er een modus op waarbij toets na toets in een rap tempo achtereenvolgend oplicht, maar is er ook de optie om zelf meerdere profielen op te stellen met welke toetsen verlicht worden.

  Het design van de GXT 880 is rechttoe rechtaan. Vrijwel het enige wat stoort aan de strakke vormgeving is het abrupte einde van de voorkant van het toetsenbord, waardoor er comfortabiliteit verloren gaat. Alhoewel de hardware een tweetal pootjes uitschuifbare pootjes aan de achterkant heeft, blijft het ergonomisch gezien niet altijd even aangenaam. Een schuine voorkant, zoals de GXT 850 en 280 hebben, voelt tijdens lange speelsessies een stuk natuurlijker aan.

  Prettig in omgang

  Aangezien de GXT 880 een mechanisch toetsenbord is, hoef je veel minder druk te leggen op een toets om de actie te registreren. In dat opzicht weet het apparaat hoge ogen te gooien, want het gaat allemaal wel erg soepel. Zo hebben de knoppen een minimale trigger force van slechts 30 gram, waarbij de operation force is gesteld op 45 gram. Dit geldt voor alle 104 de toetsen, waardoor de GXT 880 ook voor niet-game gerelateerde activiteiten zeer prettig bevalt.

  Trust heeft een paar opties aan de hardware toegevoegd die goed van pas komen. Zo is bijvoorbeeld het volume van de computer aan te passen via het toetsenbord en bestaat er de ‘Gaming mode’. Deze speciale modus zorgt ervoor dat de macro’s beschikbaar worden en dat het indrukken van de Windows-knop geen gevolgen meer heeft.

  De GXT 880 heeft een viertal macro’s die geheel naar eigen wensen in te stellen zijn. Een sequentie per sneltoets kan daarbij zelfs opgenomen worden, met een totaal aan 60 acties in één keer. Het personaliseren hiervan is vrij gebruiksvriendelijk, maar vereist wel het goed doornemen van de instructies. De eigen geprogrammeerde macro’s blijven in de GXT 880 staan doordat het toetsenbord over een eigen geheugen beschikt.

  Betrouwbaar beestje

  Naast deze features is er nog meer op te merken aan het keyboard. Op het indrukken van een knop volgt maar een responsietijd van vijf milliseconde en wordt er een polling-frequentie van 1000Hz gehanteerd. Bovendien maakt de GXT 880 gebruik van N-key rollover anti-ghosting, waardoor elke toets afzonderlijk wordt geregistreerd en alle mogelijk denkbare toetsencombinaties tegelijk mogelijk zijn. Met een levensduur van 50 miljoen aanslagen per switch kan je dus naar hartenlust bezig zijn.

  Naast een solide veiligstelling van de toetsen en levensduur, weet ook de sterkte van de rest van het toetsenbord te overtuigen. Het product is namelijk geheel gemaakt van hard plastic dat niet snel in stukken ligt. De 1.70 meter lange kabel is geheel verstevigd, waarbij ook de aansluiting wel tegen een stootje kan.

  Niet zo zeer gericht op gaming

  Samengevat is de GXT 880 een betrouwbaar mechanisch toetsenbord. Een simpel maar stevig design legt de nadruk vooral op gebruik in plaats van bijkomende tierelantijnen. Alhoewel het een gaming keyboard is, met een viertal macro’s, voelt het bij langdurig gebruik niet geheel ergonomisch aan.

  In het algemeen is de GXT 880 dus een redelijk allround toetsenbord, waarbij de toetsaanslag weet te schitteren. Alleen valt er wel op te merken dat er voor de huidige prijs genoeg andere op gaming gefocuste keyboards met een hoop meer opties zijn.

  7

  De plus- en minpunten

  • Stevig en solide
  • Strak design
  • Zeer prettige toetsaanslag
  • Prijs/features-verhouding
  • Niet zo zeer een gaming keyboard
  • Ergonomisch een steekje laten vallen

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.